RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5573|回復: 22
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請教有關油車改電車問題

RC881 發表於 2010-4-10 13:19:15 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
由於家中有部Vone-S 擺多過玩 , 已經超過2年未玩過 , 部車保養好新淨 , 想將佢改為電動 , 請問有無C兄知邊到會有適合油車大減齒用的 摩打齒呢 (1:10 GP 改 EP) , 油車本身的大減齒好粗 , 睇落連32 pitch都唔止 , 應該更加粗 , 如果搵到合適摩打齒 , 改電車版才有望
cowboy 發表於 2010-4-10 17:36:54 | 只看該作者
大工程...
oscarchoi 發表於 2010-4-10 19:23:30 | 只看該作者
司兄如想改為電車的話,你可以去買好盈摩打齒,但要考慮到摩打軸心是多少mm數量,否則用不到合適的齒
siu 發表於 2010-4-10 22:18:46 | 只看該作者
可改用其他車的 64 pitch or 48 pitch 的大減齒.
 樓主| RC881 發表於 2010-4-10 23:06:20 | 只看該作者
 樓主| RC881 發表於 2010-4-10 23:30:08 | 只看該作者
可改用其他車的 64 pitch or 48 pitch 的大減齒.
siu 發表於 2010-4-10 10:18 PM

油車用的大減齒 接合器 , 唔同一般 64 pitch or 48 pitch 呎吋的 , 如果合用就簡單了 , 我一早已經動手改車 , 而且我想用番油車的大減齒 , 因為夠耐用 , 不易掃牙 .
oscarchoi 發表於 2010-4-11 00:10:42 | 只看該作者
心想呢司兄都沒有玩過這類油車的,或者無看清楚標題就發表資訊
oscarchoi 發表於 2010-4-11 00:16:18 | 只看該作者
回復 5# RC881
司兄可能你要用5mm軸芯的大摩打才得,因小弟之前都有這類型的車,如用普通的無刷摩打很有機會沒有合適的齒輪,還有這款摩打好像550那麼長,要考慮是否足夠地方放置
 樓主| RC881 發表於 2010-4-11 01:02:08 | 只看該作者
多譏oscarchoi 師兄的詳細意見及指示 , 我就係估計540級別的摩打使用的3mm軸芯 , 未必有1:10 GP所用的大減齒同pitch的摩打齒 , KWS 智X 有賣1:8無刷ESC & motor , 唔知有無機會找到合用的摩打齒呢 , but anyway , 唔該晒你先 C兄
oscarchoi 發表於 2010-4-11 11:27:48 | 只看該作者

早晨啊司兄今日再給多些有關摩打齒的資料
這二粒都是好盈的產品,直徑內芯全是5mm
右邊的一粒號型M1  大牙【油車專用】
左邊的一粒號型32p 細牙【電車專用】
還有可到鴻 x模型有NOVA 這頪買到,但是價錢比較貴一點
 樓主| RC881 發表於 2010-4-11 12:14:35 | 只看該作者
再次多謝oscarchoi C兄你提供的參考資料
如果可以用到原裝跟車Vone-S的大減齒就更加好 , 因為我部車的時候 買左Kyosho 果套 2段變速 , 原裝單速大減齒未用過 , 而且有2隻 , 即是圖中藍色的齒輪46T , 齒輪接合器內徑是6mm的 . 最希望有合適的3mm口徑摩打齒 可以Fit到 , 下次出開KWS , 我會留意一下, thank you so much !
swswsw 發表於 2010-4-11 12:20:19 | 只看該作者
it should be Mod 1 gear,
HW's pinion gear -> not tough enough
-> use novak
swswsw 發表於 2010-4-11 12:22:44 | 只看該作者
also overheating the motor is a main problem
cannot use 540 size motor, need to use larger torque motor...
Tried Losi Xcelerion 1/8 2100kv (very good) and HW 1/8 motor which is too low efficiency
Good Luck
 樓主| RC881 發表於 2010-4-11 12:24:43 | 只看該作者
it should be Mod 1 gear,
HW's pinion gear -> not tough enough
-> use novak
swswsw 發表於 2010-4-11 12:20 PM

C兄你好 !
novak 有出 這個Mod 1 gear (3mm內徑) 的嗎 ?
kiev 發表於 2010-4-11 22:03:35 | 只看該作者

"食粥"隔黎果間野有隻叫 FSD 摩打 係 3650 size 兼 5mm shaft 可以用"好淫"摩打齒 。mod 1 有 11t、 13t、 15 t

我果部 : http://bbs.rc-evo.com/attachments/day_100314/10031416381e197b1f8c1f78f3.jpg

如果你玩 2S 的話可以揀 5 ~ 6 千kv值  ... 3 s 可以揀 4 ~ 5 千 kv ...
 樓主| RC881 發表於 2010-4-11 23:00:36 | 只看該作者
"食粥"隔黎果間野有隻叫 FSD 摩打 係 3650 size 兼 5mm shaft 可以用"好淫"摩打齒 。mod 1 有 11t、 13t、  ...
kiev 發表於 2010-4-11 10:03 PM

嘩.......C兄你係得wo , 但係個摩打齒咁大隻 , 起步夠唔夠力  , 怕唔怕overheat 呢 ?
swswsw 發表於 2010-4-11 23:05:36 | 只看該作者
novak has 5mm bore Mod 1 gear, i bought it before from Kwun Tong directly
豪仔1906 發表於 2010-4-12 01:50:28 | 只看該作者
"食粥"隔黎果間野有隻叫 FSD 摩打 係 3650 size 兼 5mm shaft 可以用"好淫"摩打齒 。mod 1 有 11t、 13t、  ...
kiev 發表於 2010-4-11 22:03

見唔到電架    有冇ga c hing?
oscarchoi 發表於 2010-4-12 19:04:28 | 只看該作者
呢隻FSD中文名稱飛達速的摩打買時一定要小心之前買個標明2300KV點知出來 慢吞吞
kiev 發表於 2010-4-12 21:38:10 | 只看該作者
嘩.......C兄你係得wo , 但係個摩打齒咁大隻 , 起步夠唔夠力  , 怕唔怕overheat 呢 ?
RC881 發表於 2010-4-11 23:00

呢隻係摩打齒係特制 ... 無得賣 ... 隻摩打係 36mm 直徑 65mm 長 ... 功率係一般 5.5t 兩倍幾 ...