RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2013|回復: 15
打印 上一主題 下一主題
收起左側

有關新燈問題

kenny24uk 發表於 2010-3-24 14:10:04 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請教下各位師兄 , 如果我架車(R620)用新燈 , 想加多D燈...應該點加架?
例如 : 加指揮燈丫 , 眉燈等等(應該點加? 點樣插線?用D咩燈等等….)….
仲有呢…..有冇可能一盞燈…..同時係霧燈…又可以做指揮燈咁樣架?
同埋呢….速度燈有咩用架? 裝係邊?
仲有一個問題 , 外加電變有咩作用架? 係唔係一定要加?
問題多左少少~ 不過希望各位唔好嫌我煩.....
THANK YOU 哂各位先
Jazz_Wan 發表於 2010-3-25 02:41:59 | 只看該作者

見冇人答你, 我答你啦

請教下各位師兄 , 如果我架車(R620)用新燈 , 想加多D燈...應該點加架?係鴨記買LED,自己駁
例如 : 加指揮燈丫 , 眉燈等等(應該點加? 點樣插線?用D咩燈等等….)你買左新燈返黎先啦, 你到時就明白架喇
仲有呢…..有冇可能一盞燈…..同時係霧燈…又可以做指揮燈咁樣架?點解要咁做?
同埋呢….速度燈有咩用架? 裝係邊? 冇用, 都係模仿真車, 你想裝係邊都得, 只要係你想裝既位置鑚個窿
仲有一個問題 , 外加電變有咩作用架? 係唔係一定要加?防止新燈內置電變燒, 你可以唔加
問題多左少少~ 不過希望各位唔好嫌我煩.....
THANK YOU 哂各位先唔洗客氣

你可唔可以組織好你D問題先POST呢, 你叫人點答你? 你用 問題1, 問題2, 問題3, 問題4 分開你D問題會唔會清楚D?
一堆野咁!! 睇死人!! 唔怪得冇人答你啦, 所以我答你都係一堆野
 樓主| kenny24uk 發表於 2010-3-25 09:03:12 | 只看該作者
收到.....整理好左如下....
1 ) 我而家裝左新燈...咁我想再加多D燈...應該點做呢? (買咩燈 , 點駁落新燈度等等...)
2 ) 眉燈....我見有師兄話新燈有埋燈杯...咁我應該用邊一個呢?
3 ) 霧燈可唔可以SET 埋做指揮燈既功能? ( 即係平時就係霧燈...轉彎就會同指揮燈一齊閃? )
4 ) 速度燈有咩用架? 裝係邊?
5 ) 電變有咩用架? .
THANK YOU 哂先.....
sing2008 發表於 2010-3-25 10:52:17 | 只看該作者
收到.....整理好左如下....
1 ) 我而家裝左新燈...咁我想再加多D燈...應該點做呢? (買咩燈 , 點駁落新燈度 ...
kenny24uk 發表於 2010-3-25 09:03 AM

我就答我識既俾你知啦
2.用新燈既BENZ燈杯剪出黎就得
3.唔可以既,霧燈就係霧燈指揮燈就係指揮燈
4.速度燈就即係眉燈
5.電變咪就係電子變速
Q-pet 發表於 2010-3-25 11:24:15 | 只看該作者

1 ) 我而家裝左新燈...咁我想再加多D燈...應該點做呢? (買咩燈 , 點駁落新燈度等等...)
答:你可以自己焊燈.再用TLU-01燈組拎電...你自己可以去鴨記買D LED...3MM或5MM駁去新燈度.而新燈D插去鴨記睇..再或者上深圳賽格電子市場買一堆
2 ) 眉燈....我見有師兄話新燈有埋燈杯...咁我應該用邊一個呢?
答:新燈會附上平治燈杯比你..用黎貼係太陽檔度
3 ) 霧燈可唔可以SET 埋做指揮燈既功能? ( 即係平時就係霧燈...轉彎就會同指揮燈一齊閃? )
答:MFC-01無呢個咁可愛既功能..霧燈就係霧燈..指揮燈就係指揮燈
答:速度燈我無睇個係點...通常都裝係太陽檔位置
5 ) 電變有咩用架? .
答:如果你唔買MFC-01...你要買電變..電變係比信號去摩打度架車先可以有前同後
 樓主| kenny24uk 發表於 2010-3-25 12:25:52 | 只看該作者
OKOK Thank you 咁多位師兄先~ 今晚再研究下先....
kwcgary 發表於 2010-3-25 13:31:13 | 只看該作者
答:車速燈是日本規定重型貨車要有三盞綠色圓燈在車頂前面,那三盞燈是按照當時車速而亮的,白天晚上都會著,是用來提醒前面的車(在倒後鏡可看到),這架重型貨車有幾快,也可以給行人知道這架貨車大約有幾快,0-30km 唔著,30-45km著一盞,45-60km著左右兩盞,60km以上全著三盞。著燈會令人知道其確實車速,不用感覺。

減低意外。

不過在香港這三盞燈著的話是犯法的,因為香港只容許車頭燈,車尾燈,指揮燈等。貨車車頂綠燈是不准著的,好多香港司機會拆走佢的電線或燈膽,等佢不能著。

香港經代理商運來的行貨新貨車,車頂不會有這三盞燈的。有這三盞燈的貨車必然是二手從日本運來的舊車。

另: 有無貨櫃,是不關亮不亮燈的。

(參考資料:Yahoo 知識+ : 貨車頂三盞燈
Jazz_Wan 發表於 2010-3-25 13:37:11 | 只看該作者
幾多人答你, 我既答案highlight就見到
 樓主| kenny24uk 發表於 2010-3-25 13:47:59 | 只看該作者
highlight左見到d咩?
不過thank you 師兄門既 ans
BTW 如果用TLU-01囉電...咁 TLU-01 應該駁去邊? 定係要比多舊電佢用?
 樓主| kenny24uk 發表於 2010-3-25 13:58:54 | 只看該作者
回復 8# Jazz_Wan

見到你既 ans , 我係已經買左新燈架喇~
不過唔知邊一個先係 benz 既燈杯....
Q-pet 發表於 2010-3-25 15:44:34 | 只看該作者
highlight左見到d咩?
不過thank you 師兄門既 ans
BTW 如果用TLU-01囉電...咁 TLU-01 應該駁去邊? 定係要 ...
kenny24uk 發表於 2010-3-25 13:47

我都改TLU-01焊做T插..一齊係一舊電拎電
 樓主| kenny24uk 發表於 2010-3-25 16:34:34 | 只看該作者
T插 即係點架? 我用普通電咋...唔係里電
Q-pet 發表於 2010-3-25 16:47:03 | 只看該作者
T插 即係點架? 我用普通電咋...唔係里電
kenny24uk 發表於 2010-3-25 16:34

NI-MH都可以焊做T插
借版友KENNILY圖一用

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| kenny24uk 發表於 2010-3-25 17:15:18 | 只看該作者
咁有咩用途架?
Q-pet 發表於 2010-3-26 10:32:40 | 只看該作者
咁有咩用途架?
kenny24uk 發表於 2010-3-25 17:15

T插導電同耐熱度都比白插高..
如果你玩快車就會知..白插好易溶...
但你玩拖頭可以唔轉都得..
但大部份師兄們都係用T插多...已經好少人再用白插
 樓主| kenny24uk 發表於 2010-3-26 11:35:52 | 只看該作者
回復 15# Q-pet

喔喔 ~ Thank you Q-Pet 兄......
尋晚我望過 d 件 ~ 都係唔知眉燈係用邊一個杯.....有冇相可以睇下丫?