RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2125|回復: 14
打印 上一主題 下一主題
收起左側

LI-po 10000mah電一問~

丫匡 發表於 2010-2-13 04:28:35 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我想問LI-po 10000mah電幾錢排?
係邊度有得買?
如果不停玩,一排10000mah電可以玩幾耐?
唔該咁多位c兄幫幫手~
ivanlee102324 發表於 2010-2-13 12:09:36 | 只看該作者
有10000mah架咩?
snowsenki 發表於 2010-2-13 12:15:58 | 只看該作者

無架咩?

你既網址已刪除..雖然你唔係賣電本人.但技術區內不能張貼任何買賣等超連結
Q-pet示
ivanlee102324 發表於 2010-2-13 12:17:24 | 只看該作者
sorry..................
 樓主| 丫匡 發表於 2010-2-13 12:27:50 | 只看該作者

c兄好似冇左團購喇=_="
咁重可以係邊度搵到呢。
Q-pet 發表於 2010-2-13 12:31:57 | 只看該作者
咁你同jonny pm睇下佢仲有無貨..
1萬可以係咁玩4個幾鐘..
 樓主| 丫匡 發表於 2010-2-13 13:23:39 | 只看該作者
有冇c兄用過ae power7.4v10000mah 20c電ok嗎?
同埋我唔係好明10c同20c分別係邊。
Q-pet 發表於 2010-2-13 13:32:09 | 只看該作者
有冇c兄用過ae power7.4v10000mah 20c電ok嗎?
同埋我唔係好明10c同20c分別係邊。
丫匡 發表於 2010-2-13 13:23

10同20c既電流放電量唔同囉
如果你拎排30C 5200玩貨車你都已經覺得個速度唔同左
我玩拖頭都有D 30C 5200電
因為我有時用D 30C 係用黎玩快車..所以拖頭都照用
Bb-james 發表於 2010-2-13 13:38:23 | 只看該作者
C數大好爆D囉,玩拖頭15C-20C...OK嫁啦!
 樓主| 丫匡 發表於 2010-2-13 13:39:41 | 只看該作者
10同20c既電流放電量唔同囉
如果你拎排30C 5200玩貨車你都已經覺得個速度唔同左
我玩拖頭都有D 30C 5200電
Q-pet 發表於 2010-2-13 13:32

如果咁講用20c會唔會快過15c好多?
我用緊60t魔打的,用20c電有冇問題?
同埋電流放電量多左會唔會加快用完排電,定係同15c差唔多?
咁20c 1萬mah電係咁玩可以玩幾耐?
新手有咁多問題真係煩=_=
唔該q sir
Q-pet 發表於 2010-2-13 13:48:04 | 只看該作者
如果咁講用20c會唔會快過15c好多?
我用緊60t魔打的,用20c電有冇問題?
同埋電流放電量多左會唔會加快用完排電,定係同15c差唔多?
咁20c 1萬mah電係咁玩可以玩幾耐?
新手有咁多問題真係煩=_=
唔該q sir
丫匡 發表於 2010-2-13 13:39

個5C應該相差唔太大..
你用60T就算比你用30C都唔覺佢快..因為60T好少人用..
大部份人都係用35T至50T..而我就用白豬.雖然白豬扭力細左..但起碼速度快個..40T同50T.我以前都用個40T
大T數好處係.你架車斜波唔會點一路殺住車都會留住去.上斜又好力..白豬就唔得啦..
放電快唔快係睇你點玩車JA..你唔好大油又急殺咩電都比你玩完啦
我通常都係用三波玩車..
1萬真係比你玩到4個幾鐘..當言要睇你拖櫃幾重..新燈點玩法
 樓主| 丫匡 發表於 2010-2-13 13:51:14 | 只看該作者
個5C應該相差唔太大..
你用60T就算比你用30C都唔覺佢快..因為60T好少人用..
大部份人都係用35T至50T..而我就用白豬.雖然白豬扭力細左..但起碼速度快個..40T同50T.我以前都用個40T
大T數好處係.你架車斜波唔會點 ...
Q-pet 發表於 2010-2-13 13:48

明白晒,唔該晒。
Q-pet 發表於 2010-2-13 13:55:58 | 只看該作者
明白晒,唔該晒。
丫匡 發表於 2010-2-13 13:51

更正一樣野
白豬上斜係上到但你叫佢停係斜波度就唔得...
落斜就殺唔停囉
當言要睇斜波有幾斜
sunnykwok 發表於 2010-2-14 17:10:53 | 只看該作者

我有呀
不能在技術區內作買賣用途
你既網址我刪除
Q-pet示
odaan 發表於 2010-2-15 10:14:33 | 只看該作者
我想問LI-po 10000mah電幾錢排?
係邊度有得買?
如果不停玩,一排10000mah電可以玩幾耐?
唔該咁多位c兄幫幫手~
丫匡 發表於 2010-2-13 04:28

其實呢個問題你唔係第一個 , 所以搵下一定有答案 , 例如:

http://bbs.rc-evo.com/redirect.php?goto=findpost&pid=1516706&ptid=160786

玩車電都有幾種
Ni-cd(鎳鎘電) , Ni-mh(鎳氫電) , Li-Po(鋰電)

一般黎講 , 貨車最緊要長途行駛 , 所以貨車常用既係 Ni-mh 及 Li-Po
因為佢地普遍都超過 3~4000mah 或以上

一般用 Ni-mh / Li-Po 玩車
如果部車無負載下 , 而車速唔係大上大落 , 一般 4000mah 大約有兩小時行駛時間

mah , 你可以比喻為油缸容量 , 油缸越大 , 行得越耐

可能你又會問
Li-Po 除左 7.4v / 幾千 mah ...... 做乜鬼又有個 10C / 15C / 25C ..... 之類
果個係放電電流 , C 較大 , 加速能力(扭力)較好 , 一般車 10C / 15C 夠玩 , 但我揀 25C
因為車聚出街時 , 上斜或過馬路時 , 有時需要少少加速反應
(過馬路唔係代表衝紅燈 , 而係甘多部車 , 拿拿聲過左等後車有多 D 時間過)

總括黎講
Ni-mh 較重 , 易打理
Li-Po 較輕 , 同等容量之下較細 , 但要留意過放問題 , 差電機最好揀有資料睇果 D

至於點樣權衡 , 就由你自己決定
odaan 發表於 2010-1-19 09:21