RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: redbullbull
打印 上一主題 下一主題
收起左側

JP Black Engines Modifications

oasc 發表於 2010-2-11 23:55:08 | 只看該作者
難道引擎快慢就係睇轉速??

連STS最入入門果副機都有三萬幾轉LA

有轉速就一定快架咩??

有轉速不等如有扭力

扭力是與轉速掛勾之一種物理數據(這好比有光就有影),扭力乘以轉速就是馬力﹕扭力  X 轉速 = 馬 ...
redbullbull 發表於 2010-2-11 23:47

係喎你啱! 咁一開始睇下部偈個spec 就知道Boss 唔會有快三倍嘅可能啦

連估都唔洗估

真係好, 又學到嘢! Thank'S Thank'S Thank'S Redbullbull
 樓主| redbullbull 發表於 2010-2-12 00:21:00 | 只看該作者
係喎你啱! 咁一開始睇下部偈個spec 就知道Boss 唔會有快三倍嘅可能啦

連估都唔洗估

真係好, 又學到嘢! Thank'S Thank'S Thank'S Redbullbull
oasc 發表於 2010-2-11 23:55

因為當時只以一條大直路做測試

是大直路,沒有灣...

去略做比較

得出結果都是估的.......

其實大家玩RC和討論D技術都係想自己再快D

我不怕跟任何人去虛心學習RC技術和學問

而已我自問我的技術當然不及oasc兄叻和經驗多la

如果oasc兄可以係PYC指教下我,我一定會努力去虛心學習的

我只是想用最快方法去提升自己,因為我知道時間距離不多了

我只想做一個好的成績,不論用幾多錢和時間

我都知道欲速不達這道理

我知道我自己仲未係時候玩快引擎

快引擎=一匹野馬

但我想用最快方法去騎到哩匹野馬

是我去玩引擎,而不是給引擎玩我

其實我最想是跟你們A組車手去學習SET車和拿取經驗

如果你肯指導我,我一定會衷心多謝你們的
oasc 發表於 2010-2-12 00:50:10 | 只看該作者
我揸車一D都唔快, 亦唔叻, 唔識教偈, 冇嘢教你!

要問就問D 跑TQ 同 全年總冠軍啦!

唯一可以同你講就係小說話多操車,

想快就唔好亂聽人講嘢, 見快人就出車死跟.

識俾油就人人都識, 有節奏同幾時收就唔係人人都識.

揸得慢冇問題, 但亂咁揸撞倒或影響其他車就有問題!
 樓主| redbullbull 發表於 2010-2-12 00:58:16 | 只看該作者
我揸車一D都唔快, 亦唔叻, 唔識教偈, 冇嘢教你!

要問就問D 跑TQ 同 全年總冠軍啦!

唯一可以同你講就係小說話多操車,

想快就唔好亂聽人講嘢, 見快人就出車死跟.

識俾油就人人都識, 有 ...
oasc 發表於 2010-2-12 00:50

知道

我會改善的

但還需要你們指導

因為得到別人的指導

才會知道自己發生咩問題,從而去改善
jerbet 發表於 2010-2-12 01:04:18 | 只看該作者
24# oasc

師兄Rap wor... yoyo
minggalaxy 發表於 2010-2-12 10:01:52 | 只看該作者
在橋底溫機,初步看起步快過OS-TZ。溫好機初三才到車場拼過。對這機的評價是(用义燒飯的價錢,食到燒鵝脾的味道)爽爽。
 樓主| redbullbull 發表於 2010-2-12 12:58:18 | 只看該作者
用义燒飯的價錢,食到燒鵝脾的味道

其實都幾多人用JP機器喎

我都係見佢經濟,我先買架咋
RCTWN 發表於 2010-2-12 13:15:40 | 只看該作者

JP P3L and JP P3Ls都用過~
JP P3L為黑身~前陶瓷培林~汽缸壁加工更細~曲軸硬化~
JP P3LS為銀身~汽缸璧一般加工~
兩者散熱頭相同
只能說P3L玩起來感覺動力源源不絕~很好的一棵引擎
minggalaxy 發表於 2010-2-12 14:01:59 | 只看該作者
JP P3L and JP P3Ls都用過~
JP P3L為黑身~後陶瓷培林~汽缸壁加工更細~曲軸硬化~
JP P3LS為銀身~汽缸璧一般加工~
兩者散熱頭相同
只能說P3L玩起來感覺動力源源不絕~很好的一棵引擎
RCTWN 發表於 2010-2-12 13:15

唔喺嘛? 這麼經濟的機也用~後陶瓷培林~,不要騙我啊,那這機真的是買對了。
minggalaxy 發表於 2010-2-12 14:05:41 | 只看該作者
用义燒飯的價錢,食到燒鵝脾的味道

其實都幾多人用JP機器喎

我都係見佢經濟,我先買架咋
redbullbull 發表於 2010-2-12 12:58

agree X 2
RCTWN 發表於 2010-2-13 03:04:12 | 只看該作者
唔喺嘛? 這麼經濟的機也用~後陶瓷培林~,不要騙我啊,那這機真的是買對了。
minggalaxy 發表於 2010-2-12 14:01

更正~後陶瓷為option~是前陶瓷~抱歉抱歉~
 樓主| redbullbull 發表於 2010-2-14 04:04:29 | 只看該作者
更正~後陶瓷為option~是前陶瓷~抱歉抱歉~
RCTWN 發表於 2010-2-13 03:04

師兄是台灣人??

有前陶瓷培林都足夠了

我拆開睇過了前後培林都是用上NOVAROSSI出品的

今天溫好了機,只可以說超值

有燒鵝脾的味道
 樓主| redbullbull 發表於 2010-2-14 04:10:18 | 只看該作者
今天溫機時發現怠速不穩

最後發現是跟機的NOVAROSSI P6火咀有問題

換上了OS P6立即精神

頭先出面好冷,用紅外線量地板只有13C

包左好多錫箔紙先KEEP到80-83C.........
vigor 發表於 2010-2-14 10:16:33 | 只看該作者
Use break in fuel (5% nitro) to break in the engine.  The engine temperature can easily reach above 80 degrees.

今天溫機時發現怠速不穩

redbullbull 發表於 2010-2-14 04:10
 樓主| redbullbull 發表於 2010-2-14 12:43:16 | 只看該作者
Use break in fuel (5% nitro) to break in the engine.  The engine temperature can easily reach above 80 degrees.

vigor 發表於 2010-2-14 10:16

我用NITRO-x 5%的
beebone 發表於 2010-2-14 17:04:08 | 只看該作者
JP d engine 幾$?
swswsw 發表於 2010-2-14 20:05:32 | 只看該作者
C Hing... a question...
can OS and Nova 火咀.... used interchangably in both OS and Nova engine....?
gq-boy 發表於 2010-2-14 22:25:21 | 只看該作者
各位師兄

本人有三位朋友用過(JP)engines都斷軸承
mt 發表於 2010-2-14 22:38:55 | 只看該作者
我是玩 JP Eagle 12 TL-3T 的,感覺好快,亦有兩位朋友是同期買的,其中一位朋友部機玩到退役,都無異樣,斷軸承可能是個別事件.(我們多是在TRC玩車)
RCTWN 發表於 2010-2-16 08:48:07 | 只看該作者
今天溫機時發現怠速不穩

redbullbull 發表於 2010-2-14 04:10

原廠強烈建議使用NOVAROSSI 火嘴

Head insert TURBOThe insert is a "Turbo" version to give an optimum performance to the JP12 P-3L.

WARNING: it is very important to use only a Novarossi Glow Plug for this engine. Only this Glow Plug is perfectly adapted with this insert. The use of other brands can make the engine instable and damage the insert and the piston sleeve