RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4551|回復: 14
打印 上一主題 下一主題
收起左側

貨車軸佢問題??

會員 發表於 2006-7-10 23:24:40 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
想知我部貨車個二擔和三擔之間軸佢合唔合比例呢?
tommy1218 發表於 2006-7-11 00:00:54 | 只看該作者
OK啦!真車輪距都有長有短!
有勇冇謀 發表於 2006-7-11 00:24:57 | 只看該作者
原帖由 tommy1218 於 2006-7-11 00:00 發表

Agree!.....有d 係超短陣四軸車..like me
有機會一齊出 o黎 放車...

樓主| 會員 發表於 2006-7-11 00:42:52 | 只看該作者
BENZ 1850L條直軸己經加長左1.5吋,唔知再長多小小會唔會好d呢?
 樓主| 會員 發表於 2006-7-11 00:50:03 | 只看該作者
原帖由 tommy1218 於 2006-7-11 00:00 發表

tommy1218 兄:我見你部Volvo 4軸輪距都好似長d睇落好似像真d!
老占 發表於 2006-7-11 03:24:31 | 只看該作者
原帖由 會員 於 2006-7-10 23:24 發表
想知我部貨車個二擔和三擔之間軸佢合唔合比例呢?

首先,小第從事空運及船運,疏菜及生果等運輸業已有一段日子

所以在下現在所說的,應該會有一點點的說服力,有一點點權威能在這裡說話吧.

現時一般在街上行走的(四擔)重型貨車都會是(超長陣)

而且(四擔)貨車一般負重為(30噸)

您們可能會說: 為什麼是超長陣呢?!

因為由於商業的需求,一般老闆都會將自己的貨車加至儘長

既然出得部重型貨車,為甚麼還選用上(短陣)那麼理虧呢?!

而一般在本港(Local)行走的重型(四擔)貨車

都大多會是運載(蔬菜)(生果)(中港兩地)車輛

蔬菜: 重量很大,因為會有(薯仔.蕃茄.瓜類等)等件頭重貨,
    另外真空或發泡膠的菜類,有水份,也很重

生果: 西瓜類,木瓜,咩瓜物瓜,所有生果都是重型東西,小數怕長計吧.

所以我就是說,一般老闆都會用上(超長陣四擔)

成本效率問題,載多一點貨物來港,載多一點重量

最後,我想說的是,如果閣下想自己的貨車較為地道,有中港車或本地(Local)特色

就應該加長一點,有機會看看街上的(菜車)第2-第3車軸的比例,應該較長吧....

出文的朋友,您的設計,我看似一般是中港的載重量高的重型貨車,或是冷藏車櫃

輪距應該會比現在長一點的吧,有空走到街上看看吧 

註: 一般行走(中港)的貨車都會是載重量高的重型(四擔)
   就算計只走(香港)路線的,也會是(船運)等重型貨物
   所以絕對不會是短陣的呢!!因為(載重)(運載量)也少....!
老占 發表於 2006-7-11 03:26:46 | 只看該作者
原帖由 會員 於 2006-7-11 00:50 發表

tommy1218 兄:我見你部Volvo 4軸輪距都好似長d睇落好似像真d!

看似吧,因為(有勇無謀)兄所運輸的行業

真車只是重型板車,一般都是運送(FedEX)的(M1)空運鐵箱

不需要太長的了吧,剛好能運載兩隻(M1)飛機箱 
老占 發表於 2006-7-11 03:28:37 | 只看該作者
忘了說: 小第是駕駛十六噸超長陣的貨車司機呢  

一部超長陣十六噸,能運載十四塊標準(18k蔗渣版)
HF3648 發表於 2006-7-11 08:45:09 | 只看該作者
原帖由 老占 於 2006-7-11 03:28 發表
忘了說: 小第是駕駛十六噸超長陣的貨車司機呢  

一部超長陣十六噸,能運載十四塊標準(18k蔗渣版)

係咪用細size既轆果d?
tommy1218 發表於 2006-7-11 10:29:48 | 只看該作者
原帖由 會員 於 2006-7-11 00:50 發表

就算車長度一樣,真車輪距都有長有短,好似我架咁,第二至第三輪距係比你架長,唔通又唔合比例?又唔像真?所以,就算你架將輪距移前及移後(當然唔會話移前或移後成個轆咁多),都唔會話唔合比例!

老占 發表於 2006-7-11 22:45:21 | 只看該作者
原帖由 HF3648 於 2006-7-11 08:45 發表

三菱飛虎系列貨車....唔係細轆 
有勇冇謀 發表於 2006-7-11 22:55:15 | 只看該作者
原帖由 HF3648 於 2006-7-11 08:45 發表

睇小你....
老占 發表於 2006-7-11 23:13:52 | 只看該作者
原帖由 有勇冇謀 於 2006-7-11 22:55 發表

睇小你....

我未渣過那些

不過感覺負載不能太重

及好易(級死)反車

不過眼見用細轆的大車一般都是運送(掛衣)成衣運輸 
HF3648 發表於 2006-7-12 09:37:26 | 只看該作者
原帖由 老占 於 2006-7-11 23:13 發表

我未渣過那些

不過感覺負載不能太重

及好易(級死)反車

不過眼見用細轆的大車一般都是運送(掛衣)成衣運輸 

載重量上限係咪都係16t ?
老占 發表於 2006-7-12 09:43:53 | 只看該作者
原帖由 HF3648 於 2006-7-12 09:37 發表

載重量上限係咪都係16t ?

當然不是!!

以(五噸半)輕型貨車計算.載重量只有(一點五噸)

以(十六噸)中型貨車為例.載重量大約(八噸)

但係我老闆經常都俾電話電池等,重型空運貨物小第運載

所以成日都有超重情況,所以都唔敢渣得太快

有時去機場提貨,運送目的地是九龍灣等

我當然會行走龍翔道吧....間中渣得快會有推頭情況呢