RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2518|回復: 9
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請教防水問題

Thomasbb 發表於 2010-1-6 00:47:29 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我今日買左呢隻船, 個老闆話最好做番防水先玩, 不過我又唔知應該點搞
各位師兄可唔可以講下要點做? 例如servo點樣做防水?
同埋老闆話用11.1v 會太快同有機會燒電變, 同埋條軸要玩一次加一次油
相反7.4v就 斯文d... 你地話我應該買11.1定7.4v好? 電佢叫我考慮清楚先買....

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
hu2437 發表於 2010-1-6 04:56:37 | 只看該作者
個老闆真係中肯,11.1v係好瘋狂同傷電變;我試過玩無刷大腳,套電變標明可以用11.1v電,但玩左幾次就差D燒埋架車,結果要訂過套電變摩打套裝,盛惠2千多元,所以C兄買電前真係要三思,以免因小失大呀C兄!
josephlkcheung 發表於 2010-1-8 17:27:10 | 只看該作者
我也有一套,玩11.1V要換60A電變,現在你的是30A電變,玩11.1V摩打Power好大,船好快,但必需換60A電變.
7.4v就斯文d... 都幾快, 買粒7.4v 2500mah 20C 試試
josephlkcheung 發表於 2010-1-8 17:39:13 | 只看該作者
做防水第一是試有冇入水, 拆下所有電子設備, 倒杯水入船倉, 看船邊接合位置有冇漏水,漏水位置可用AB膠填補.
servo點樣做防水?我打開servo用防水硅膠封密電路板面,2小時後裝回,螺絲位和蓋邊再塗上薄薄一層防水硅膠。
 樓主| Thomasbb 發表於 2010-1-8 23:28:07 | 只看該作者
做防水第一是試有冇入水, 拆下所有電子設備, 倒杯水入船倉, 看船邊接合位置有冇漏水,漏水位置可用AB膠填補.
servo點樣做防水?我打開servo用防水硅膠封密電路板面,2小時後裝回,螺絲位和蓋邊再塗上薄薄一層防水硅膠 ...
josephlkcheung 發表於 2010-1-8 17:39

我用左大噴噴其中一個盒仔放隻接收, 再用密封膠封邊, servo殼直接封膠
未做試漏, 聽晚再做埋先!! 唔該師兄! 我另外有隻50A, 原裝隻摩打頂唔頂到11.1V?
剛買左塊7.4V 25C 2100mAh $190, 係咪買貴左?
josephlkcheung 發表於 2010-1-9 08:46:20 | 只看該作者
我隻船08年買HK$950,09年見HK$850,水泠摩打外型颜色一樣,
原裝隻摩打頂唔頂到11.1V? 大部份都o.k.換隻50A電變,直路可以
去盡,好玩。
剛買左塊7.4V 25C 2100mAh $190, 係咪買貴左? 人仔都要150差不多
玩的時候要留意,加速放電時間,最初幾Round後,摸一摸Lipo電是否升,如
果好熱,告訢你,隻50A電變和摩打食電, 可換11.1V電池改善,不過正常應該沒有
問题,Happy week end
carcarrc 發表於 2010-3-6 01:24:13 | 只看該作者
servo點樣做防水?我打開servo用防水硅膠封密電路板面,2小時後裝回,螺絲位和蓋邊再塗上薄薄一層防水硅膠 ...
josephlkcheung 發表於 2010-1-8 17:39

c-hing , 是否接收都是一樣做法?
carcarrc 發表於 2010-3-6 01:30:59 | 只看該作者

c-hing, 車用電變做防水后,===船用電變???
josephlkcheung 發表於 2010-3-6 08:35:20 | 只看該作者
嚴格來說車用電變做防水后,不等於船用電變
因車用電變可借用風泠降, 船艙內指有升,
最顶图中可見電變和馬達都用水泠降
vending 發表於 2010-3-6 22:57:04 | 只看該作者
加了這件野,做埋防水就可以.
http://picasaweb.google.com.tw/vendingtony/euFFNH#
carcarrc 發表於 2010-3-6 01:30