RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3021|回復: 19
打印 上一主題 下一主題
收起左側

TL-01 數問

ricky666 發表於 2009-11-16 00:17:43 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
大家好~ 小弟十年前手痕o既關係買o左o架 TL-01 o既RC
可惜因為身邊都冇朋友玩RC,架車就一路放係到封塵。
但係十年後終於俾我識到D 玩RC o既朋友,所以架車終於可以重見天日

班fd主要都係玩drift,所以都想將架車set 到可以drift
經過一輪刨文之後,知道方法有用水喉胎、改尾直濕 or 頭單/尾直濕 or 頭尾直濕
不過如果我想用番普通胎o黎玩,單靠set camper、toe 同尾直濕有冇可能都可以做到drift?

小弟o個架係一架原裝車o黎
但係係刨文o既過程中發現原來TL-01 已經差不多榮升為老爺車之列……
今日去過廣華街幾間鋪問都已經冇晒parts買……
唔知仲有邊到仍然有售TL-01 o既parts呢?

謝謝各位!
andrew007 發表於 2009-11-16 00:42:53 | 只看該作者
試吓去灣仔道個間模型店問吓,可能會有,因為之前我都係係個間買parts
觀星是答案 發表於 2009-11-16 00:46:39 | 只看該作者
1 ) TL-02 比較難用 Li-Po 電, 買電時小心
2 ) Options parts 可以去偉高睇下, 其實好多 parts 可以用其他車 o既 parts 代替
3 ) 用普通呔玩 drift, 損耗應該幾大下
4 ) 留意摩打散熱
li5115 發表於 2009-11-16 02:48:28 | 只看該作者
TL-01 想改 頭單 和 尾直 便要買這兩個:
1. Tamiya Option Parts 53200 Front one way
2. Square STD50H Direct Coupling
車呔最好用 飄移 專用的,Tamiya 和 Yokomo 都有出。
 樓主| ricky666 發表於 2009-11-16 03:41:49 | 只看該作者
多謝3位師兄建議及提點~~

灣仔道o個間係咪指英皇、惠康附近o個間?

我D 10年前o既古董電係Na-Ci......
咁如果我想買過D 新電係咪最好買鋰電?
chacha 發表於 2009-11-16 07:41:26 | 只看該作者
零件可以試下去,近廣華街0既宏X
葉生 發表於 2009-11-16 09:16:12 | 只看該作者
1. 我都有架TL-01.....偉X仲有PARTS....RCMART都有....唔使咁驚....
2. 如果要玩鋰電....要買圓身果種.....係放得落的....千祈唔好買方身盒型電就得.....
3. 頭尾直....用鋼膠或紙巾DIY就得....
4. 飄移呔.....平既火石呔....幾十蚊有4條.....玩住先都唔係好貴啫.....
5. 頭單....用樓上師兄教你既PARTS 53200就得....我都買左呢件作頭單.....
大野 發表於 2009-11-16 10:28:33 | 只看該作者
1. 我都有架TL-01.....偉X仲有PARTS....RCMART都有....唔使咁驚....
2. 如果要玩鋰電....要買圓身果種.....係放得落的....千祈唔好買方身盒型電就得.....
3. 頭尾直....用鋼膠或紙巾DIY就得....
4. 飄移呔.....平 ...
葉生 發表於 2009-11-16 09:16

亞業, 您都有架TL01咩. 搵晚拎埋出黍pair下啦.

我就最簡單既設定, 啤鈴, 頭尾直, 水喉呔, 好玩之極.
最好既係, 少維修入電即飛
葉生 發表於 2009-11-16 12:20:16 | 只看該作者
TL-01係快車喎!! haha.....TT-01先係飄喎~~~~
而且手車太屎....唔敢出黎玩喎.....
 樓主| ricky666 發表於 2009-11-20 01:00:04 | 只看該作者
謝謝各位意見~~
最後係偉x搵到parts~~

不過又有另一個問題……
beebone 發表於 2009-11-20 09:15:10 | 只看該作者

TL-01好多parts都同M03共用. 如gear, body mount.....
你要咩parts? 我有一架用o黎做parts.
Gear, chassis, suspension arm, bearing 都有. 要咩先?

TL-01好drfit過TT-01D, 買對type D既drfit tire已經ok, 其他都無咩o野要set
觀星是答案 發表於 2009-11-20 09:22:30 | 只看該作者
其實, 自覺 TL-01 要飄都好易上手, 我架 TL-01 用黑豬玩飄移都好過癮
 樓主| ricky666 發表於 2009-11-21 04:13:57 | 只看該作者
TL-01好多parts都同M03共用. 如gear, body mount.....
你要咩parts? 我有一架用o黎做parts.
Gear, chassis, suspension arm, bearing 都有. 要咩先?

TL-01好drfit過TT-01D, 買對type D既drfit tire已經ok, 其他 ...
beebone 發表於 2009-11-20 09:15

主要都係想睇下有冇得盡量偷輕架車~~
之前問過偉x有冇light weight chassis,佢話冇,但係如果想要都可以試下訂~~
li5115 發表於 2009-11-21 06:03:17 | 只看該作者
Light Weight 車架 (53331) 應該巳經 停產。
現在還生產的仍有:
快齒 (53342)
LA臂 Set (53467)
碳軸 (53322)
 樓主| ricky666 發表於 2009-11-21 13:34:59 | 只看該作者
請問LA臂有乜作用o架?
li5115 發表於 2009-11-22 00:42:25 | 只看該作者
15# ricky666
原裝 TL-01 是用 夾臂的,物料較軟。 整套懸掛基本上沒有可調校的地方。
相對 LA 臂,camber,toe-in 都可以調校,物料比原裝更堅固。
行車時懸掛的機動性極佳。
葉生 發表於 2009-11-22 00:51:46 | 只看該作者
但果套LA件要成二百幾蚊.....
Big-Sam 發表於 2013-2-20 15:15:55 | 只看該作者
想問問Tamiya item 53467 TL-01 long arm 嗰套Kit 邊度重有冇得賣?
chacha 發表於 2013-2-20 15:38:58 | 只看該作者
Big-Sam 發表於 2013-2-20 15:15
想問問Tamiya item 53467 TL-01 long arm 嗰套Kit 邊度重有冇得賣?

市場難尋,散執又欠轉向杯
superman 發表於 2013-2-20 20:22:09 來自手機 | 只看該作者
計下計下,好似買架cs快靚正平喎