RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: turbo997
打印 上一主題 下一主題
收起左側

3racing FF touring Final Version

chacha 發表於 2009-12-13 21:18:17 | 只看該作者
係吖~, 就係 TL01 / FF02 果盒, 有埋防傾桿成套...
但唔知點解改完之後咁鬼窄...
係咪原裝FF02都係咁???
定係佢地有用加厚六角? 加OFFSET車軨?
........諗住有架四四正正o既touring玩下, 改完咁肉酸.. ...
jypepe 發表於 13/12/2009 19:58

雙星車不嬲都係唔夠 190mm 闊,原裝車跟0既令全部都係 +2 令
jypepe 發表於 2009-12-14 00:28:26 | 只看該作者
雙星車不嬲都係唔夠 190mm 闊,原裝車跟0既令全部都係 +2 令
chacha 發表於 2009-12-13 21:18

原來係咁....Orz...
pskyng 發表於 2009-12-14 01:47:01 | 只看該作者
早知聽你話......唔改佢啦
可能玩兩玩又轉番做m車........
jypepe 發表於 2009-12-13 20:08

改左都好靚仔. FF 有佢特色. 上次去三箱. 個fd 都係用ff01..2 ,  都ok la. 下次一齊去三箱.
jj2006 發表於 2009-12-14 08:24:53 | 只看該作者
甘一共要幾銀呀?應該要加對萬向喎
jypepe 發表於 2009-12-14 08:40:45 | 只看該作者
甘一共要幾銀呀?應該要加對萬向喎
jj2006 發表於 2009-12-14 08:24

係喎, 計漏左....

m05+bearing 6xx

加長parts 2xx
ff02 臂set 2xx
萬向 1xx
計埋真係貴過一架m05啦...
jypepe 發表於 2009-12-14 11:19:40 | 只看該作者
改左都好靚仔. FF 有佢特色. 上次去三箱. 個fd 都係用ff01..2 ,  都ok la. 下次一齊去三箱.
pskyng 發表於 2009-12-14 01:47

笠埋個殼d轆縮晒入去, 成隻ufo咁......
個fan仲笑話: 個殼可以唔洗開轆位, 拉埋個靚花, 型呀~

樓主| turbo997 發表於 2009-12-14 12:06:21 | 只看該作者
笠埋個殼d轆縮晒入去, 成隻ufo咁......
個fan仲笑話: 個殼可以唔洗開轆位, 拉埋個靚花, 型呀~

jypepe 發表於 2009-12-14 11:19

You can use the 5mm wheel hex or use 2 offset wheel.
jypepe 發表於 2009-12-14 12:19:12 | 只看該作者
You can use the 5mm wheel hex or use 2 offset wheel.
turbo997 發表於 2009-12-14 12:06

謝謝997兄~
原本m05已經是5mm六角...不是嗎???
正在想要不要裝加厚六角...
今晚再影幾張相上黎...
 樓主| turbo997 發表於 2009-12-14 12:27:34 | 只看該作者
68# jypepe

I use 5mm hex .And use the Top tire set is no problem.The look is good.But I use DC-5 body.
hk_sdu 發表於 2009-12-14 13:25:19 | 只看該作者
66# jypepe

C hing, are u using this? Tamiya no.53467 for TL-01LA / FF02

http://bbs.rc-evo.com/viewthread ... &extra=page%3D1
jypepe 發表於 2009-12-14 14:08:13 | 只看該作者
70# hk_sdu

YES
jypepe 發表於 2009-12-14 14:19:12 | 只看該作者
68# jypepe

I use 5mm hex .And use the Top tire set is no problem.The look is good.But I use DC-5 body.
turbo997 發表於 2009-12-14 12:27

睇番星星網...TL01 同 FF02 都係 184~185......唔怪得啦...我笠個快車190MM落去.....衰左 ,
jypepe 發表於 2009-12-21 00:11:16 | 只看該作者
69# turbo997

turbo997 兄, 請問應該用m-classic油壓定普通果隻油壓合適d呢? (都係諗住用番tamiya)
另, 你架車頭bumper件海棉咁大件o既? 係用邊一款車用海棉bumper? 駛唔駛自己再又cut又鑽先fit 位???
謝謝
cyken2512 發表於 2009-12-21 02:48:35 | 只看該作者
甘多位师兄,,,我买佐对TA04既万向,,,支狗骨系39MM的,,,但装上车之后,发觉好似长过头,
头A臂上下摆动嗰阵,支万向好似顶住顶住甘,
jypepe 發表於 2009-12-22 09:01:31 | 只看該作者
甘多位师兄,,,我买佐对TA04既万向,,,支狗骨系39MM的,,,但装上车之后,发觉好似长过头,
头A臂上下摆动嗰阵,支万向好似& ...
cyken2512 發表於 2009-12-21 02:48

我是用TAMIYA FF02 萬向, 是剛剛好, 但不知道長度多少
見其他廠出給 FF02 用的萬向都是 39MM......

小弟組裝M05萬向時, 曾經在差速杯內填入了墊圈, (因狗骨和差速杯之間尚有空間)
但改成FF時要拿掉墊圈, (FF02狗骨長, 和差速杯之間沒有空間可填墊圈)
kingman7788 發表於 2009-12-22 09:14:37 | 只看該作者
我是用TAMIYA FF02 萬向, 是剛剛好, 但不知道長度多少
見其他廠出給 FF02 用的萬向都是 39MM......

小弟組裝M05萬向時, 曾經在差速杯內填入了墊圈, (因狗骨和差速杯之間尚有空間)
但改成FF時要拿掉墊圈, (F ...
jypepe 發表於 2009-12-22 09:01

C兄你試左車味? 有冇發覺相當甩尾下.......
就算加長尾位果個空位加哂鉛,都係甩.....
jypepe 發表於 2009-12-22 09:53:50 | 只看該作者
C兄你試左車味? 有冇發覺相當甩尾下.......
就算加長尾位果個空位加哂鉛,都係甩.....
kingman7788 發表於 2009-12-22 09:14

...未有機會試啊, 我諗住用306殼, 仲差殼柱, , 頭BUMPER又唔知可以用邊隻O岩...
師兄有冇得教下路啊, 謝謝你
kingman7788 發表於 2009-12-22 10:00:58 | 只看該作者
...未有機會試啊, 我諗住用306殼, 仲差殼柱, , 頭BUMPER又唔知可以用邊隻O岩...
師兄有冇得教下路啊, 謝謝你
jypepe 發表於 2009-12-22 09:53

我用3racing出俾M05用既bumper連殼柱set , 紅星有$100
不過頭bumper海棉要自己買個1:10 touring 果d
kingman7788 發表於 2009-12-22 10:03:18 | 只看該作者
樓主可否指點下細佬,你個damper setting係點? 是否用M-chassis TRF?
我成日甩尾甩到控唔到,加鉛又試過.....
謝~
jypepe 發表於 2009-12-22 10:50:34 | 只看該作者
樓主可否指點下細佬,你個damper setting係點? 是否用M-chassis TRF?
我成日甩尾甩到控唔到,加鉛又試過.....
謝~
kingman7788 發表於 2009-12-22 10:03

請問 KINGMAN 兄係咪都係用 M-CHASSIS TRF?