RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1909|回復: 12
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Bearing一問

klth 發表於 2006-6-29 01:53:00 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟想散買一o的好d既bearing...
我見到創x門口有show到d標明日係本防塵bearing
我又見到鴻x有d話係日本bearing(冇防塵)...$20粒...

小弟有幾個問題想問...
1.其實防塵bearing係唔係仲難清潔?因為我諗如果d塵真係trap住係裡面...會唔會更難清理?
2.以上所提及的兩隻bearing...邊隻好d?
3.有冇其他bearing recommanded?(除ceramic bearing)

thank you very much
ifrogi 發表於 2006-6-29 10:35:58 | 只看該作者
難唔難洗我就唔知啦~
不過我就用創x  跟車果d bearing (估計係大陸野)
我就會時不時  or  覺得架車好唔順 就拆哂出來 用 wd40 洗下佢  再加番d bearing 油~
咁就順哂....
老人家 發表於 2006-6-29 19:55:10 | 只看該作者
其實可以的話有唔順就換 , 但這樣銀包的錢會好痛 , 如果真要清洗不要用WD40 , 因WD40用後十分給引塵埃 , 就算用後加啤呤油也無保于事 , 所以用電子清潔濟在攝影用的菲林筒 , 把啤呤放入 , 搖搖搖搖搖搖搖 , 後加啤呤油 , 以上只是其中小弟的一方法 , 還有很多有效方法 , 望有前輩 , 師兄提供
 樓主| klth 發表於 2006-6-29 20:52:52 | 只看該作者
原帖由 老人家 於 2006-6-29 19:55 發表
其實可以的話有唔順就換 , 但這樣銀包的錢會好痛 , 如果真要清洗不要用WD40 , 因WD40用後十分給引塵埃 , 就算用後加啤呤油也無保于事 , 所以用電子清潔濟在攝影用的菲林筒 , 把啤呤放入 , 搖搖搖搖搖搖搖 , 後加啤 ...

老人家所講的電子清潔濟是什麼?
有沒有實質產品?
thx~
老人家 發表於 2006-6-29 21:01:39 | 只看該作者
IS THIS
 樓主| klth 發表於 2006-6-29 21:05:27 | 只看該作者
原帖由 老人家 於 2006-6-29 21:01 發表
IS THIS

其實係咩成份?
老人家 發表於 2006-6-29 21:06:15 | 只看該作者
觀星是答案 發表於 2006-6-30 00:14:52 | 只看該作者
去 SSP 搵 PCB Cleaner 啦
 樓主| klth 發表於 2006-6-30 00:31:37 | 只看該作者
原帖由 觀星是答案 於 2006-6-30 00:14 發表
去 SSP 搵 PCB Cleaner 啦

thank you~
ifrogi 發表於 2006-7-4 17:18:58 | 只看該作者
原帖由 老人家 於 2006-6-29 21:01 發表
IS THIS

其實呢支野可唔可以用來洗 白皮豬個銅頭?
佢好似都有少少潤滑架喎
唔知有無用呢
有無人試過?
 樓主| klth 發表於 2006-7-4 18:13:56 | 只看該作者
原帖由 ifrogi 於 2006-7-4 17:18 發表

其實呢支野可唔可以用來洗 白皮豬個銅頭?
佢好似都有少少潤滑架喎
唔知有無用呢
有無人試過?

如果洗motor...不如用翻motor cleaner la~
ifrogi 發表於 2006-7-4 20:14:12 | 只看該作者
motor cleaner ? 點既樣架
 樓主| klth 發表於 2006-7-4 21:11:09 | 只看該作者
原帖由 ifrogi 於 2006-7-4 20:14 發表
motor cleaner ? 點既樣架

Trinity product...
u can easily find it in kws..
it can be used to clean bearings too~