RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 有勇冇謀
打印 上一主題 下一主題
收起左側

9月9日 星期三 九龍區貨車活動 荃灣西鐵站 ---- 葵芳新都會(出相及事後討論)

odaan 發表於 2009-9-10 09:21:12 | 只看該作者

緊急維修部 候命

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| 有勇冇謀 發表於 2009-9-10 09:32:11 | 只看該作者
真係唔該晒勇兄同odaan 幫我整返架車....
我架車今日算不幸中之大幸....撞咁多次都只係甩野冇難野.....
Hiacewagon 發表於 2009-9-10 01:28

HA hA...助人為快樂之本, 拆車為小弟之大快....
緊急維修部 候命

登錄/註冊後可看大圖

odaan 發表於 2009-9-10 09:21

我地有足夠架生及大偈係度, 即場拆車都冇難度啦....ha ha
 樓主| 有勇冇謀 發表於 2009-9-10 09:33:38 | 只看該作者
你唔知咩叫生人霸X地咩?
MRX-2 發表於 2009-9-9 20:26

無錯...無錯, 唔係咁又點比到你有位入呢.....

13# 利物佬

thx...see u next time...
 樓主| 有勇冇謀 發表於 2009-9-10 09:36:48 | 只看該作者
沿途路祭
點會快?
XD
odaan 發表於 2009-9-10 01:53

sorry..係我地不繼係度參拜車神, 所以遲上加遲囉....
odaan 發表於 2009-9-10 09:37:12 | 只看該作者
今次之行
一來體會事前準備既重要
幾個人先探路 , 後出發 , 結果此行 "路程" 非常順利

首先謝勇兄既尾燈~~

登錄/註冊後可看大圖

其後我地見識到神人有非常強大既 "遲力" , 我封佢為 "趁地淋"小王子

餐飯 OK , 維修部要添置六角銅柱

基本上 , 帶頭要做既野都無乜甩漏
唯一係 ....... 部鏟車實在 .....大巨型了

琴晚我地將問題變為笑位 , D 問題解決了~~
odaan 發表於 2009-9-10 09:50:25 | 只看該作者
HA hA...助人為快樂之本, 拆車為小弟之大快....

我地有足夠架生及大偈係度, 即場拆車都冇難度啦....ha ha
有勇冇謀 發表於 2009-9-10 09:32

斷螺絲~~ 唔洗怕
即場耷牙~~

登錄/註冊後可看大圖
odaan 發表於 2009-9-10 09:55:28 | 只看該作者
sorry..係我地不繼係度參拜車神, 所以遲上加遲囉....
有勇冇謀 發表於 2009-9-10 09:36

會移動既廟宇
到時到候會停低 , 方便信眾參拜

登錄/註冊後可看大圖

但我地係晒出面等~~
 樓主| 有勇冇謀 發表於 2009-9-10 10:11:03 | 只看該作者
45# odaan

多謝幾位 師兄在活動前之冇私的試路, check 晒所有路程的問題所在, 人流, 甚至路肩的高度都有所掌握, 雖然中途不繼加插人為祭車神之活動, 但因已清晰知道路線有咩技術問題的情況下, 而令行程可以追回不小時間, 值得加許, 食飯, 整車 都冇問題, 但因葵芳警署段個大圈實在太大, 令小弟去到新都會時 已 miss 左架 尾班30號, 要搭超過$25蚊的士回家...因落車得$25蚊而險些比的士大佬打....
odaan 發表於 2009-9-10 10:39:27 | 只看該作者
45# odaan

多謝幾位 師兄在活動前之冇私的試路, check 晒所有路程的問題所在, 人流, 甚至路肩的高度都有所掌握, 雖然中途不繼加插人為祭車神之活動, 但因已清晰知道路線有咩技術問題的情況下, 而令行程可以追回不小時間, 值得加許, 食飯, 整車 都冇問題, 但因葵芳警署段個大圈實在太大, 令小弟去到新都會時 已 miss 左架 尾班30號, 要搭超過$25蚊的士回家...因落車得$25蚊而險些比的士大佬打....
有勇冇謀 發表於 2009-9-10 10:11

的士 .... 同佢地傾過 , 佢地話 "而家市道唔好 , $20 都照殺 , 唔敢揀野撈 , 揀揀下就會無野撈"

呢個經驗會作為日後新路線車聚既準備指標
而今次維修上所需既新零件 , 亦會編制係我既 "零件包" 內
方便日後既路程得到更快 , 更可靠既支援 (或自救)

琴晚 "帶頭" 做得好 , "路眼" 亦足夠 , "維修部" 準備要添置
Jazz_Wan 發表於 2009-9-10 11:40:37 | 只看該作者
的士 .... 同佢地傾過 , 佢地話 "而家市道唔好 , $20 都照殺 , 唔敢揀野撈 , 揀揀下就會無野撈"

而今次維修上所需既新零件 , 亦會編制係我既 "零件包" 內
方便日後 ...
odaan 發表於 2009-9-10 10:39

都要果日架車聽話先得, 試左車先黎, 唔係又要去路制
華仔 發表於 2009-9-10 11:43:07 | 只看該作者
odaan 發表於 2009-9-10 11:47:40 | 只看該作者
都要果日架車聽話先得, 試左車先黎, 唔係又要去路制
Jazz_Wan 發表於 2009-9-10 11:40

其實壞黎壞去不外乎三幾 樣野

我做車前已經睇 post , 知有乜壞 , 做車時強化佢
例如甩機米 , 我條直濕已經係兩邊上機米 , MC08 我又鑽左個凹位 , 粒機米個頭仲要有 "曲花"
仲要落既螺絲膠 , 乾左係硬既粉黎 , 好實

一出車 , 就知司機準備得好唔好

琴晚 check 埋車先訓

唯獨係 "工程燈" 摩打瓜瓜地 , 要諗方法再強化
sing2008 發表於 2009-9-10 12:34:43 | 只看該作者

方便日後 ...
odaan 發表於 2009-9-10 10:39 AM

奧單兄咁你會否出席我既活動呢??
odaan 發表於 2009-9-10 13:00:21 | 只看該作者
奧單兄咁你會否出席我既活動呢??
sing2008 發表於 2009-9-10 12:34

會呀~~我去報名~~
 樓主| 有勇冇謀 發表於 2009-9-10 13:18:00 | 只看該作者
51# 華仔

華仔兄, 請下次將d相縮細d先 post, 張張相成 3佰幾k, 我地d舊電腦 load 相 load 到 死晒機..
now 幫你d相 縮到變 幾十k, 好好多啦...
MRX-2 發表於 2009-9-10 13:30:35 | 只看該作者
45# odaan

多謝幾位 師兄在活動前之冇私的試路, check 晒所有路程的問題所在, 人流, 甚至路肩的高度都有所掌握, 雖然中途不繼加插人為祭車神之活動, 但因已清晰知道路線有咩技術問題的情況下, 而令行程可以追回 ...
有勇冇謀 發表於 2009-9-10 10:11

你唔坐N46x?唔洗咁貴喎
 樓主| 有勇冇謀 發表於 2009-9-10 14:02:34 | 只看該作者
56# MRX-2
廢事行啦...出左warning要即走啦.....
mhc~man 發表於 2009-9-10 14:22:28 | 只看該作者
41# odaan

唉.........架車又唔生性唔係我可以一齊玩.........
我係小學果度等同一路搞架車先發現唔關狗骨事........
係個波箱問題.........
最後我到係打的返屋企.........一上車架拖頭d避震彈弓係到知知叫.......
比個c機係咁轉頭睇咩事.........我心想會唔會比佢話...好彩無
又問我架車買左幾錢......又話好張真哈哈
我落車時佢仲叫我玩比佢睇...我話架車鬼低左成要叫拖車<ps如果唔係我跟左大隊玩>...緊住佢係到笑
最後味著車比佢睇下d燈羅......睇完轉頭大家各自各走.........
華仔 發表於 2009-9-10 14:38:35 | 只看該作者
51# 華仔

華仔兄, 請下次將d相縮細d先 post, 張張相成 3佰幾k, 我地d舊電腦 load 相 load 到 死晒機..
now 幫你d相 縮到變 幾十k, 好好多啦...
有勇冇謀 發表於 2009-9-10 13:18

勇叔   我唔識攪
odaan 發表於 2009-9-10 14:41:05 | 只看該作者
56# MRX-2
廢事行啦...出左warning要即走啦.....
有勇冇謀 發表於 2009-9-10 14:02

好彩話左比包包聽
我地協議左 , 出去玩互相唔會打電話催番屋企
唔理幾點 , 識番屋企就得喇~~