RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: wah2320
收起左側

2009火車城終於通車啦

樓主| wah2320 發表於 2009-9-23 22:06:06 | 顯示全部樓層

大家好! 想問下已加動力, 係唔係令外買?有冇分類比邊種車用?d 動力車順唔順暢呢?會唔會類似kato出品嘅廣島電鐵? 睇下入面好似都係用同一樣動力車,因為我有一部,導電性能十分差.好多時都要推到4-5度先得.但又太快,想推2-3度使佢慢行唔使諗,一定唔行,好冇引.唔好意思,多多問題,因想買來裝上部Tomytec出品嘅電車, thx.......
.

登錄/註冊後可看大圖
川K0X138 發表於 2009-9-24 10:10:05 | 顯示全部樓層
哇,太壮观了。想买一辆火车。
川K0X138 發表於 2009-9-24 10:16:59 | 顯示全部樓層
15# LeoChan
意思大概应该是问你,是你自己亲手做的吗?
 樓主| wah2320 發表於 2009-9-24 10:36:58 | 顯示全部樓層
63# 川K0X138
係呀!自己設計出來,我每1至2年都會在暑假從新設計過個Layout.今次係最好嘅1次.有湖,有石.thx....
大家好! 想問下已加動力, 係唔係令外買?有冇分類比邊種車用?d 動力車順唔順暢呢?會唔會類似kato出品嘅廣島電鐵? 睇下入面好似都係用同一樣動力車,因為我有一部,導電性能十分差.好多時都要推到4-5度先得.但又 ...
wah2320 發表於 2009-9-23 22:06

係另外買,好似每款扭疍火車都有特定改裝動力,主要是車身長度不同,但我貪平加了KD-25動力架,短了一點,未試車所以唔知順唔順暢,可能JR兄可解答。
 樓主| wah2320 發表於 2009-9-24 21:34:39 | 顯示全部樓層
thx...楠兄.
Hokuriku 發表於 2009-9-24 22:02:33 | 顯示全部樓層
係另外買,好似每款扭疍火車都有特定改裝動力,主要是車身長度不同,但我貪平加了KD-25動力架,短了一點,未試車所以唔知順唔順暢,可能JR兄可解答。
楠 發表於 2009-9-24 19:38
kd25=TM02
 樓主| wah2320 發表於 2009-9-24 23:23:36 | 顯示全部樓層
係呀!自己改裝,高個坐大廈係用左2坐大樓合併,張個頂開洞,放個黑色合(上面有塊玻璃,入電會轉果隻呢)用來放個射燈,可以360度不停地照射,之後噴油,而矮個坐只係噴油.thx.....
係呀!自己改裝,高個坐大廈係用左2坐大樓合併,張個頂開洞,放個黑色合(上面有塊玻璃,入電會轉果隻呢)用來放個射燈,可以360度不停地照射,之後噴油,而矮個坐只係噴油.thx.....
wah2320 發表於 2009-9-24 23:23

好有創意!
Hokuriku 提醒了,這個網有介紹合適的動力給桃太朗。
http://japanesetramsandtrollies. ... _04_01_archive.html
JR100 發表於 2009-9-25 19:44:40 | 顯示全部樓層
楠 發表於 2009-9-24 19:38

Tomytec 的動力單元表現只能說中規中矩, 慢速表現不好, 不過以這個價錢來說是可以接受水平, 以平價馬達來說表現中上

而wah2320兄的問題, 相信是軌道/ 車輪表面污濁所致, 用鐵模專用清潔液清理一下應可改善
63# 川K0X138
係呀!自己設計出來,我每1至2年都會在暑假從新設計過個Layout.今次係最好嘅1次.有湖,有石.thx....
wah2320 發表於 2009-9-24 10:36

可考慮加多一層。
tommy1218 發表於 2009-12-8 23:56:50 | 顯示全部樓層
wah2320 發表於 2009-9-24 23:23

哈哈!今日難得見過wah兄,原來係火車高手一名! 真係從冇唸過原來可以2合一加高樓層!
可考慮加多一層。
楠 發表於 2009-9-27 17:28

可考慮加多一層LAYOUT,再玩大D。
ah_shekshek 發表於 2010-2-19 19:37:27 | 顯示全部樓層
good latout