RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5855|回復: 22
打印 上一主題 下一主題
收起左側

有感而發~昔日玩Holiday Buggy

yuch 發表於 2006-6-25 21:03:34 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
廿多年前,我細個三四年班果時,我老母周不時帶我去藍田十幾座度探佢契媽,入到屋內望上櫃頂總有一舊又一舊大大舊既高達。每次到步我舅父仔(契舅父)總會拎兩樣野出黎。一係木結他,ニ係一架車上有個帶牛仔帽既牛仔既搖控車。但拎技木結他出黎都唔知做乜??每次都係帶埋架車同我穿過勁播緊日本流行曲既走廊落樓下百貨公司(規模其實只係一間士多咁上緊)買電蕊再過屋邨遊樂場放車。果時仲要用棍控玩,左右手又唔協調,成日驚架車個牛仔飛出黎。玩左好耐(我諗+多分鐘,可能小朋友覺得好耐),就帶我走去老遠既模型鋪睇模型。有一盒大大盒;個盒有D白色又有D綠色。舅父仔講過我知佢叫草猛,係我第一架認識既搖控車,當時好似賣大約三佰幾,最平既一部。年年去親盒車都仲係度。至於舅父仔架車;由我初次玩係藍色,一次一次咁多左好多白色(花痕)。幾年後冇再玩果部車,舅父仔亦好少見。而我好肯定當年果架有個帶牛仔帽既牛仔既搖控車,就係田官既Holiday Buggy  !  舅父仔你依家係邊呢?架Holiday Buggy  又仲係唔係度呢??真懐念你比我既小小快樂.....................
loong 發表於 2006-6-25 21:11:03 | 只看該作者
Maybe U can find one at e- Bay/ Japan Yahoo.....
 樓主| yuch 發表於 2006-6-25 21:37:30 | 只看該作者
yes , but too expensive
karhey 發表於 2006-6-25 21:47:00 | 只看該作者
wow, so sweet....
J 發表於 2006-6-25 21:55:53 | 只看該作者
原帖由 yuch 於 2006-6-25 21:37 發表
yes , but too expensive

not expensive la... can buy a piece of valuable memory wor!
 樓主| yuch 發表於 2006-6-25 23:47:40 | 只看該作者
Holiday Buggy可以仲搵到,咁舅父仔去邊樹揾........................
mikewu 發表於 2006-6-26 09:32:56 | 只看該作者
原帖由 yuch 於 2006-6-25 23:47 發表
Holiday Buggy可以仲搵到,咁舅父仔去邊樹揾........................

Good luck finding your "Uncle boy" brother.....  I think your Uncle is more important than the Holiday Buggy.....
RCs can be find ANYWHERE as long as you have the cash, but Uncle...  
monkichi0210 發表於 2006-6-26 10:16:05 | 只看該作者
原帖由 yuch 於 2006-6-25 23:47 發表
Holiday Buggy可以仲搵到,咁舅父仔去邊樹搵........................

also find him in yahoo.jp or ebay la!!!!!
just kidding......
u may find your auntie first...then u must find your "uncle boy"!!!
go and share this good memory with him again la!!
hahaha.....but u should better find the holiday buggy as the same time!
erikism 發表於 2006-6-26 10:27:30 | 只看該作者
親情可貴,你搵返係舅父仔後同佢一齊去玩車,幾溫馨.
我都係藍田人來喎,會唔會係我呢?haha.....(講笑)
karhey 發表於 2006-6-26 10:34:25 | 只看該作者
原帖由 yuch 於 2006-6-25 11:47 PM 發表

問返d 三姑六婆, 有心一定得!!! Maybe he is waiting for ur call and play Holiday Buggy with him ar!!  Add Oi and tell us the good news!
上元RC者 發表於 2006-6-27 00:14:45 | 只看該作者
好文
中國人上太空 發表於 2007-6-21 09:10:23 | 只看該作者
您所形容o既, 個牛仔好容易飛出來, 應該係SAND ROVER 呀.....因為SAND ROVER係開頂架, 我以前都有一架.....
神奇大帝 發表於 2007-6-21 12:21:34 | 只看該作者
當年既草猛應該吾洗$200蚊,我年買皇蜂都係$220蚊 皇蜂係我第一架自己比錢買既搖控車 當時我讀近F.1
ryancmlam 發表於 2007-6-21 19:35:05 | 只看該作者

At that time, 草猛 was $160.
soilderman83 發表於 2007-7-1 08:22:56 | 只看該作者
原帖由 中國人上太空 於 2007-6-21 09:10 發表
您所形容o既, 個牛仔好容易飛出來, 應該係SAND ROVER 呀.....因為SAND ROVER係開頂架, 我以前都有一架.....

Hoilday Buggy is my frst buy RC car!
bigbigboy 發表於 2007-7-2 23:54:25 | 只看該作者
Here my Holiday Buggy. No time to assy the bumper.

minimini 發表於 2007-7-2 23:56:36 | 只看該作者
原帖由 bigbigboy 於 2007-7-2 23:54 發表
Here my Holiday Buggy

any inside photos ??...... Thx !!.....
bigbigboy 發表於 2007-7-3 00:11:54 | 只看該作者
bbq1234 發表於 2008-1-5 00:56:51 | 只看該作者
睇完師兄架Holiday Buggy, 好熟口面, 睇埋內籠, 原來跟sand rover 係同一車架, 只係殼唔同, 二十年前玩第一架遙控車就係sand rover, 最深印象係尾輪避震用厚籤維板, sand rover 原裝係380摩打, 如今回望其實部車都幾簡陋, 車殼好重, 無防沙防水設計, 沙水直入接收機, servo, 齒輪同摩打, 仲有接收機放車頭, 當日就係一次落斜坡撞石而無里頭燒了接收機, 肉赤非常, 不過好像真, 在草坪玩好彈跳, 有另一番風味, 見返d相真係覺得好有趣.
eddywon 發表於 2008-1-5 11:16:55 | 只看該作者
無段變速呀!正o野!唔知依家D模型舖仲有無貨呢?