RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: tatame
打印 上一主題 下一主題
收起左側

EMAXX/ E-revo/ Summit 技術交流區, 歡迎大家貼你既Monster Truck

NitroChicken 發表於 2009-8-27 16:19:41 | 只看該作者
17# tatame

tatame, 師足, 我想問問如果我部e-maxxx 想換控, 3pm 或pk 是否有一個工能可以把ch1 及 cn2 兩個channel一齊做轉向. 因原廠只receive 有兩個channel 1.thanks
tsk28 發表於 2009-8-27 16:16

有兩個方法:
1. CH1 加條Y線,  即一出二servo線.

2. 或CH1用一個24kg steering servo
tsk28 發表於 2009-8-27 16:22:40 | 只看該作者
有兩個方法:

NitroChicken 發表於 2009-8-27 16:19

明白, Thanks 師兄
tm0212 發表於 2009-8-27 16:26:28 | 只看該作者
17# tatame

tatame, 師足, 我想問問如果我部e-maxxx 想換控, 3pm 或pk 是否有一個工能可以把ch1 及 cn2 兩個channel一齊做轉向. 因原廠只receive 有兩個channel 1.thanks
tsk28 發表於 2009-8-27 16:16

3pk可以較到兩隻servo同步, 不過我覺得用Y線或換一隻大力servo比較方便~~~
simontam 發表於 2009-8-27 16:42:29 | 只看該作者
係1&3 max,要好準....,我覺得一隻24kg最實用。
tsk28 發表於 2009-8-27 16:48:11 | 只看該作者
係1&3 max,要好準....,我覺得一隻24kg最實用。
simontam 發表於 2009-8-27 16:42

吓!, 要慢慢調效到很準確的嗎?不是按個 制, 轉個mode 便行???
 樓主| tatame 發表於 2009-8-27 16:54:26 | 只看該作者
吓!, 要慢慢調效到很準確的嗎?不是按個 制, 轉個mode 便行???
tsk28 發表於 2009-8-27 16:48

我部EMAXX 都用緊mix mode 用3pk 較去mix mode度慢慢調教就ok  ! 不過simontam 兄都講得無錯~

換隻24kg servo都唔錯,

我用緊hitec 7995TG 24kg 扭力o係另一架車度, titanium gear ! 幾好用, 咁就用一隻已經ok!!

再唔係買隻futaba 都唔錯
tsk28 發表於 2009-8-27 17:06:44 | 只看該作者
我部EMAXX 都用緊mix mode 用3pk 較去mix mode度慢慢調教就ok  ! 不過simontam 兄都講得無錯~

換隻24kg servo都唔錯,

我用緊hitec 7995TG 24kg 扭力o係另一架車度, titanium gear ! 幾好用, 咁就用一隻已 ...
tatame 發表於 2009-8-27 16:54

tatame 師兄, 你支3pk 正唔正, 我想買支2手.
 樓主| tatame 發表於 2009-8-27 17:16:34 | 只看該作者
tatame 師兄, 你支3pk 正唔正, 我想買支2手.
tsk28 發表於 2009-8-27 17:06

3PKs 都ok既~ 不過而家買4pk 好d ! 因為出面開始好小R603FS 既3pk receiver 賣, 如果你唔驚買唔到receiver 都ok 既!
tsk28 發表於 2009-8-27 17:33:09 | 只看該作者
3PKs 都ok既~ 不過而家買4pk 好d ! 因為出面開始好小R603FS 既3pk receiver 賣, 如果你唔驚買唔到receiver 都ok 既!
tatame 發表於 2009-8-27 17:16

4pk 太貴了, 有沒有其他suggestion?
NitroChicken 發表於 2009-8-27 17:36:08 | 只看該作者
tsk28 發表於 2009-8-27 17:33

EX1UR....都係真正4CH
 樓主| tatame 發表於 2009-8-27 17:36:42 | 只看該作者
tsk28 發表於 2009-8-27 17:33

spectrum DX3S ! 好似跟兩個receiver
NitroChicken 發表於 2009-8-27 17:38:04 | 只看該作者
tsk28 發表於 2009-8-27 16:48

3PK CH1/2/3 各resoultion都唔係一樣, 點調都有偏差.
黎小雞 發表於 2009-8-27 17:38:46 | 只看該作者
有兩個方法:

NitroChicken 發表於 2009-8-27 16:19

師兄我唔係好明?e-maxx不是行兩隻servo咩?你話CH1用一個24kg steering servo就ok?那即是行一隻servo?thx!
NitroChicken 發表於 2009-8-27 17:39:54 | 只看該作者
師兄我唔係好明?e-maxx不是行兩隻servo咩?你話CH1用一個24kg steering servo就ok?那即是行一隻servo?thx!
黎小雞 發表於 2009-8-27 17:38
係行一隻....
 樓主| tatame 發表於 2009-8-27 17:41:06 | 只看該作者
黎小雞 發表於 2009-8-27 17:38

因為24KG 已經好夠力~ 可以唔洗用兩隻
NitroChicken 發表於 2009-8-27 17:41:46 | 只看該作者
spectrum DX3S ! 好似跟兩個receiver
tatame 發表於 2009-8-27 17:36

DX3S 用係電車唔惦
 樓主| tatame 發表於 2009-8-27 17:45:15 | 只看該作者
DX3S 用係電車唔惦
NitroChicken 發表於 2009-8-27 17:41

是嗎? 我都未用過~~ 我個人就喜歡futaba ! spectrum 就好似抵食夾大件!!
黎小雞 發表於 2009-8-27 17:46:31 | 只看該作者
因為24KG 已經好夠力~ 可以唔洗用兩隻
tatame 發表於 2009-8-27 17:41

那請問行一隻駛唔駛改其他野?師兄想問原裝那兩隻係咪好雞?多唔多人行一隻呢?thx!
 樓主| tatame 發表於 2009-8-27 17:49:58 | 只看該作者
那請問行一隻駛唔駛改其他野?師兄想問原裝那兩隻係咪好雞?多唔多人行一隻呢?thx!
黎小雞 發表於 2009-8-27 17:46

原裝servo 其實唔差, 又防水, 我兩隻玩左成年到而家都未死, 行一隻唔洗改任何野, 唔駁另一邊就ok !

TKO 有幾個師兄都改行一隻24G, 扭力勁左d 彎好左
黎小雞 發表於 2009-8-27 17:57:24 | 只看該作者
原裝servo 其實唔差, 又防水, 我兩隻玩左成年到而家都未死, 行一隻唔洗改任何野, 唔駁另一邊就ok !

TKO 有幾個師兄都改行一隻24G, 扭力勁左d 彎好左
tatame 發表於 2009-8-27 17:49

又學到野,多謝!順便想問tatame兄你玩hv5.5set幾多cut lipo?我都係買咗hv5.5!