RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: tatame
收起左側

EMAXX/ E-revo/ Summit 技術交流區, 歡迎大家貼你既Monster Truck

nitrotruck 發表於 2009-8-26 18:23:22 | 顯示全部樓層
哦, 高手你識咁多野一早唔講清楚d? 等我地d低手係度班門弄斧............

如果你覺得我講既野唔影響既話咪當你晒law.........鬼唔知大power摩打/engine易wheelie呀, 向後反個圈都仲得呀! 講緊setting既影響係 ...
ftbingobingo 發表於 2009-8-26 17:54

師兄洗唔洗講車講到咁勞氣 玩車只係一種嗜好, 可須咁認真

你講既野我都唔認同, 玩Monster Truck 咁重既車用大kv Motor死得啦.....................我又覺得tatame講既野同setting 真係有關wor ! 要計motor kv 要計自己用幾V電, 要計齒比, 唔係有錢買晒d 野返黎砌好就得.

我由油車轉玩電車先發現要考慮咁多野, tatame兄我準備出部8ight-t 或D8T! 到時交流下
Marco明 發表於 2009-8-26 18:24:40 | 顯示全部樓層
行走表現方面, 限滑既用途唔係TORQUE LIMITER, 唔應該對平時行車有影響, 什麼WHEELIE唔WHEELIE應該係調整齒比, 輪呔大小, 重心位置, MOTOR OUTPUT (例如TIMING, THROTTLE EXP) 甚至乎中差油濃度
ftbingobingo 發表於 2009-8-26 16:09

我都覺得唔係絕對.......
限滑一定會對行車有影響.........你試校鬆d個限滑去入彎......一定無哂扭力
雖然有好多野都可以影響wheelie.......但係我覺得最先會影響到既係摩打.....之後就係個限滑
限滑太鬆.....摩打d力根本傳唔到去大減齒到........行都行唔到啦....仲話wheelie
ftbingobingo 發表於 2009-8-26 18:36:55 | 顯示全部樓層
我都覺得唔係絕對.......
限滑一定會對行車有影響.........你試校鬆d個限滑去入彎......一定無哂扭力
雖然有好多野都可以影響wheelie.......但係我覺得最先會影響到既係摩打.....之後就係個限滑
限滑太鬆.....摩 ...
Marco明 發表於 2009-8-26 18:24

係呀!!! 我真係唔曉玩電車d野架 .........依你咁講, 個限滑係長時間卸去多餘既torque可? 咁諗arm架la, 買定個靚d風扇吹住個限滑啦

咁大影響咁有用又唔見d buggy/truggy有限滑? 有呀! 十幾廿年前kyosho第一代inferno有過架, 之後都唔多覺喇

唔講啦, 學其他師兄咁費事多講
 樓主| tatame 發表於 2009-8-26 20:39:49 | 顯示全部樓層
係呀!!! 我真係唔曉玩電車d野架 .........依你咁講, 個限滑係長時間卸去多餘既torque可? 咁諗arm架la, 買定個靚d風扇吹住個限滑啦

咁大影響咁有用又唔見d buggy/truggy有限滑? 有呀! 十幾廿年前kyosho第一代inferno有過架, 之後都唔多覺喇

唔講啦, 學其他師兄咁費事多講
ftbingobingo 發表於 2009-8-26 18:36

各位師兄好!想請教一下,E-MAXX的slipper clutch在什麽倩況時須要調校呢?鬆或緊;對行走表現又有何影响?
a11fchung 發表於 2009-8-25 21:33

DB01 , DF03 (TAMIYA buggy),HPI firestrom ,Losi desert truck,Traxxas rustler 架架大牌子

都有限滑咩叫無????

不過同你傾左幾句我發覺你經常講野句子不太完整, 不如我古一古你想表達d咩...........應該係咁, 你講

梗無限滑既係你玩緊o個d 用中差既1/8油buggy同truggy係咪?如果我

古中, 咁唔好意思你又再誤會了, 呢個post大家一路都o係度討論緊EP 車同EP EMAXX

限滑(標題其實有寫)
不過我古你又無睇,係得你一個由頭到尾用緊你d油車理論夾硬套入黎同大

家討論電車, 唔怪得你咁勞氣以為無人認同你la, 咁你唔講都啱既........我地玩既野唔多同, 下

次唔好懶打野唔怕打多隻字, 寫清楚小小就小d誤會la! 玩車玩到你咁勞氣就無謂
a11fchung 發表於 2009-8-26 20:54:58 | 顯示全部樓層
謝謝各位師兄的意見! THANKS!
 樓主| tatame 發表於 2009-8-26 20:59:05 | 顯示全部樓層
謝謝各位師兄的意見! THANKS!
a11fchung 發表於 2009-8-26 20:54

welcome 師兄, 最緊要你o係度搵到有用資料, 搵日一齊玩la !!
ryancmlam 發表於 2009-8-26 21:33:06 | 顯示全部樓層

kV值同motor power 嘅比例唔係線性。大kV值嘅motor係有速度冇扭力。如果玩Monster Truck 咁重既車用大kv Motor而又可以用超大齒比; say 30:1,係冇問題 嘅。

If the battery is ok, motor power 大就扭力大(轉速可以用齒比調整, P=wT),扭力大就加速率大,加速率大再加上高及後嘅重心就可wheelie。呢個係物量定律,冇得say no.

tatame話乜嘅" Motor既kv 值乘返電既V數再搭返相應既齒比,先去決定架車既扭力同有無資格去wheelie ..." 到最後都係講返由motor輸出到轆嘅power/torque有幾大。
 樓主| tatame 發表於 2009-8-26 22:10:40 | 顯示全部樓層

kV值同motor power 嘅比例唔係線性。大kV值嘅motor係有速度冇扭力。如果玩Monster Truck 咁重既車用大kv Motor而又可以用超大齒比; say 30:1,係冇問題 嘅。

同我上面講既一樣! ~KV值大o係monster truck 性能只是一般, 我而家部emaxx 用緊5.5R 3700kv gear ratio 就因為motor kv值太高變得扭力唔夠要用到30:1, 換黎既只有速度唔快, Motor仲因為loading 過大經常過熱,以emaxx monster truck 黎講都唔係好得 所以點解我話要用kv值細既motor 配快既gear ratio

If the battery is ok, motor power 大就扭力大(轉速可以用齒比調整, P=wT),扭力大就加速率大,加速率大再加上高及後嘅重心就可wheelie。呢個係物量定律,冇得say no.

呢點好多美國車都有呢個設計, 玩開既又有睇說明書會有教, 反而Tamiya 車好似比較小呢d設計放玩既位可以前後調整黎控制車既重心, 不過Motor唔夠力就放前放後都係起唔到頭

tatame話乜嘅" Motor既kv 值乘返電既V數再搭返相應既齒比,先去決定架車既扭力同有無資格去wheelie ..." 到最後都係講返由motor輸出到轆嘅power/torque有幾大。

係呀wheelie 唔wheelie 同Motor 輸出既扭力有莫大關係
ryancmlam 發表於 2009-8-26 21:33 [/quote]
ryancmlam 發表於 2009-8-26 22:24:09 | 顯示全部樓層
wheelie 唔wheelie 同Motor 輸出既扭力有莫大關係
有扭力,冇速度係wheelie 唔到
 樓主| tatame 發表於 2009-8-26 22:28:35 | 顯示全部樓層
wheelie 唔wheelie 同Motor 輸出既扭力有莫大關係
ryancmlam 發表於 2009-8-26 22:24

而家我部EMAXX 5.5R 3700kv 同gear ratio ~ 表面數據係好快,但唔夠力wheelie, 朋友的emaxx 2300kv 所有config 同上但朋友的車wheelie到.

wheelie 有一種係起步就wheelie, 唔洗助跑架車唔洗快架! 你都買架Emaxx la 到時你玩過就知

http://www.youtube.com/watch?v=yghdQhCxPHA
SCOTT 發表於 2009-8-26 22:44:27 | 顯示全部樓層
大家好.有d野吾明.想請教吓.
請問用高kv摩打行細摩打齒及用低kv摩打行大摩打齒,是一樣的嗎.
ryancmlam 發表於 2009-8-26 22:51:31 | 顯示全部樓層
你己經講出咗個問題啦!3700kv 同gear ratio -> 係唔夠扭力。
不如你試吓用5kv (如果有) 同gear ratio 呀,會好大扭力,但係我相信wheelie 唔到。同助跑無關
ryancmlam 發表於 2009-8-26 22:53:37 | 顯示全部樓層
哦, 高手你識咁多野一早唔講清楚d? 等我地d低手係度班門弄斧............

如果你覺得我講既野唔影響既話咪當你晒law.........鬼唔知大power摩打/engine易wheelie呀, 向後反個圈都仲得呀! 講緊setting既影響係 ...
ftbingobingo 發表於 2009-8-26 17:54

向後反個圈都仲得呀 <- Agree. It is right
nitrotruck 發表於 2009-8-26 23:08:03 | 顯示全部樓層
你己經講出咗個問題啦!3700kv 同gear ratio -> 係唔夠扭力
不如你試吓用5kv (如果有) 同gear ratio 呀,會好大扭力,但係我相信wheelie 唔到。同助跑無關
ryancmlam 發表於 2009-8-26 22:51

ryancmlam 發表於 2009-8-26 22:24

要有速度先wheelie 又係你講, 人地俾個有速度既Motor你又話唔夠力, 用5kv motor?? 人地post段片架emaxx  速度洗唔洗快?
byron.C 發表於 2009-8-26 23:13:44 | 顯示全部樓層
DB01 , DF03 (TAMIYA buggy),HPI firestrom ,Losi desert truck,Traxxas rustler 架架大牌子

都有限滑咩叫無????

不過同你傾左幾句我發覺你經常講野句子不太完整, 不如我古一古你想表達d咩........... ...
tatame 發表於 2009-8-26 20:39

係啦, 繼續睇多d說明書, 拎住個限滑扭下扭下, 然後講到好有理論咁就會快左架啦!!!

哎呀!!! 唔記得左你地對"時間/圈速"無咩概念, 淨係憑感覺既添

.......要 wheelie 都要少少技巧,唔係一味比油...
 樓主| tatame 發表於 2009-8-26 23:14:10 | 顯示全部樓層
你己經講出咗個問題啦!3700kv 同gear ratio -> 係唔夠扭力。不如你試吓用5kv (如果有) 同gear ratio 呀,會好大扭力,但係我相信wheelie 唔到。同助跑無關
ryancmlam 發表於 2009-8-26 22:51

If the battery is ok, motor powe ...
ryancmlam 發表於 2009-8-26 21:33

同我上面講既一樣! ~KV值大o係monster truck 性能只是一般, 我而家部emaxx 用緊5.5R 3700kv gear ratio 就因為motor kv值太高變得扭力唔夠要用到30:1, 換黎既只有速度唔快, Motor仲因為loading 過大經常過熱,以emaxx monster truck 黎講都唔係好得 所以點解我話要用kv值細既motor 配快既gear ratiotatame 發表於 2009-8-26 22:10

我係講左你個問題出黎, 唔係我個問題.....一路都係你以為大kv motor 加超大齒比係work....
睇返上面我既post !! 我一唔都話咁係唔work.............
ftbingobingo 發表於 2009-8-26 23:19:02 | 顯示全部樓層
係啦, 繼續睇多d說明書, 拎住個限滑扭下扭下, 然後講到好有理論咁就會快左架啦!!!

哎呀!!! 唔記得左你地對"時間/圈速"無咩概念, 淨係憑感覺既添

.......要 wheelie 都要少少技巧,唔係一味比油...
byron.C 發表於 2009-8-26 23:13

唔好咁講, 人地有quote on-line catalog d 速度架
 樓主| tatame 發表於 2009-8-26 23:21:49 | 顯示全部樓層

byron.C 發表於 2009-8-26 23:13

人地主題講緊EMAXX限滑setting 我唔明你講咩圈速, 時間wor ! 你想講第二d野可以開新post , 如果有關於同主題有關既野可以分享, 唔好又學你朋友咁off 晒topic ok ?
byron.C 發表於 2009-8-26 23:24:49 | 顯示全部樓層
禁你講 kv 又唔係 off topic ....
ftbingobingo 發表於 2009-8-26 23:25:27 | 顯示全部樓層
人地主題講緊EMAXX限滑setting 我唔明你講咩圈速, 時間wor ! 你想講第二d野可以開新post , 如果有關於同主題有關既野可以分享, 唔好又學你朋友咁off 晒topic ok ?
tatame 發表於 2009-8-26 23:21

改setting淨係for有型/貪過癮? 唔駛行快d行好d?