RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3886|回復: 25
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Servo既問題

Noir.KAZE 發表於 2009-8-23 20:02:50 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

小弟用緊既Sanwa Hyper ERG-VZ servo出左問題
就係個servo有電到(著左車佢會自動回中同用手推唔郁(當然唔係大大力啦))
但係控佢左右轉果陣就冇反應
1.想請問會係個servo既邊一part壞左?
2.Sanwa既WRX digital servo算唔算係Sanwa既"新貨"(即係推出1-2年時間左右)
3.有冇邊一隻servo可以快過呢隻servo?([email protected])
4.Futaba 既servo用係Sanwa既接受會唔會有問題?(會唔會燒servo之類)
5.如果Futaba既servo係可以係Sanwa既Radio system用得冇問題既,想問下brushless既servo有咩好處?同埋有咩型號同佢地既spec?(上過offical website搵過,冇"BLS"字頭既servo既info)

問題多左d,希望師兄們唔好嫌我煩,thanks a lot
lung1 發表於 2009-8-23 20:11:22 | 只看該作者
就係個servo有電到(著左車佢會自動回中同用手推唔郁(當然唔係大大力啦))
係好正常..........著左車係推唔郁的.......你推得郁的話代表隻servo已經壞左.....
 樓主| Noir.KAZE 發表於 2009-8-23 20:13:43 | 只看該作者
係好正常..........著左車係推唔郁的.......你推得郁的話代表隻servo已經壞左.....
lung1 發表於 2009-8-23 20:11

Sorry,講少左野,係有電到但係轉個steering果陣個servo冇反應
咁有邊d地方有機會壞令到呢個情況出現?
因為我推過成組steering system都冇太大既阻力,本身隻servo又唔係細力(成13kg力)
lung1 發表於 2009-8-23 20:18:59 | 只看該作者
Sorry,講少左野,係有電到但係轉個steering果陣個servo冇反應
咁有邊d地方有機會壞令到呢個情況出現?
因為我推過成組steering system都冇太大既阻力,本身隻servo又唔係細力(成13kg力)
Noir.KAZE 發表於 23/8/2009 20:13

之前一路都正常?
 樓主| Noir.KAZE 發表於 2009-8-23 20:21:58 | 只看該作者
係,係今日玩玩下冇哂反應(我諗玩左3mins到)
睇過個新servo horn冇頂到個環形2樓板
而且成組野都係順既(落齊哂bearing)

另想問下futaba既servo Sanwa係唔係唔用得?
lung1 發表於 2009-8-23 20:24:29 | 只看該作者

Noir.KAZE 發表於 23/8/2009 20:21

無關係...
lung1 發表於 2009-8-23 20:24:47 | 只看該作者

Noir.KAZE 發表於 23/8/2009 20:21

你係換左SERVO HORN 先壞?
你而家著電既時候隻SERVO有無郁到....?同埋有無聲?
 樓主| Noir.KAZE 發表於 2009-8-23 20:25:37 | 只看該作者

指邊方面?
即係個servo可能係入面斷左線?

定係Futaba野可以係Sanwa度用?
lung1 發表於 2009-8-23 20:25:48 | 只看該作者
指邊方面?
即係個servo可能係入面斷左線?

定係Futaba野可以係Sanwa度用?
Noir.KAZE 發表於 23/8/2009 20:25

Futaba野可以係Sanwa度用
 樓主| Noir.KAZE 發表於 2009-8-23 20:32:17 | 只看該作者
你係換左SERVO HORN 先壞?
你而家著電既時候隻SERVO有無郁到....?同埋有無聲?
lung1 發表於 2009-8-23 20:24

之前用返跟車果隻冇事
換左servo horn之後今日第一次正式落地試(之前係home都落過地試過慢車冇事)
冇聲,唔似係接受同servo唔夾(即係唔似HRS mode配非digital servo咁)

因為我用M11X,說明書都寫明係可以用非digital既servo而唔洗校野(玩左成個幾月冇校過ga啦)

都係因為我用M11X,所以想問埋M11X(Sanwa)可唔可以用Futaba既servo,因為想試下BLS451/551
lung1 發表於 2009-8-23 20:43:25 | 只看該作者
姐係就算著左電隻SERVO 一下都無郁?
 樓主| Noir.KAZE 發表於 2009-8-23 21:37:48 | 只看該作者
姐係就算著左電隻SERVO 一下都無郁?
lung1 發表於 2009-8-23 20:43

如果係未著車之前將STEERING指向左/右
之後著左出就會回中返
但係之後用控控佢左右都係冇反應
lung1 發表於 2009-8-23 21:42:38 | 只看該作者
如果係未著車之前將STEERING指向左/右
之後著左出就會回中返
但係之後用控控佢左右都係冇反應
Noir.KAZE 發表於 23/8/2009 21:37

試下用第二隻SERVO 試下會唔會係隻接收有問題先
 樓主| Noir.KAZE 發表於 2009-8-23 21:43:42 | 只看該作者
試下用第二隻SERVO 試下會唔會係隻接收有問題先
lung1 發表於 2009-8-23 21:42

試左S3003係冇問題......
e......3003咪FUTABA嚕.......
咁即係Sanwa接受用到Futaba servo??@@
lung1 發表於 2009-8-23 21:47:56 | 只看該作者
Noir.KAZE 發表於 23/8/2009 21:43

SERVO不嬲係共通.......
lung1 發表於 2009-8-23 21:48:32 | 只看該作者
Noir.KAZE 發表於 23/8/2009 21:43

襟你再CHECK 下線有無斷到/接觸不良.........
 樓主| Noir.KAZE 發表於 2009-8-23 21:51:34 | 只看該作者
SERVO不嬲係共通.......
lung1 發表於 2009-8-23 21:47

聽人講SANWA只可以用SANWA servo,所以咁問嚕
我又玩車又玩得唔耐
咁我個servo其實係咩事呢?
 樓主| Noir.KAZE 發表於 2009-8-23 21:54:22 | 只看該作者
襟你再CHECK 下線有無斷到/接觸不良.........
lung1 發表於 2009-8-23 21:48

即係要拆開個servo啦,thx brother
 樓主| Noir.KAZE 發表於 2009-8-23 21:59:56 | 只看該作者
仲有一個問題
拎個壞既servo去偉高有冇得整呢?(偉高好似係Sanwa既代理??)
lung1 發表於 2009-8-23 22:03:41 | 只看該作者
聽人講SANWA只可以用SANWA servo,所以咁問嚕
我又玩車又玩得唔耐
咁我個servo其實係咩事呢?
Noir.KAZE 發表於 23/8/2009 21:51

答你唔到......有好多factors....