RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: ishimasa
打印 上一主題 下一主題
收起左側

有無師兄有郡是水翼船出讓

Fei 發表於 2009-8-22 19:20:05 | 只看該作者
Pollux袁兄 發表於 2009-8-23 00:45:47 | 只看該作者
14# Pollux袁兄

呢隻呀!! 8-10K 包遙控,全齊 -- 等6-9個月即玩^^^

Fei 發表於 2009-8-23 00:53:04 | 只看該作者
以前細個無錢買...
點知而家貴到咁誇,都係無錢買xxxxxxx....
ishimasa 發表於 2009-8-22 16:48

以前賣$650,所以我當年慳左D零用都買左隻。
vchan 發表於 2009-8-27 00:36:03 | 只看該作者
22# Pollux袁兄

四川唐生出品,我有兩隻,一藍一紅,6.5k一隻,唔賺錢!
joeleung 發表於 2009-8-27 17:19:29 | 只看該作者

呢隻呀!! 8-10K 包遙控,全齊 -- 等6-9個月即玩^^^

Pollux袁兄 發表於 2009-8-23 00:45

E隻野以商品船泥講真係一流, 船身比重, 車葉/霎/水翼的亞拉忟教得好正好順, 所以可以好靜好慳電,
又有客倉裝修&人仔, 以$6500泥講係超值, 我覺得以商品船泥講E隻係唯一可以睇得上眼!

有機會我都想結識下E位師傅!
GOLDWING1800 發表於 2009-8-27 17:49:08 | 只看該作者
我記得智樂都有部呢類水翼船賣架!!!
嗰部有d咩嘢唔同呢??
 樓主| ishimasa 發表於 2009-8-27 19:01:50 | 只看該作者

Pollux袁兄 發表於 2009-8-23 00:45

呢隻太大隻同太貴,有無好似郡氏個部咁上下大細同價錢??
借問聲有無人有郡氏水翼船說明書賣比我,等我了解下佢結構,望梅止渴都好呀!
Fei 發表於 2009-8-28 09:05:26 | 只看該作者
呢隻RHS 200太大隻?!佢仲細過郡氏隻PT-50喎...!
 樓主| ishimasa 發表於 2009-8-28 16:20:20 | 只看該作者
呢隻RHS 200太大隻?!佢仲細過郡氏隻PT-50喎...!
Fei 發表於 2009-8-28 09:05

呢隻有幾長?不過個價錢牌都係太"大"啦
Fei 發表於 2009-8-28 16:36:29 | 只看該作者
716 mm/28.24"
joeleung 發表於 2009-8-28 19:14:17 | 只看該作者
呢隻有幾長?不過個價錢牌都係太"大"啦
ishimasa 發表於 2009-8-28 16:20

咁自己起模整羅, 材料,大小.筆直全部自己控制,
我自己好多船都係咁,
玩船仔最過引就係可以scratch built,
全世界獨一無二!
Pollux袁兄 發表於 2009-8-28 22:12:57 | 只看該作者
25# joeleung

連JoeLeung 大師都睇得上眼,呢隻野可見確實唔錯! 淨係對 " Aero - Float" 翼都值幾千啦,自己黎既話,我就銼死都銼唔到個Angle啦^^
加上同Powerset /Alignment 的Perfect結合,成隻野行起上非常smooth,唔會扭下扭下,及上及落。(其他的大多靠OverPower谷起隻船)
貴唔貴就見人見智喇 --- 不過唔撞得,肯定散哂!!!

現貨6.5k就真係好合理啦,最緊需係唔駛等呀嗎!
joeleung 發表於 2009-8-28 23:18:28 | 只看該作者

連JoeLeung 大師都睇得上眼,呢隻野可見確實唔錯! 淨係對 " Aero - Float" 翼都值幾千啦,自己黎既話,我就銼死都銼唔到個Angle啦^^
加上同Powerset /Alignment 的Perfect結合,成隻野行起上非 ...
Pollux袁兄 發表於 2009-8-28 22:12

一齊玩下船仔遮, 大乜鬼c丫, 不過見到隻RHS200有D有感而發,
好多商品船完成品都係差吾多價錢, 但手工就天同地, 最離譜見過條軸彎的都可以交貨,
摩打/軸mis-alignment用universal joint監硬駁埋更不計其數, 行到隻船又嘈又震!
而見到整RHS200個師傅好有心機, 自制aero-foil(係有section有angle的, 不是求其一塊鋁板),
前翼中舦. 1.5mm霎同霎筒,車葉有弧度, 一D無人留意但又好費工功的細節都一絲不苟,
機乎無一樣東西係現成parts, 係一隻有heart的(商品)!
其實我自己覺得玩船仔係玩心機同諗頭, 所以如果能力所及, D hull/parts我都盡量diy,
我覺得用買船仔D錢用來買工具/材料更加有意義, 所以到E+幾年都出吾到隻船仔,
廢話太多! 請見諒!
 樓主| ishimasa 發表於 2009-8-29 09:05:21 | 只看該作者

加上同Powerset /Alignment 的Perfect結合,成隻野行起上非 ...
Pollux袁兄 發表於 2009-8-28 22:12

Pollux袁兄 在天水圍放船?
幾時放水翼船通知聲好喎!?
Pollux袁兄 發表於 2009-8-30 15:08:32 | 只看該作者
33# joeleung

無見你好耐,重以為你退隱左添。
係呀以 "成品船" 來講呢隻野我覺得都算得上係 "Master Piece" 喇。 由頭到尾成隻都係人手製造(人仔除外) ,就連對槳都係 Made by Hand  , 隻船到手行過先知,原來同Pitch有關 (唔似市面D 貨品,大部份都係買其他廠的原件加上去) 、條船軸同大頭針一樣甘幼....

以1萬幾千來講,件件人手製造。都係果句,模型既野,你話值咪值,唔值咪唔值羅。

噴油就弱左小小  -- 一般機動果Part好得,噴油就多數跟唔上
不過,最唔掂都係套 AM27 控,一步一驚心。但我唔敢換。
Pollux袁兄 發表於 2009-8-30 20:27:31 | 只看該作者
34# ishimasa

Ishamasa 兄,

其實我好小入天水圍,都係為左E隻野先入去一次 ---- 大埔池太細,剛剛起水就要收;屯門就太多樹葉,纏住對槳起唔到水。
基本上都係擺多過放。
(提議你不如搵隻"小噴噴"玩下先,可以羅D經驗又可以玩得放D- 爛左咪砌多隻羅)
jackyming. 發表於 2009-8-30 21:25:55 | 只看該作者
33# joeleung

無見你好耐,重以為你退隱左添。
係呀以 "成品船" 來講呢隻野我覺得都算得上係 "Master Piece" 喇。 由頭到尾成隻都係人手製造(人仔除外) ,就連對槳都係 Made by Hand  , 隻船到手行過先知,原 ...
Pollux袁兄 發表於 2009-8-30 15:08

D隻野另一船友vchan都有隻
 樓主| ishimasa 發表於 2009-8-31 09:17:15 | 只看該作者
34# ishimasa

Ishamasa 兄,

其實我好小入天水圍,都係為左E隻野先入去一次 ---- 大埔池太細,剛剛起水就要收;屯門就太多樹葉,纏住對槳起唔到水。
基本上都係擺多過放。
(提議你不如搵隻"小噴噴"玩下先 ...
Pollux袁兄 發表於 2009-8-30 20:27

已有一隻小噴噴,不過個噴筒好快已打柴,無得玩.又無零件...
鍾意水翼船的航姿,可惜唔到郡是個隻pt-50....
batmanhu 發表於 2009-8-31 15:03:38 | 只看該作者

Ishamasa 兄,

基本上都係擺多過放。
(提議你不如搵隻"小噴噴"玩下先 ...
Pollux袁兄 發表於 2009-8-30 20:27

仲去唔去放船,我買左支新鏡。想試下