RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2302|回復: 19
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請問大家知唔知 RZ motor 用咩錫線 ?

chankid 發表於 2006-6-22 21:29:44 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我用屋企 個 cheap 電焊 .. 焊極都唔熔 ..
應該用幾多火電焊呢 ? 而是否有專用電焊 ? 謝謝
AMAT 發表於 2006-6-22 21:37:02 | 只看該作者
原帖由 chankid 於 2006-6-22 21:29 發表
我用屋企 個 cheap 電焊 .. 焊極都唔熔 ..
應該用幾多火電焊呢 ? 而是否有專用電焊 ? 謝謝

應該係你支辣雞唔得........

你係咪先用整O的新錫落個雞咀,之後先至辣落果O的電線到呀?
 樓主| chankid 發表於 2006-6-22 22:42:36 | 只看該作者
唔係, 等雞咀熱..直接辣落Motor 度~
AMAT 發表於 2006-6-22 22:43:41 | 只看該作者
原帖由 chankid 於 2006-6-22 22:42 發表
唔係, 等雞咀熱..直接辣落Motor 度~

咁梗係焊唔甩啦.....

落小小新錫落個辣雞咀到先辣落個線頭啦.......
 樓主| chankid 發表於 2006-6-22 22:52:22 | 只看該作者
個 motor 本身有錫 ga la  .而家想辣走 motor 上的線頭...(換新線)
nsx004 發表於 2006-6-23 07:06:52 | 只看該作者
都要落架, 人講你又唔信.....
AMAT 發表於 2006-6-23 08:46:43 | 只看該作者
原帖由 chankid 於 2006-6-22 22:52 發表
個 motor 本身有錫 ga la  .而家想辣走 motor 上的線頭...(換新線)

你識唔識焊O野O架?
AMAT 發表於 2006-6-23 08:48:00 | 只看該作者
原帖由 nsx004 於 2006-6-23 07:06 發表
都要落架, 人講你又唔信.....

佢唔信由得佢.......

到時佢搞到個雞咀係咪辣住個摩打辣到O的整流子都燒埋先會知咩事.......
oliver 發表於 2006-6-23 08:56:01 | 只看該作者
原帖由 chankid 於 2006-6-22 22:52 發表

冇新錫既話帶動唔到ga...死焊既話一定高溫整壞d電子野...一下過架咋...d野好易壞
markpo 發表於 2006-6-23 11:06:35 | 只看該作者
HAHA~ 等我呢個受過高等教育的人同大家解釋LA~ HEHE~ (真係學過GA~)

其實焊唔實的主要原因有以下幾個:
1. 受焊位不清潔
2. 受焊位或雞咀唔夠熱

以你的請況~ 以上應該犯晒~,個MOTOR上面的舊鍚你該整走佢先(可以吸鍚器或焊溶之後"鄧"走佢)。
另外,,要上實焊一定要受焊位都要好熱至得,因為MOTOR個面積大,散熱就快,所以你要用支雞放係個受焊位度一陣先,等佢要好熱好熱,咁就可以GA LA~ (問: 唔怕燒左D 電子野咩 ?? 答: 唔怕,一般焊電子野,用40W的焊雞都足夠 GA LA~ 所以唔怕燒左D 電子野。
你跟足以下程序做LA~ 一定無問題:
1. 先係2條電線頭落焊。
2. 再係MOTOR 位落焊(記得放個雞咀耐D 先落焊WOR~)。
3. 之後唔駛落焊,將電線同MOTOR接駁,而接駁放支雞咀焊一焊,咁之前係線頭同MOTOR的焊鍚就會"次"埋一齊,唔駛再點焊LA~
HEHE~ THX~
另外,今晚見~~ thx~
AMAT 發表於 2006-6-23 11:08:41 | 只看該作者
原帖由 markpo 於 2006-6-23 11:06 發表
HAHA~ 等我呢個受過高等教育的人同大家解釋LA~ HEHE~ (真係學過GA~)

1. 受焊位不清潔

以你的請況~ 以上應該犯晒~,個MOTOR上面的舊鍚你該整 ...

人家講緊點樣焊走條舊線呀!唔係講點樣焊條線上摩打呀......唉.....
courel500 發表於 2006-6-23 11:10:06 | 只看該作者
死啦 ! 我用 80w , 咁咪死硬 !
RCman 發表於 2006-6-23 11:12:42 | 只看該作者
原帖由 markpo 於 2006-6-23 11:06 發表

1. 受焊位不清潔

以你的請況~ 以上應該犯晒~,個MOTOR上面的舊鍚你該整 ...

你自稱受過高等教育的人...............你睇清楚人問咩野未
你以前睇試題有無答錯野傢;P;P;P
RCman 發表於 2006-6-23 11:14:03 | 只看該作者
原帖由 courel500 於 2006-6-23 11:10 發表
死啦 ! 我用 80w , 咁咪死硬 !

我用Goots 70W都吳知幾好用
不過,由其係焊電,松香膏係吳少得傢。
markpo 發表於 2006-6-23 11:43:42 | 只看該作者
HAHA~
答錯題~ 我要扣分AR~~
其實佢照我所講,無論點做都一樣無問題la~
markpo 發表於 2006-6-23 11:52:20 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2006-6-23 11:08 發表

人家講緊點樣焊走條舊線呀!唔係講點樣焊條線上摩打呀......唉.....

但...佢話想換電線ma....

另外,chankid,你想佢係咪真係熱晒,你聞下佢就知ga la~ 真架
 樓主| chankid 發表於 2006-6-23 18:03:27 | 只看該作者
ok . Thank you all~~
AMAT 發表於 2006-6-23 18:06:22 | 只看該作者
原帖由 markpo 於 2006-6-23 11:52 發表

但...佢話想換電線ma....

另外,chankid,你想佢係咪真係熱晒,你聞下佢就知ga la~ 真架

佢舊線都未焊得走,點焊新線!?

俾我就一野用剪鉗係野係果個接點位個平面到一野剪咗佢就算.......
AMAT 發表於 2006-6-23 18:07:02 | 只看該作者
原帖由 markpo 於 2006-6-23 11:43 發表
HAHA~
答錯題~ 我要扣分AR~~
其實佢照我所講,無論點做都一樣無問題la~

明顯冇睇清楚人地問乜..........

樓主| chankid 發表於 2006-6-23 18:36:07 | 只看該作者
Thanks all borther , good suggestion !@!
..  i will try it .. .