RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 10849|回復: 83
打印 上一主題 下一主題
收起左側

鴨記拖体仔------小露寶/港拖

Angela 發表於 2009-7-20 20:22:55 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位師兄,我想改鴨記拖体仔做小露寶或者港拖,大家覺得邊樣好?

各位師兄,如果改小露寶,有咩材料?
各位師兄,如果改港拖,有咩材料?
各位師兄,最好有真船想,或者教情!! thx
coody 發表於 2009-7-20 22:49:34 | 只看該作者
1# Angela
1100K外轉無刷,30A前後波,成包鉛放船底先唔反.
 樓主| Angela 發表於 2009-7-20 23:08:00 | 只看該作者

coody兄,即係要買包鉛,折開隻船放包鉛係船底 ?
What is1100K外轉無刷?

What is 30A前後波?

各位師兄,我想改鴨記拖体仔做小露寶或者港拖,大家覺得邊樣好?

Fei 發表於 2009-7-21 09:12:23 | 只看該作者
小弟製作的「南丫」

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| Angela 發表於 2009-7-21 13:37:45 | 只看該作者
Fei兄,,你要唔要隻小露寶,唔要賣比我,How much?
 樓主| Angela 發表於 2009-7-21 15:46:27 | 只看該作者

Fei 發表於 2009-7-21 16:48:28 | 只看該作者
材料有Robbe船用配件, 燈, 尼龍線, ABS膠片, 透明膠片,
銅枝銅管, 不透綱枝及飛機木等等...
 樓主| Angela 發表於 2009-7-21 17:32:33 | 只看該作者
Fei兄,有冇教情?
Where to buyRobbe船用配件, 燈, 尼龍線, ABS膠片, 透明膠片,
銅枝銅管, 不透綱枝及飛機木等等... ?
jackyming. 發表於 2009-7-21 18:15:56 | 只看該作者
Fei兄,有冇教情?
Where to buyRobbe船用配件, 燈, 尼龍線, ABS膠片, 透明膠片,
Angela 發表於 2009-7-21 17:32

你可看這個post...港拖
http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=58564&extra=page%3D5
 樓主| Angela 發表於 2009-7-21 19:54:48 | 只看該作者
newbie2 發表於 2009-7-22 01:06:13 | 只看該作者
我都改過,改船係享受過程,要好有心機。我果隻改左成年(成日夜收,無得改)。
大車,我就得喇!

如果你連d基本野都唔明,我勸你唔好攪。買只現成好過。你問下自己以下問題先:

1。有無砌模型經驗? 車,船,飛機,高達。。。。等
2。有無基本機械和五金知識? (例如不銹鋼M2X6平頭六角係乜,SERVO係乜,混合膠點用)
3。有無基本電子野知識?(例如串聯,並聯係乜,他表點用)
4。有無架生?(電鑽,鋸,銼,六角),如果有人借比你都得。
5。有無噴油經驗? 唔噴都得,不過唔靚JEI
6。有無心機解決問題?
7。有無創意?
8。有無DIY過?
9。有無時間?
10。有無遙控經驗?

唔係吋,係過來人心底話,有D野無得教。
周百通 發表於 2009-7-22 08:01:16 | 只看該作者

吹水銘教我學整既!
http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=64346&extra=page%3D1
材料只需一樣野就掂...............
Andrew168 發表於 2009-7-22 11:05:29 | 只看該作者
我都改過,改船係享受過程,要好有心機。我果隻改左成年(成日夜收,無得改)。
大車,我就得喇!

如果你連d基本野都唔明,我勸你唔好攪。買只現成好過。你問下自己以下問題先:

1。有無砌模型經驗? 車,船,飛機 ...
newbie2 發表於 2009-7-22 01:06

完全對,  如係初哥, 真係要考慮清楚, diy 像真船不是短時間就可完成
小弟都改緊拖船已一個月多, 只做好船身80%左右, 上層還未開始
newbie2 發表於 2009-7-22 12:08:08 | 只看該作者
吹水銘教我學整既!
http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=64346&extra=page%3D1
材料只需一樣野就掂...............$
周百通 發表於 2009-7-22 08:01

周兄,我pm左你,未見你覆,有時間麻煩你看看。
yee 發表於 2009-7-22 12:11:47 | 只看該作者
12# 周百通

周C兄
How to set up the `white parts` and what angle of it?
Thanks

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| Angela 發表於 2009-7-22 14:35:33 | 只看該作者
大車,我就得喇!

1。有無砌模型經驗? 車,船,飛機 ...
newbie2 發表於 2009-7-22 01:06

1.坦克
2.無
3.有
4.有
5.無,我d坦克都係自己油,ok靚
6.有
7.無
8.無
9.有
10.無
 樓主| Angela 發表於 2009-7-22 14:40:58 | 只看該作者
Fei 發表於 2009-7-22 14:55:09 | 只看該作者
如果要人地幫你決定咁多野,咁你隻船咪無晒個人原創風格囉...!
 樓主| Angela 發表於 2009-7-22 15:47:52 | 只看該作者
bigcar 發表於 2009-7-22 16:52:16 | 只看該作者
[quote]我都改過,改船係享受過程,要好有心機。我果隻改左成年(成日夜收,無得改)。
大車,我就得喇!

通知聲,齊齊放港拖...........