RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1721|回復: 6
打印 上一主題 下一主題
收起左側

transformer同power supply有乜唔同?

EricRC 發表於 2006-6-17 11:03:37 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我想問下transformer同power supply有乜唔同?點解transformer比power supply平咁多o既?如果用係叉機度係咪兩種都可以??

transformer $2x
http://www.rcmart.com/catalog/pr ... mp;products_id=2798

power supply $8x
http://www.rcmart.com/catalog/pr ... p;products_id=18446

oasc 發表於 2006-6-17 11:10:54 | 只看該作者
原帖由 EricRC 於 2006-6-17 11:03 發表
我想問下transformer同power supply有乜唔同?點解transformer比power supply平咁多o既?如果用係叉機度係咪兩種都可以??

transformer $2x
[url]http://www.rcmart.com/catalog/product_info.php?cPath=421_52_ ...

只係個名唔同,其實一樣係power supply.
出產地唔同,個價錢咪唔同.
i-power係大陸嘢,lrp係德國嘢.
 樓主| EricRC 發表於 2006-6-17 12:37:20 | 只看該作者
原帖由 oasc 於 2006-6-17 11:10 發表

只係個名唔同,其實一樣係power supply.
出產地唔同,個價錢咪唔同.
i-power係大陸嘢,lrp係德國嘢.

icic...thx
cosine306 發表於 2006-6-18 12:10:00 | 只看該作者
變壓器與電源供應器的分別在於前者只將220V a.c轉為合於叉電的d.c電壓,後者能儲電並攜帶以接駁變壓器。
(照字面解,haha)
coronafans 發表於 2006-6-18 13:14:16 | 只看該作者
分別在Amp數和品牌
老人家 發表於 2006-6-18 23:10:56 | 只看該作者
transformer中文是變壓器 , power supply 中文是電源供應
以上兩款正確switch power supply中文是開關電源 , 俗稱電子火牛
分別是前者多為工業用所以在220V輸入位是無安全保護有觸電危險 , 要自己加保護 , 價錢低
後者有殼保護220V入口位 , 模控出品的所為專用產品 , 價錢貴
 樓主| EricRC 發表於 2006-6-19 00:36:27 | 只看該作者
ok...thx