RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1466|回復: 7
打印 上一主題 下一主題
收起左側

做戰艦想請教几個問題

louis-wei 發表於 2009-7-2 09:03:40 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

小弟有只2尺3寸長ga彼得大帝號,準備改RC落湖玩,不過有几個問題
1.車葉同摩逹條傳動軸貫穿船底,敢點做防水呢?
2.個陀又是點做防水呢?
3.摩逹應該點樣固定呢?
4.需要用几大只車葉呢?(我只船行2車ga)
希望識點解決問題ga C兄教下路
batmanhu 發表於 2009-7-2 09:58:04 | 只看該作者
小弟有只23尺長ga彼得大帝號,準備改RC落湖玩,不過有几個問題
4.需要用几大只車葉呢?(我只船行2車 ...
louis-wei 發表於 2009-7-2 09:03

23尺長?你係邊度存放你隻船又想去邊度放。唔落海放都無乜地方玩。甘宏偉好想睇下,有無相睇下個船底
 樓主| louis-wei 發表於 2009-7-2 10:23:59 | 只看該作者
打錯阿~是2尺3寸阿~
frogprince 發表於 2009-7-2 10:59:49 | 只看該作者
小弟有只2尺3寸長ga彼得大帝號,準備改RC落湖玩,不過有几個問題
4.需要用几大只車葉呢?(我只船行 ...
louis-wei 發表於 2009-7-2 09:03

彼得大帝號我都有, 打算做起隻pt-117和1/144的廢柴就開工

1. 用epoxy 或 鋼膠
2. 陀好少會做防水 一般把陀軸套管做高過水綫算數
3. 用薄鋁角或者薄銅片屈個摩打座 130, 180是M2螺絲 280,380 是M2.6, 540彧以上是M3
4. 好像是12mm 很不幸 只有 a. kws x輝 b. 上環德x c. 外國訂 d. 自己做
 樓主| louis-wei 發表於 2009-7-2 12:25:52 | 只看該作者
但是我見有D C兄只船條傳動軸外邊有條銅管套住,做乜敢套呢?條銅管邊度穩架?
frogprince 發表於 2009-7-3 11:58:59 | 只看該作者
你睇下pt-117個post 我隻一號艇點裝
我今晚如果有時間會post隻1/144廢柴
 樓主| louis-wei 發表於 2009-7-3 12:45:44 | 只看該作者
thx~~~~睇下先
vonklee 發表於 2009-7-3 13:17:13 | 只看該作者
彼得大帝號我都有, 打算做起隻pt-117和1/144的廢柴就開工

王子殿下, 你隻癈柴仲未起好???  好耐喇喎!!!