RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1526|回復: 16
打印 上一主題 下一主題
收起左側

想問下貨車控, 電 及 油罐拖架

martin123123123 發表於 2009-6-29 02:17:42 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

想問下貨車控而家係唔係得返棍控用? 好多年前我記得KO EX7出過隻有得比櫃車用, 多個CHANNEL比轉波用....仲有,我而家玩緊DRIFT, 想轉玩櫃車, D LIPO電用唔用得返? 3500MAH 20C, 仲有...而家R620係唔係係車底裝電架?? 定係好似舊頭咁伸手入個頭入面換電?? 想轉玩櫃車,所以想問清楚哂D野先, THX大家!!
馬輝 發表於 2009-6-29 02:24:49 | 只看該作者
EX7已經停產多時,但好彩本版有版友係用EX7...貨車用控睇你玩唔玩我們俗稱新燈的聲光裝置,因為那個裝置要4個CHANNEL所以玩埋新燈所有功能就最好有4 CHANNEL,印象中除了FUTABA 4XK之外都是棍控

LIPO電就要睇舊電能否入到電架...電架在車底的R620就會對電池尺寸有要求(印象中只有KING HAULER & GLOBE LINER有伸手入頭內換電
 樓主| martin123123123 發表於 2009-6-29 02:33:44 | 只看該作者
多謝你既解答, 因為我十幾年前有GLOBE LINER, 而家已經脫哂節, 而家開始對R620 有興趣, 有無人可以話我知R620 可以裝到幾多MAH既LIPO電?? 同埋係唔係要用細C計數既LIPO電?
man01 發表於 2009-6-29 02:36:35 | 只看該作者
多謝你既解答, 因為我十幾年前有GLOBE LINER, 而家已經脫哂節, 而家開始對R620 有興趣, 有無人可以話我知R620 可以裝到幾多MAH既LIPO電?? 同埋係唔係要用細C計數既LIPO電?
martin123123123 發表於 2009-6-29 02:33

C 數用15C以下為佳
之於容量有5000-10000都有
 樓主| martin123123123 發表於 2009-6-29 10:22:20 | 只看該作者
有無人試過將d lipo電拖手仔? 呢個方法可唔可行?
馬輝 發表於 2009-6-29 10:28:54 | 只看該作者
有無人試過將d lipo電拖手仔? 呢個方法可唔可行?
martin123123123 發表於 2009-6-29 10:22

你講分體鋰電?

KWS見過有分體鋰電賣了
 樓主| martin123123123 發表於 2009-6-29 10:35:53 | 只看該作者
因為小第想用油筒,睇下有無方法善用個油筒,因為佢無門開,係唯一有櫃燈果組線果個洞可以走線出黎,想放d lipo電係入面,咁就真係一個fuel tank 啦
Q-pet 發表於 2009-6-29 11:00:49 | 只看該作者
想問下貨車控而家係唔係得返棍控用? 好多年前我記得KO EX7出過隻有得比櫃車用, 多個CHANNEL比轉波用....仲有,我而家玩緊DRIFT, 想轉玩櫃車, D LIPO電用唔用得返? 3500MAH 20C, 仲有...而家R620係唔係係車底裝電架??  ...
martin123123123 發表於 2009-6-29 02:17

如果你支係4CH槍玩貨車無問題..利達都一樣用支4CH KO控
一般貨車電池夾放到五千..超過五千容量就放唔到..你可以自行改位置放電..
ericyeung78 發表於 2009-6-29 11:36:48 | 只看該作者
因為小第想用油筒,睇下有無方法善用個油筒,因為佢無門開,係唯一有櫃燈果組線果個洞可以走線出黎,想放d lipo電係入面,咁就真係一個fuel tank 啦
martin123123123 發表於 29-6-2009 10:35

有無想過DIY幫個油筒開門?
馬輝 發表於 2009-6-29 12:02:48 | 只看該作者
martin123123123 發表於 2009-6-29 10:35

R620的油缸應該放不下市面上的分體鋰電
 樓主| martin123123123 發表於 2009-6-29 12:18:38 | 只看該作者
R620的油缸應該放不下市面上的分體鋰電
馬輝 發表於 2009-6-29 12:02

唔係r620個fuel tank, 係拖果個fuel tank, hehe
maile 發表於 2009-6-29 12:23:25 | 只看該作者
想問下玩聲光系米4個channel就夠?
同埋想問下最普遍玩拖頭噶2.4g同埋am/fm控系邊兩款?
有勇冇謀 發表於 2009-6-29 12:23:51 | 只看該作者
7# martin123123123

因為油罐車好睇唔好食, 又放唔到野, 所以 師兄們大多配以舊or新柜, 另外光亮的油罐假以時日便有機會氧化, 又要處理一番...
 樓主| martin123123123 發表於 2009-6-29 12:27:03 | 只看該作者
9# ericyeung78

哈哈~小第係十幾年前有個油筒,印象中佢前後蓋都係tup tup 冚,山埋左都幾難開返,後面仲有支梯阻實左,佢果個筒身係stainess steel, 好似以拖架黎講佢至重,小第而家係想買返油筒,未有貨係手,改野都係後話啦,哈哈
Q-pet 發表於 2009-6-29 12:29:47 | 只看該作者
想問下玩聲光系米4個channel就夠?
同埋想問下最普遍玩拖頭噶2.4g同埋am/fm控系邊兩款?
maile 發表於 2009-6-29 12:23

一般控玩新燈4CH足夠
AM都係入門個隻樣..FM都係...如果用2.4..最平6EX 2.4 12XX-13XX
有勇冇謀 發表於 2009-6-29 14:44:57 | 只看該作者
仲有一支 acoms 的 4ch 槍控合貨車用....
maile 發表於 2009-6-29 14:48:38 | 只看該作者
一般控玩新燈4CH足夠
AM都係入門個隻樣..FM都係...如果用2.4..最平6EX 2.4 12XX-13XX
Q-pet 發表於 2009-6-29 12:29

感如古國產噶2.4呢?有乜好介紹?
我e家仲搞吾清究竟要4定6 channel
如古6 channel噶話有d咩可以控制啊?
同埋6 channel有乜am/fm/2.4噶控推介