RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 清清
打印 上一主題 下一主題
收起左側

M-05 黎喇

衫魚仔 發表於 2009-7-1 13:59:27 | 只看該作者
昨晚 . 我係天水圍一試.. setting 上和 -03 都幾大分別 . 但係自己就好似玩緊部 4wd m車 .
一個字.. m-03 冇得追..
Fung9099 發表於 2009-7-1 13:31

good news~!!!
powis 發表於 2009-7-1 18:39:49 | 只看該作者
禁樣買個車架得啦........
byron.C 發表於 2009-6-28 19:11

I like ur comment!!!

May just pay less than $100 dollar!
 樓主| 清清 發表於 2009-7-1 21:44:08 | 只看該作者
昨晚 . 我係天水圍一試.. setting 上和 -03 都幾大分別 . 但係自己就好似玩緊部 4wd m車 .
Fung9099 發表於 2009-7-1 13:31

呢個消息太好了~
cyken2512 發表於 2009-7-2 00:42:54 | 只看該作者
会吾会出用TA05嗰D珠差用既珠差杯呢??
GigaRacer 發表於 2009-7-2 03:30:02 | 只看該作者
Fung9099 發表於 2009-6-30 21:31

That's a very strong statement.  
衫魚仔 發表於 2009-7-2 19:05:50 | 只看該作者
琴晚係天水圍,出盡法子都只係跟到m05......
一出錯又係cup車收場~
rays 發表於 2009-7-2 19:36:33 | 只看該作者
So M05 is Magic.we don't need 4wd M-Car..ahaaaaa Save my Money
BHP 發表於 2009-7-2 22:19:32 | 只看該作者
So M05 is Magic.we don't need 4wd M-Car..ahaaaaa Save my Money
rays 發表於 2009-7-2 19:36

Testing my M05 tomorrow,
if it doesn't cup 4 then it's good news  =D
小龍 發表於 2009-7-3 02:03:26 | 只看該作者
剛剛整好架車,全車用輕嘢,4200lipo連殼====>1180g
响樓下"臘青'地試咗車,有啲擔心"四驅M車",因為架M05真係好堅!啲灣真係好掂,好似揸四驅,同M03差大遠了!
hk_sdu 發表於 2009-7-3 03:50:45 | 只看該作者
What tires are u guys using? 小龍, 衫魚仔 . Thanks

This is interesting, when all the suspension arms, dampers are almost the same as M03, how can it make a big different? Except the steering servo has move downward.

I think i have to buy one to prove this, u give me a good excuse to buy it
ftbingobingo 發表於 2009-7-3 03:59:43 | 只看該作者
今日TC試左, 靈活過M03好多, 用番以前M03果D油壓SETTING同SLICK TIRE, 架車有D"了", 但好少反車, 整體尼講快M03好多
小龍 發表於 2009-7-3 05:29:32 | 只看該作者
112# hk_sdu

HPI X tire for front, Ride G for Rear both used hard tire insert.
chacha 發表於 2009-7-3 07:39:57 | 只看該作者
講到咁正,心郁郁添,等零件返,散砌先
 樓主| 清清 發表於 2009-7-3 19:36:48 | 只看該作者
112# hk_sdu

HPI X tire for front, Ride G for Rear both used hard tire insert.
小龍 發表於 2009-7-3 05:29

多謝小龍兄setting
小龍 發表於 2009-7-3 22:51:37 | 只看該作者
聽大家咁講,M05 真係小改善,大進步喎!正
skywork 發表於 2009-7-3 15:39

其實試完車都幾意外!雖然好似少少改良,但其實都有唔少,好似上臂啲幾何角度,同整體結構跟M03都有好大分別。只覺得個車架比較複雜,而且都幾重,要減磅。當然要比較啲灣四軀係好啲,但相比頭轆車仔有此表現都非常唔錯。
 樓主| 清清 發表於 2009-7-4 01:07:23 | 只看該作者
其實試完車都幾意外!雖然好似少少改良,但其實都有唔少,好似上臂啲幾何角度,同整體結構跟M03都有好大分別。只覺得個車架比較複雜,而且都幾重,要減磅。當然要比較啲灣四軀係好啲,但相比頭轆 ...
小龍 發表於 2009-7-3 22:51

同設備M-05重了大約50g,要減磅真唔容易~
小龍 發表於 2009-7-4 02:20:41 | 只看該作者
响隔隣OST咗喇,以下係減磅細節:

電池碼唔要,改用膠紙包。
接收、電變架唔要。
全車輕鏍絲。
後車殼柱改用TL01,短啲、矮啲、重心再低啲。
jas 發表於 2009-7-4 10:58:50 | 只看該作者
Only the rear hubs are aluminum?
Tamiya cost cutting? Sigh, seems very strange, either front and rear alum., or all plastic. Why only rear alum hubs are included? May be fronts are easy to break?
cyken2512 發表於 2009-7-4 18:24:36 | 只看該作者
请问甘多位师兄..M05可吾可以装到M03嗰套电池架快卸啊?????
 樓主| 清清 發表於 2009-7-4 20:20:42 | 只看該作者
响隔隣OST咗喇,以下係減磅細節:

電池碼唔要,改用膠紙包。
接收、電變架唔要。
全車輕鏍絲。
後車殼柱改用TL01,短啲、矮啲、重心再低啲。
小龍 發表於 2009-7-4 02:20

請問減唔減到40g?