RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: odaan
打印 上一主題 下一主題
收起左側

拖頭吊機製作過程 (即將閉關三星期 , 製作低床架)

艷男通渠佬 發表於 2009-7-27 16:56:42 | 只看該作者
有勇冇謀 發表於 2009-7-27 17:08:16 | 只看該作者
唔緊要, 不過裝左真係幾靚...
off topic 啦...唔講啦
馬輝 發表於 2009-7-27 20:13:05 | 只看該作者
odaan兄你講完我仲期待見到部車出世
Noir.KAZE 發表於 2009-7-23 11:42

你咪一齊玩埋貨車咪多d機會見到架好野囉
superchucu 發表於 2009-7-27 20:18:27 | 只看該作者
攪牌都係用果隻犘打仔
 樓主| odaan 發表於 2009-7-27 20:25:07 | 只看該作者
2009-07-27 沙板

沙板都係用鋅鐵板做 , 又係用焊接方法接駁

登錄/註冊後可看大圖

7 點焊 , 沙板遮 , 夠有凸好多喇~~

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

呢個位唔再係韆鞦位 , 所以可以用黎裝沙板~~

登錄/註冊後可看大圖

係尾燈位落

登錄/註冊後可看大圖

岩岩同尾燈齊口

登錄/註冊後可看大圖

做好晒之後 , 後面會同佢再點焊 , 甘就可以增強埋尾燈架既強度喇~~

登錄/註冊後可看大圖

整好左一邊先~~

登錄/註冊後可看大圖

同樣方法整第二邊

登錄/註冊後可看大圖

唔~~ OK 啦~~

登錄/註冊後可看大圖

嘩 ~~ 乜胎面同沙板距離甘多 ????!!!!!

登錄/註冊後可看大圖

甘佢個韆鞦真係有甘長行程嘛~~

登錄/註冊後可看大圖

岩岩避到

登錄/註冊後可看大圖

鋪好晒之後 , 會係上面再鋪多層 "花板" , 令個外觀更像真~~
superchucu 發表於 2009-7-27 20:39:17 | 只看該作者
其實上錫係唔係仲實過螺絲?
 樓主| odaan 發表於 2009-7-27 20:45:09 | 只看該作者
其實上錫係唔係仲實過螺絲?
superchucu 發表於 2009-7-27 20:39

睇你係厚野定薄野 , 厚野夠螺絲牙 , 一定好力過上錫 , 但係薄野唔夠牙 , 一上就躂牙 , 焊錫穩陣
艷男通渠佬 發表於 2009-7-27 21:27:20 | 只看該作者
你沙板係用鋅鐵板做.個鐵修口會唔會好介手
不過就整得幾靚..繼續努力
 樓主| odaan 發表於 2009-7-28 11:25:07 | 只看該作者
你沙板係用鋅鐵板做.個鐵修口會唔會好介手
不過就整得幾靚..繼續努力
艷男通渠佬 發表於 2009-7-27 21:27

介手 ?? 我有用銼執滑佢
少少凹凸總有 , 摸落去隻手唔會損就算
遲 D 仲有野鋪面 , (我諗) 問題不大既

繼續努力呢 D 野 , 盡力而為啦
cxlmichael 發表於 2009-8-1 13:39:24 | 只看該作者
最新的那些图片大陆体唔到啊!!!
 樓主| odaan 發表於 2009-8-2 11:25:38 | 只看該作者
最新的那些图片大陆体唔到啊!!!
cxlmichael 發表於 2009-8-1 13:39

因每日只可貼 1 M 相片 , 又不能編輯 , 太難完整貼上
Noir.KAZE 發表於 2009-8-2 11:27:34 | 只看該作者
你咪一齊玩埋貨車咪多d機會見到架好野囉
馬輝 發表於 2009-7-27 20:13

睇相都興奮ga XD
貨車要等過埋黎年畢左業先諗,唔係冇錢玩XD
 樓主| odaan 發表於 2009-8-9 01:00:34 | 只看該作者

總算基本野整好晒 , 係差 Brake 未整好

登錄/註冊後可看大圖

右邊車身 : 主要係吊機操作排掣

登錄/註冊後可看大圖

一行 8 隻 , 由左至右順次序為
1. 升降 , 2. 仰耷 , 3. 伸縮 , 4. 轉向 , 5. 右腳伸縮 , 6. 左腳伸縮 , 7. 右腳起落 , 8. 左腳起落

登錄/註冊後可看大圖

中尾擔都換晒鈴喇

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

棄用原裝磨盤底板 , 改用一套十字磨盤一體化短底板

登錄/註冊後可看大圖

由於呢部車韆鞦行程頗長 , 沙板升高左 , 所以要將磨盤升高 4mm

登錄/註冊後可看大圖

有埋磨盤凳腳 , 唔會因為升高左而搞到個磨盤太過 "棟篤企"

登錄/註冊後可看大圖

左邊擺電 , 同新燈控制

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

門柵用鐵線整 , 按下就係鎖

登錄/註冊後可看大圖

拉上就係開

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| odaan 發表於 2009-8-11 11:34:54 | 只看該作者
2009-08-09  石門試車 , 車輛上落路膊測試 , 十字磨盤拖架測試 , 運作正常

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| odaan 發表於 2009-9-5 17:45:17 | 只看該作者
即將閉關三星期 , 製作低床架

登錄/註冊後可看大圖
有勇冇謀 發表於 2009-9-5 23:21:49 | 只看該作者
期待 師傅3星期後出關....
koei 發表於 2009-9-6 01:27:45 | 只看該作者
嘩....師兄,你好勁喎!睇到我都目定口呆.
全部都一手一腳整架,好利害.細緻程度一絕.
佩服佩服
GUITAR_VIP 發表於 2009-9-6 02:53:17 | 只看該作者
即將閉關三星期 , 製作低床架

登錄/註冊後可看大圖

odaan 發表於 2009-9-5 17:45

你還埋排電俾我先好閉
 樓主| odaan 發表於 2009-9-6 06:14:50 | 只看該作者
你還埋排電俾我先好閉
GUITAR_VIP 發表於 2009-9-6 02:53

嘻嘻~~ 9月 10 之後先閉~~

今晚出來嘛 ??
lkwmic 發表於 2009-9-6 21:45:19 | 只看該作者
好羨慕師兄的手藝!