RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 7202|回復: 22
打印 上一主題 下一主題
收起左側

30cm 國產模型戰艦 (改遙控)

lanlix 發表於 2009-6-11 13:32:56 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
Brand: Mini Hobby Model
Scale:  30cm
USS CVN-68 Nimitz Aircraft Carrier (見圖)

小弟新手上路,決定向難度挑戰。
船身長30cm左右,闊唔超過3cm(比兩粒AAA電加埋闊少少)。
動力組件選用國產玩具遙控快艇(見圖),使用49mhz,2CH。

優點:雙迷你馬達,無方向舵設計。

缺點:原裝電係1/3AAA NiMH 2.4v,電量太小,要應付咁大隻Nimitz,是快艇3倍長度。
續航能力大大減弱,而且速度明顯慢好多。
想改用兩粒AAA叉電,發覺太重,食水多左一倍(紅色水線之上),差點就入水沉船。

有無師兄弟姊妹建議下可以點做?
我唸過亦試過幾個方法:
1. 船內建氣密倉  (未試,但船內空間有限)
2. 船內加發泡膠  (試過船頭及船尾加,發現功效不大)
3. 船底加發泡膠  (未試,怕發泡膠太脆,外置容易耗損)
4. 船底加飛機木  (未試,估計會最好,薄木板有浮力,由船底直接托起船身,但船體平衡會係大考驗)

稍後我會upload埋隻戰艦既進度,大家俾 d 意見啦。
當務之急,要隻艦經得起風浪(老實講,而家普通水池大波浪d都沒頂)

不過,算幾好玩,考手工,考唸頭。而且-----平!!!!
模型戰艦 $55
遙控快艇 $55
AAA電架 $  3
叉電2粒  $30左右
連埋其他工具及顏料,都唔洗200蚊。
 樓主| lanlix 發表於 2009-6-11 13:44:49 | 只看該作者
完成呢隻Nimitz後,
來緊會再改一隻 USS BB-63 Missouri 都係30cm Scale。行27mhz。
到時就可以拍住上"池"澄沙場。
椰禮 發表於 2009-6-11 14:10:49 | 只看該作者
30CM係咪=1:700呢??
 樓主| lanlix 發表於 2009-6-11 14:43:19 | 只看該作者
30cm Scale 不等於 1:700。仲細d。
30cm Scale, 我自己度過,差不多係 1:1250 左右啦。
所以我先話改裝咁難。

我仲有隻日本海上自衛隊 LST-4002 運輸艦 1:700都唔知改唔改到,個底盤得過5mm都唔夠,淨係佈線都無晒位了。
睇怕都係做STATIC MODEL算吧。if得就過隱,至少我未見過。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

我唸真係要加飛機木做厚底盤先有得唸。
UMAN 發表於 2009-6-11 14:48:08 | 只看該作者
期實C兄你貼得出來,
你打算點整, 我估你心裡早已有數  
如果係我整的話, 就會當自己整緊隻"潛艇"....
全密封, 不能換電池, 不能維修 (除非拆開)
只留充電位~
 樓主| lanlix 發表於 2009-6-11 15:01:35 | 只看該作者
其實我都有唸過唔換電池,但係果d迷你電實在太掃興了,玩無一陣就會無料到。
到時真係在水中央,有麗影一雙就失禮喇。
所以我先唸,不如造多隻,甚至改隻大少少,特別少少囉。
不過,海上意外就好難避免架喇。除非大家都熟讀國際海事法的避碰原則嗟。到時連玩模型船都專業化,個個有二級牌就真係......滴滴汗喇。

我覺得拖船,警船,快艇太多了,而且唔平。經濟唔好呀,難怪唔多新進玩家。
改Static模型暨達經濟原則,亦有挑戰性,仲有好大滿足感,之前見其他高手post,佢地一手一腳打造,真係以為造緊隻真船,真係羨慕。

我今晚返屋企影d相再post上來啦。
雪風 發表於 2009-6-11 23:13:10 | 只看該作者
我的陳年 1:700  ijn fuso + 30cm底

登錄/註冊後可看大圖
UMAN 發表於 2009-6-11 23:17:08 | 只看該作者
wa~ 雪風師兄, 1:700 ?!
好掂wo~
UMAN 發表於 2009-6-11 23:21:26 | 只看該作者
lanlix C兄, 用robbie 22 (小型直昇機) 的7.4鋰電啦  (約600~1000mah 左右)
再用一個280的摩打仔 (四驅車的), 有排玩啦! 又輕~
椰禮 發表於 2009-6-11 23:28:27 | 只看該作者
好正既扶仔呀
我以前都有諗過用tomy aero rc既pcb改隻1:600新澤西(做d件唔夠仔細既)
不過過陣未落過mk,都唔知d 料點買,所以都係冇整到,最後爛左艦橋好多野,
就砌左隻1:700威斯康辛,有時都想d船有得行,不過我玩車既
 樓主| lanlix 發表於 2009-6-12 00:57:03 | 只看該作者

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| lanlix 發表於 2009-6-12 09:08:15 | 只看該作者
EMMM, 我都考慮過, 結果都係用呢招!!!!

半製成品.  剛試左水,  好掂, 加高的水線6.3mm剛剛好, 結果可以用AAA電, 令人興奮!!!!

30cm Scale CVN-68 Nimitz Aircraft Carrier

登錄/註冊後可看大圖

30cm Scale BB-63 Missouri

登錄/註冊後可看大圖
frogprince 發表於 2009-6-12 09:51:26 | 只看該作者

大家禁想玩30cm 我就俾個毒性猛烈的post c-hing們慢慢歎

http://timetraveler.jp/bbs/patio.cgi?mode=view&no=204

足有9個post 加上有34艘艦隻的30cm艦隊

http://www.geocities.jp/kumasan_ ... c/30cmkantai01.html

還有未確認艦隊

http://blogs.yahoo.co.jp/uruuru302000/48212484.html
 樓主| lanlix 發表於 2009-6-12 11:06:45 | 只看該作者
30cm 明顯食水真係深d,好多隻d水位都過晒條水線,大波小小都尤如大風浪喎。
不過,真係要佩服咁有心機。
jackyming. 發表於 2009-6-12 11:09:00 | 只看該作者
大家禁想玩30cm 我就俾個毒性猛烈的post c-hing們慢慢歎

http://timetraveler.jp/bbs/patio.cgi?mode=view&no=204

足有9個post 加上有34艘艦隻的30cm艦隊

http://www.geocities.jp/kumasan_yaneurabeya/yam ...
frogprince 發表於 2009-6-12 09:51

青蛙先生,你又教人 post下D作品出來睇下先講野啦
frogprince 發表於 2009-6-12 12:04:29 | 只看該作者
30cm 明顯食水真係深d,好多隻d水位都過晒條水線,大波小小都尤如大風浪喎。
不過,真係要佩服咁有心機。
lanlix 發表於 2009-6-12 11:06

c-hing 唔知對d post 幫唔幫到你?
 樓主| lanlix 發表於 2009-6-12 13:59:41 | 只看該作者
幫到呀,中晒毒啦,多d改裝既 idea 囉。
我昨晚影完隻船後就改左粒1/3AAA電池仔,加左個AAA電池架。
1/3AAA得最多120mah,  AAA有600-100mah ,有排玩!!!!!

我唸上埋色,加返d飛機上去,就會進行下水禮正式啟航。 問題係,去邊度做下水禮好呢?真係上出去挑戰下d泳池波!!!睇下我果兩個出飛機既倉門會唔會入水。
 樓主| lanlix 發表於 2009-6-15 10:45:11 | 只看該作者
-- 改裝計劃中 --

登錄/註冊後可看大圖

USS BB-63 Missouri

登錄/註冊後可看大圖

USS CVN-68 Nimitz

登錄/註冊後可看大圖

JSDMF LST-4002 Shimokita
 樓主| lanlix 發表於 2009-6-15 10:45:40 | 只看該作者

登錄/註冊後可看大圖
frogprince 發表於 2009-6-15 21:04:51 | 只看該作者
C-HING以經有艦隊 平時在邊玩?