RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1859|回復: 9
收起左側

用手都推得過 飛輪之上死點正唔正常呢?

orochichu 發表於 2009-6-11 07:30:49 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
之前用手轉飛輪之ENGINE的上死點時,就再轉唔到    但係傢下用大力D 推竟推得過唔知正唔正常呢?
mouse 發表於 2009-6-11 10:03:45 | 顯示全部樓層
壓縮減少, 正常損耗。
又或者你近來手力強了。
 樓主| orochichu 發表於 2009-6-11 11:01:30 | 顯示全部樓層
壓縮減少 要換D咩呢? 一定唔會係我手力強了  一定係損耗得太勁 上個2次玩都係轉唔到傢下用力D就轉到啦唉
missingdorami 發表於 2009-6-11 14:50:20 | 顯示全部樓層
會唔會玩完冇耐,副偈仲好潤滑
 樓主| orochichu 發表於 2009-6-11 17:37:11 | 顯示全部樓層
我玩完冷哂比左D  WD40佢 唔知會唔會因為咁呢?
glen6831 發表於 2009-6-11 17:58:03 | 顯示全部樓層
WD40
不會吧!WD40 帶酸性,有腐蝕的!
WD40 不是用來潤滑,是用於銹蝕的金屬上。目的是腐蝕生銹的表面,令其可再動。
要潤滑,用事後油!
Fluke 發表於 2009-6-11 22:20:30 | 顯示全部樓層
用手(大力)推得過死點,証明引擎狀態良好。絕對不是損耗!
若果用少許力就推過才是引擎接近報廢。Idle要調到高才不易死火,就差不多拜拜啦!
billlkyy 發表於 2009-6-11 23:04:22 | 顯示全部樓層
攪完嘢緊係落事後油啦.....
no.1chio 發表於 2009-6-11 23:51:44 | 顯示全部樓層
你有冇檢查粒火咀有冇鬆????
 樓主| orochichu 發表於 2009-6-12 07:10:51 | 顯示全部樓層

有檢查火咀沒問題 不過琴日玩完之後再試下推又推唔到哪喎 今次係未玩前大大力推仲推到 玩完凍哂今次唔用WD40用番 事後油  之後就點推都推唔過啦 ~~~好奇怪 可能真係WD40有鬼  聽完師兄咁講 睇黎要入多D事後油