RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: junk18740
收起左側

過去三個月, 用左幾多錢係RC (油車) 身上?

sfk 發表於 2009-5-23 00:04:58 | 顯示全部樓層
人生有幾多個十年吖.做人最緊活得開心,....有能力有時間.不咗人不害人.味玩嗰痛快囉!
tong_ab 發表於 2009-5-23 00:45:49 | 顯示全部樓層
16# sdan321

雖然我12歲還求學,但我想都不應該用這麽多錢玩RC車,空娛時玩吓無彷。人讀不到書不嚴重咪一樣找到工作但你成積不好現在老闆現實不會給你太好待如。到時你有咪重慘。
sdan321 發表於 2009-5-23 05:16:41 | 顯示全部樓層

RE: 過去三個月, 用左幾多錢係RC (油車) 身上?

22# tong_ab
''讀書求知識,讀得到係好,如資質有限,讀唔到,都冇計 ''......請細讀,本人絕非叫人唔讀書的.     而揾工作的事.有學歷點都可能會着數啲.我也同意,但有啲專業或勞動工種,有學歷反而可能會有所拖垮.如;老扳不太信任.與基層同事不太咬牙.自已又會自憐''懷才不遇''等等......求生活的工作有很多種的.而也未必一定要為別人打工啊!     都係個句:讀書求知識,讀得到係好,如資質有限,讀唔到,就讀啲有興趣,有用的課程,或者學啲實用嘅技能啦                                                                                                    至於用幾多錢去花在這興趣上,真係因人而異,我試過接手朋友的全部 rc 嘢,再加上買新''家生''和零件,那月花了差不多萬四,五蚊,又試過開部8仔新車新機器,用了七/八千元.......無論rc車,真車,儲車仔,單車等...一講到有個''車''的玩物,就差不多一定要用錢喇..花多少錢在此是要看你本身有多重視這個興趣,再量力而為的,有時除了用錢,花心思和時問也是不可缺的                                                                                                                                                                                                                                                                       空娛時玩吓無彷。''      '本人會覺得,娛樂有很多種;看戲,打波,行街等...但rc車會是一種細緻專業的興趣,是說會行更能給你娛樂開心的,反而有時會令你玩到生氣,所以要認真的去轉研,才能找到樂趣,  如在此興趣有所成續,說定也可成為你的終生事業呢!如;紅升老板/永利老板/城市老板及各織業車手
RCANDY 發表於 2009-5-23 15:59:42 | 顯示全部樓層
22# tong_ab
''讀書求知識,讀得到係好,如資質有限,讀唔到,都冇計 ''......請細讀,本人絕非叫人唔讀書的.     而揾工作的事.有學歷點都可能會着數啲.我也同意,但有啲專業或勞動工種,有學歷 ...
sdan321 發表於 2009-5-23 05:16

totally agree
redbullbull 發表於 2009-5-23 20:16:00 | 顯示全部樓層

哈哈,我過多3-6個月到可能轉為自顧人士
我想月入都有9000-1xxxx到la
novafans 發表於 2009-5-24 11:48:44 | 顯示全部樓層
大家都講得好啱,讀得書多當然好,但有時唔係個個都讀得好,我好佩服redbullbull雖然讀唔好書,不過努工作,彌補讀書既不足,响能力許可下玩RC,亦可作為努力工作的推動力,我覺得玩RC既人都係有heart有夢想既人,所以先有這個討論區
tong_ab 發表於 2009-5-24 16:58:33 | 顯示全部樓層
25# redbullbull

入息就是個人生活的秘密太公開有不是甚麽啦,至9000-1xxxx有不是麽邏麽要威好平常大有人在。自僱=死路自己僱自己甚麽勞保險自己承受。
redbullbull 發表於 2009-5-24 17:09:32 | 顯示全部樓層
第一我不是要攞威
好平常...只是有人問我才說
人工對我不是秘密
重要的是我敬業樂業
我努力工作,努力地玩rc,努力地學新野
第二RC對我說,他不旦是玩具,而是專業的興趣,專業的學問
好像我時常都會見到sdan321 大哥,大家有說有笑地討論平跑和buggy的學問
redbullbull 發表於 2009-5-24 17:15:38 | 顯示全部樓層
25# redbullbull
自僱=死路自己僱自己甚麽勞保險自己承受。
tong_ab 發表於 2009-5-24 16:58

我只可以說........
我自己有能力,我一定不會屈膝在一間小小的公司
我搵的錢和玩RC,都是我用血汗和技術對換回來的
學冇前後,重要係達者為先
xray353 發表於 2009-5-25 16:07:33 | 顯示全部樓層
原來玩油車要用這麽多錢,不過我會嘗試.玩希望大家多多指教
rcrcevo 發表於 2009-5-25 22:32:02 | 顯示全部樓層
全力以赴,做到最好。
xray353 發表於 2009-5-27 18:06:02 | 顯示全部樓層
如果月入9000-1xxxx用5至6千元玩車、3至4千溝女,1至2千賭波、咁樣生活都可接受
sdan321 發表於 2009-5-27 18:10:47 | 顯示全部樓層
32# xray353

真正嘅優質生活,十分豐富正常....不過月入不可从只有千,定要有過萬以上會輕鬆啲囉
victor1997621 發表於 2009-6-1 17:49:48 | 顯示全部樓層
我11才就中左招
hin637280 發表於 2009-6-8 23:02:40 | 顯示全部樓層
$5000
hin637280 發表於 2009-6-8 23:03:30 | 顯示全部樓層
我$2200左右啦!!!!!返工多過玩車^^"放工多數陪老婆^^"
想換車又驚比老婆知=.="
kelvin_shum 發表於 2009-5-12 10:24

Me 2
no.1chio 發表於 2009-6-12 00:25:57 | 顯示全部樓層
香港地是有很多有錢人的師兄!!!!!
rcrcevo 發表於 2009-6-15 01:09:05 | 顯示全部樓層
又用左$3000
15才玩 rc 真係好辛苦