RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2960|回復: 17
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手拖船問題

f6f 發表於 2009-5-8 10:30:21 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
Hi, 大家好! 我是玩船新手. 最近我了一隻鴨記港拖. 有些問題想請教你們如下:

1, 見D舊文你們用D白色的板, 想問這些板叫什麼名字及在那裏買到?
2, 那些白色板用什麼工具切開?
3, 見你們大多數的拖船不用做水冷圈或套, 是否因為拖船速度慢, 水不夠壓力進入水冷圈或套, 所以不加這些裝置.
4, 另外見你們拆掉原裝380摩打改用540麼打並且加波箱帶動, 我想問新加的波箱與尾軸之間, 是否需要再買一個接駁噐, 那個接駁器應該買幾大轉幾大?
5, 見你們張原裝膠槳更換為銅業, 請問有何好處?

請多多指敦!
Fei 發表於 2009-5-8 10:59:57 | 只看該作者
1. D白色的板是ABS膠板, 摸型店及部分膠片專門店會有售
2. 用Cutter或鋸
3. 摩打經過減速齒唔係直出,唔會好熱
4. 買一個4mm-4mm萬向接頭就得
5. 無所謂,你可以膠槳爛左先換銅葉都得,一樣行到
 樓主| f6f 發表於 2009-5-8 11:24:03 | 只看該作者
1. D白色的板是ABS膠板, 摸型店及部分膠片專門店會有售
Fei 發表於 2009-5-8 10:59

多謝指導,

ABS板是否即是亞加力膠片?
另外忘記一問, 當隻船某某原因下翻沉, 有什麼技考可以使到隻船不會沉下水底, 之前見有人放些發泡膠在船頭內, 這方法可行嗎?
Fei 發表於 2009-5-8 11:39:59 | 只看該作者
多謝指導,

ABS板是否即是亞加力膠片?
另外忘記一問, 當隻船某某原因下翻沉, 有什麼技考可以使到隻船不會沉下水底, 之前見有人放些發泡膠在船頭內, 這方法可行嗎?
f6f 發表於 2009-5-8 11:24

Acrylic(亞加力) 同 Acrylonitrile butadiene styrene(ABS) 唔係同一樣野。
有人會放些發泡膠在船頭內,夠力浮有位咪得囉!
joeleung 發表於 2009-5-8 12:03:22 | 只看該作者
白膠板=>手板膠(2’x3’x1mm),  新填地街果D賣膠片舖(such as 大信)有售(not招牌舖), 記得買埋化膠水(哥羅芳)黐膠片, Cutting可以用交剪添, Cut直線用界刀輕至中力劃2-3下一啪就斷!
jackyming. 發表於 2009-5-8 12:07:11 | 只看該作者
 樓主| f6f 發表於 2009-5-8 12:11:34 | 只看該作者
好多明燈好多謝你們!
 樓主| f6f 發表於 2009-5-8 14:07:00 | 只看該作者
Fei 發表於 2009-5-8 10:59

剛從廣華街買波箱及接駁器回來, 因食飯時閒1小時ABS板明天再買.
 樓主| f6f 發表於 2009-5-8 14:34:00 | 只看該作者
另外昨晚自制了一個水冷圈, 原本打算裝上這隻拖船上, 但看過你們的意見後, 我是否不用安裝, 還是都以經做了裝上去無防, 因我拍拖船速度太慢引至水壓不能進入水冷圈內(做水冷圈前沒有想過這問題, 做好後才想起), 裝了也沒有什麼效果.
move 發表於 2009-5-8 23:39:08 | 只看該作者
整得好靚
mwheel 發表於 2009-5-9 00:13:13 | 只看該作者
我以前都整個水冷圈,同你相中的一樣有很多圈,以為越多越好,結果發現只靠拖船的速度自然入水,3圈都有困難,或者你可以使下加個水泵。
 樓主| f6f 發表於 2009-5-9 10:54:38 | 只看該作者
6# jackyming.

多謝師兄提供資料
 樓主| f6f 發表於 2009-5-9 10:54:55 | 只看該作者
10# move

thank
 樓主| f6f 發表於 2009-5-9 10:57:24 | 只看該作者
11# mwheel

正如你所說, 我決定不加水冷圈了, 多謝師兄意見!
 樓主| f6f 發表於 2009-5-9 16:54:02 | 只看該作者
5# joeleung

師兄, 今天去過好多間膠片鋪包括你話果間但都買唔到!

有冇師兄知道新田地們街邊間有?
mwheel 發表於 2009-5-9 18:33:40 | 只看該作者
萬達膠片公司 : 新填地街 313 號地下   (Tel : 2388-8107) 應該有白色手板膠,但只有1種,好似係2呎 x 3呎 x 1mm,要去收銀處問阿姐取,好似十餘元一塊。
如要厚D,可由該店再向太子方向行,行經一間買燈的店,再過幾個店位有一間唔記得店名,有2mm手板膠,但好大塊 (3呎 x 6呎) ,100多元,可以加錢切開細塊,方便攜帶。
另外附近數個店位,亦有間忘了店名,有ABS板賣,同樣都係(3呎 x 6呎) 。
--> 以上膠片店都唔係做燈箱的,你覺得店面好似做膠片批發o甘Feel,就入去收銀處問有無"手板膠"或"ABS膠板",應該唔難找到。
 樓主| f6f 發表於 2009-5-11 13:36:54 | 只看該作者
16# mwheel

好詳細!

唔該曬,

我會再試下找!

另外想問下手板膠同ABS板有什麼分別?
mwheel 發表於 2009-5-11 22:01:43 | 只看該作者
我都唔係好清楚,不過好似ABS係比較耐撞,唔知有無師兄補充下