RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: chub
收起左側

想買油車玩

sport 發表於 2009-5-8 20:49:35 | 顯示全部樓層
kinman182004 發表於 2009-5-14 14:45:32 | 顯示全部樓層
Below $1000, buy second hand la.
edmondhk 發表於 2009-5-14 15:41:37 | 顯示全部樓層
都係果句,冇錢唔好玩車
車就可以一千
但係玩落買油,消耗品,parts果到分分鐘仲多錢
Ronald 發表於 2009-5-14 16:52:38 | 顯示全部樓層
添多d啦...添多d有得唸
glen6831 發表於 2009-5-16 16:20:42 | 顯示全部樓層
都係果句,冇錢唔好玩車
車就可以一千
但係玩落買油,消耗品,parts果到分分鐘仲多錢
edmondhk 發表於 2009-5-14 15:41

師兄:我又不覺得玩落去的洗費是問題,正如你上班也一定要洗錢,玩咩都也要錢。有時去一次 K 用了數百之後 ON ON 地回家其實也是多餘。留在家中打機一樣可以不知不覺洗一筆,因為你會不停買 games。

一手和二手也會炒車,而且無論一手和二手也會有 total lost 的可能。如果是二手,在未能上手的新仔來說也不會太傷。因為他們起點低,而且如果 LOST 了,一手和二手咪一樣要買零件。到他日玩好了,不用卦 P 牌了再買一台合自已的才是化算。

其次,最重要的是要知足。買油其實一點也不貴,我玩電車發現,玩電車是陰陰地用光了你的錢而你自已不自覺的。因為電車就是少了氣味和聲音,加更多 decoration 的野上去。

我認為無錢有無錢的玩,有錢的也有有錢的玩法。莫非無錢有車牌也非買 BENZ 寶馬不可?不可以買 Civic 仔和二手前七咩?看人的需要吧!好像我,我真是沒錢的人,日後有機會見到面不要見到我馬上走便可以了。買了二手油車後,我一樣有滿足的感覺,那種感覺很難去說出來的。但是,我將一個月幾十幾十餘下來買的車。確實真的很開心。
edmondhk 發表於 2009-5-16 20:16:31 | 顯示全部樓層
師兄:我又不覺得玩落去的洗費是問題,正如你上班也一定要洗錢,玩咩都也要錢。有時去一次 K 用了數百之後 ON ON 地回家其實也是多餘。留在家中打機一樣可以不知不覺洗一筆,因為你會不停買 games。

一手和二 ...
glen6831 發表於 2009-5-16 16:20

我只係想講
如果樓主只係得1千蚊buget既,唔多唔小都反映佢用係玩rc既錢唔多
問題係電車玩電車是陰陰地用光了你的錢而用係加更多 decoration 的野上去
咁的確可以自己諗下買唔買
但係油車既消耗品只要你玩就一定洗錢
tekin 發表於 2009-5-16 20:50:23 | 顯示全部樓層
agree x 2
 樓主| chub 發表於 2009-5-17 18:30:58 | 顯示全部樓層
多謝各位意見我最終用$900買左架二手05t
用1千蚊buget,係唔想花太多錢去玩,因我經已冇玩車有十年,
所以大部份同油車有關既配套都有,祇係冇油,
以前都係不自覺地花大量金錢去改車,現在知道自己需要點玩,
都係諗住過下手癮,唔會太認真去玩,我都唔係有錢人,祇係想用有限既錢金享受再多些既樂趣!
MNP 發表於 2009-5-17 20:25:29 | 顯示全部樓層
support
carcar1822 發表於 2009-5-17 21:35:28 | 顯示全部樓層
玩蛇仔二手有價保值!
 樓主| chub 發表於 2009-5-17 21:56:40 | 顯示全部樓層
玩蛇仔二手有價保值!
carcar1822 發表於 2009-5-17 21:35

但係零件貴!
haley1200cc 發表於 2009-5-17 23:33:15 | 顯示全部樓層
最新款毒蛇的毒力,便可毒死奸商、毛限、G4、X威。
edmondhk 發表於 2009-5-18 00:11:50 | 顯示全部樓層
最新款毒蛇的毒力,便可毒死奸商、毛限、G4、X威。
haley1200cc 發表於 2009-5-17 23:33

有冇1:12既蛇???
黑豹 發表於 2009-5-18 06:44:45 | 顯示全部樓層
多謝各位意見我最終用$900買左架二手05t
用1千蚊buget,係唔想花太多錢去玩,因我經已冇玩車有十年,
所以大部份同油車有關既配套都有,祇係冇油,
以前都係不自覺地花大量金錢去改車,現在知道自己需要點玩,
都係諗住 ...
chub 發表於 2009-5-17 18:30

support
glen6831 發表於 2009-5-18 13:18:28 | 顯示全部樓層
我只係想講
如果樓主只係得1千蚊buget既,唔多唔小都反映佢用係玩rc既錢唔多
問題係電車玩電車是陰陰地用光了你的錢而用係加更多 decoration 的野上去
咁的確可以自己諗下買唔買
但係油車既消耗品只要你玩就一定 ...
edmondhk 發表於 2009-5-16 20:16

說來也是!
其實玩咩野也好看自覺性,有人玩基本野也可以好 PRO。也有人只求什麼也要好便所有身家一鑊過。
經濟好的時候真係咩都不想,回想依家想玩也要就住就住真係有 D......