RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1947|回復: 10
打印 上一主題 下一主題
收起左側

鴨記拖船動力問題

Doughboy 發表於 2009-4-28 09:23:04 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各師兄好, 小弟心血來潮, 突然在鴨記買了隻拖船仔想玩玩, 回家正在改裝之時有小問題, 望各師兄幫手

完裝380麼打直出, 爬過文, 有師兄說易過熱, 故打算改540無刷 + 3:1 波箱, 但540Ssize的, 在
KWS 得 3200KV, 想請問這麼打+3:1波箱放在拖船仔會太快嗎?

電打算用6V粉電 or 7.2V HiMh

謝幫忙
f6f 發表於 2009-4-28 09:40:33 | 只看該作者
Hi, C兄, 最近我亦買了此船, 我亦想改行波箱, 不知道那裏可以買到波箱.
Andrew168 發表於 2009-4-28 10:00:48 | 只看該作者
可以到 kws 智x模型應該有要d野, 我都想整隻玩吓
 樓主| Doughboy 發表於 2009-4-28 10:10:59 | 只看該作者
f6f 發表於 2009-4-28 21:41:27 | 只看該作者
thank your information!
bigcar 發表於 2009-4-28 22:10:53 | 只看該作者
http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=64346&highlight=

我們的大師興巧奪天工的傑作可以參考..
 樓主| Doughboy 發表於 2009-4-28 23:13:18 | 只看該作者
http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=64346&highlight=

我們的大師興巧奪天工的傑作可以參考..
bigcar 發表於 2009-4-28 22:10

先謝過, 小弟有爬過的才開工

只想知KV3200 + 3:1 波箱會否太快

今天搞搞下, 還是買TMP-8R 用540白豬 + 波箱了
mwheel 發表於 2009-4-28 23:27:03 | 只看該作者
買波箱可考慮買用尼龍齒的波箱,加埋用雙星的摩打齒,呢種配搭會靜好多,
kws 波箱的金屬大齒,加埋個唔多合位的銅摩打齒,可以好嘈,好似開電鑽般大聲。
 樓主| Doughboy 發表於 2009-4-29 09:12:41 | 只看該作者
買波箱可考慮買用尼龍齒的波箱,加埋用雙星的摩打齒,呢種配搭會靜好多,
kws 波箱的金屬大齒,加埋個唔多合位的銅摩打齒,可以好嘈,好似開電鑽般大聲。
mwheel 發表於 2009-4-28 23:27

謝謝~ 原來有尼龍齒的波箱? 昨日行KWS 果兩間, 見到TOPCXX, 請問那兒有
"尼龍齒波箱"賣? Many THX
mwheel 發表於 2009-4-30 00:38:17 | 只看該作者
我都係早排在 yahoo 拍賣網見到 (依家仲有),後來在新高登2樓買到現貨。價錢同kws的金屬齒波箱差不多,以前唔識野,仲以為金屬齒好正,諗住襟用堅固,點之原來得個嘈字,而且尼龍齒唔係塑膠齒,一樣好襟。
 樓主| Doughboy 發表於 2009-4-30 09:19:18 | 只看該作者
我都係早排在 yahoo 拍賣網見到 (依家仲有),後來在新高登2樓買到現貨。價錢同kws的金屬齒波箱差不多,以前唔識野,仲以為金屬齒好正,諗住襟用堅固,點之原來得個嘈字,而且尼龍齒唔係塑膠齒,一樣好襟。
mwheel 發表於 2009-4-30 00:38

感謝mwheel兄!  找找先, THX AGAIN