RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2199|回復: 16
打印 上一主題 下一主題
收起左側

如何用T形焊頭焊船用NIMH直條電?

樂天熊仔 發表於 2009-4-21 10:28:46 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問這個怎樣用將散裝nimh電焊成直條電?
有無師兄用過?如何焊呢?
此物何處到?
vending 發表於 2009-4-21 21:41:51 | 只看該作者
先將這個焊頭裝在100W鉻鐵上,在两顆電池頭尾先上一層薄錫,再用一條鋁角用橡筋固定一顆電池,將焊頭放在两顆電池中間加熱,之後快速取走焊頭,使上面的電池負極立刻下降到另一顆電池正極便完成两顆電池的焊接.
 樓主| 樂天熊仔 發表於 2009-4-22 09:22:43 | 只看該作者

2# vending
師兄咁咪要好"快手"先得?只有sub C 電可用? 2/3A細電用到嗎
焊電時鋁角應直放?將來如要拆番開電拆到嗎?知不知此物何處有售?
billychan 發表於 2009-4-22 11:48:58 | 只看該作者
原來你咁樣做
vending 發表於 2009-4-22 21:58:11 | 只看該作者
1 係要好"快手"先得
2 焊電時鋁角可直放或打斜小小放
3  基本任何電都用到
4  將來如要拆番開只要在銲ロ位在枱角大カ一敲即可分開,(不過正常銲完電後要在空隙位加上混合膠以増加剛性),所以如要甩開前要先用風筒吹軟膠水才可.
5 巳搬了的(極速)可能有得賣

2# vending
師兄咁咪要好"快手"先得?只有sub C 電可用? 2/3A細電用到嗎
焊電時鋁角應直放?將來如要拆番開電拆到嗎?知不知此物何處有售?
樂天熊仔 發表於 2009-4-22 09:22
mwheel 發表於 2009-4-22 22:10:57 | 只看該作者
see if the following can help.  Don't know if we can find this T shape soldering head in HK.

http://www.youtube.com/watch?v=5suNPghqZhQ&feature=related
vending 發表於 2009-4-22 22:38:56 | 只看該作者
更正 5 是(尊業)オ真.
1 係要好"快手"先得
2 焊電時鋁角可直放或打斜小小放
3  基本任何電都用到
4  將來如要拆番開只要在銲ロ位在枱角大カ一敲即可分開,(不過正常銲完電後要在空隙位加上混合膠以増加剛性),所 ...
vending 發表於 2009-4-22 21:58
Anthonylam 發表於 2009-4-23 01:47:26 | 只看該作者
又學多樣野啦
rcray 發表於 2009-4-23 07:59:33 | 只看該作者
nice!
H2O 發表於 2009-4-23 11:46:30 | 只看該作者
see if the following can help.  Don't know if we can find this T shape soldering head in HK.

http://www.youtube.com/watch?v=5suNPghqZhQ&feature=related
mwheel 發表於 2009-4-22 22:10

thankyou for your link
polarbear 發表於 2009-4-23 12:23:00 | 只看該作者
I have been using this for over 5 years. Browse this webiste http://www.shyau.com.tw/ for this item :
返回目錄  電動飛機用配件  wire線材.plug接頭.tool工具  B T 型焊接電池烙鐵

產品資訊: B T 型焊接電池烙鐵.
 樓主| 樂天熊仔 發表於 2009-4-23 12:25:56 | 只看該作者

7# vending 感 激 等我試下,有無人有尊業電話或知香港邊間有售
vending 發表於 2009-4-23 22:10:08 | 只看該作者
不用客氣!
GOLDWING1800 發表於 2009-5-5 09:40:23 | 只看該作者
我問過尊業模型,佢哋冇得賣...
但佢哋比咗個建議我,就係用條銅螺絲加粒絲帽就得
我就用咗條兩分x90mm左右嘅銅螺絲加粒絲帽....啊!!都得喎..
lung1 發表於 2009-5-5 10:25:59 | 只看該作者
我問過尊業模型,佢冇得賣...
但佢比個建議我,就係用條銅螺絲加粒絲帽就得
我就用條兩分x90mm左右銅螺絲加粒絲帽....啊!!都得喎..
GOLDWING1800 發表於 5/5/2009 09:40

let me try if i buy a A123 battery~
i think add 1 more of 絲帽 is better!

thank you for your information~
ishimasa 發表於 2009-5-6 13:06:31 | 只看該作者
我問過尊業模型,佢哋冇得賣...
但佢哋比咗個建議我,就係用條銅螺絲加粒絲帽就得
我就用咗條兩分x90mm左右嘅銅螺絲加粒絲帽....啊!!都得喎..
GOLDWING1800 發表於 2009-5-5 09:40

師兄一定要銅螺絲同銅絲母先得?不锈鋼得唔得呀?
鉻鐵60w夠?
GOLDWING1800 發表於 2009-5-6 15:54:39 | 只看該作者
銅傳熱好d同埋銅絲帽上到錫嗎!!!
不過你都可以試吓用不銹鋼睇吓有咩效果