RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 漂移十三
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請師兄指教,多謝先。

wowo0123 發表於 2009-4-13 01:47:42 | 只看該作者
快車跟飄移, 控車的技術上的確有很大的差別. 車子的調較"方式"完全是兩回事.

可是, 基本車子調較"理論"是一樣的. 當其他東西一樣情況下, 小齒比就是不可能比大齒比有力, 對嗎?
Cepacol 發表於 2009-4-13 01:08

但係drift..既齒比有力唔等於架車會drift得快...d基本車子調較"理論"我真係唔識..只不過我係將我既少少經驗講出黎..玩drift快慢最主要唔係齒比同摩打...係隻手指同埋setting所以我覺得原裝7030以經好夠行唔好太浪費去買好多齒去試..多dset下架車好過因為唔同既setting會有唔同既動態同埋速度
gegegum 發表於 2009-4-13 01:57:51 | 只看該作者
但係drift..既齒比有力唔等於架車會drift得快...d基本車子調較"理論"我真係唔識..只不過我係將我既少少經驗講出黎..玩drift快慢最主要唔係齒比同摩打...係隻手指同埋setting所以我覺得原裝7030以經好夠行唔好太浪費 ...
wowo0123 發表於 2009-4-13 01:47 AM

不過如果用快摩打, 原裝齒比好易overheat! 同under!
Cepacol 發表於 2009-4-13 03:18:55 | 只看該作者
但係drift..既齒比有力唔等於架車會drift得快...d基本車子調較"理論"我真係唔識..只不過我係將我既少少經驗講出黎..玩drift快慢最主要唔係齒比同摩打...係隻手指同埋setting所以我覺得原裝7030以經好夠行唔好太浪費 ...
wowo0123 發表於 2009-4-13 01:47

"齒比有力"跟"齒比快", 基本上是反方向的. 這是最基本常識/理論呢. 何況, 尋求最佳齒比都是調較車子的一環, 可以很影響車子表演.

"齒比有力唔等於架車會drift得快", 你的話好像不是太對, 要看情況. 在多灣的賽道上, torque 比 speed 更重要. 我相信飄移比賽的賽道上, 一定是多急灣, 對嗎? 如果只是一條大直路, 飄來幹嗎? 在出灣的時候, 大齒比的車是一頭牛, 小齒比的車子是軟腳蟹. 連續過了三個急灣, 齒比有力就是等於車子會飄移得快.

控油門跟控駕駛輪盤(手指)是最重要的. 駕駛快車時, 這些都是重要, 不嗎? 就是我之前所說, 只是兩者控制方式完全兩樣.
wowo0123 發表於 2009-4-13 03:33:43 | 只看該作者
"齒比有力"跟"齒比快", 基本上是反方向的. 這是最基本常識/理論呢. 何況, 尋求最佳齒比都是調較車子的一環, 可以很影響車子表演.

"齒比有力唔等於架車會drift得快", 你的話好像不是太對, 要看情況. 在多灣的 ...
Cepacol 發表於 2009-4-13 03:18

你既常識/理論真係好好.有機會真係好想學下野
wen_jc 發表於 2009-4-13 09:59:46 | 只看該作者
13 哈哈     
我都一直用原装齿比玩  唔理到···
学下野先
magic-vtec 發表於 2009-4-13 20:52:13 | 只看該作者
但系據聞吾系話最終齒比值要對應翻所用緊只motor既T數既咩??
漂移十三 發表於 2009-4-13 12:45 AM

快車就係...drift4隻腳冇loading...兩樣野...
magic-vtec 發表於 2009-4-13 21:01:58 | 只看該作者
wowo0123 發表於 2009-4-13 01:47

"齒比有力唔等於架車會drift得快", 你的話好像不是太對, 要看情況. 在多灣的賽道上, torque 比 speed 更重要. 我相信飄移比賽的賽道上, 一定是多急灣, 對嗎? 如果只是一條大直路, 飄來幹嗎? 在出灣的時候, 大齒比的車是一頭牛, 小齒比的車子是軟腳蟹. 連續過了三個急灣, 齒比有力就是等於車子會飄移得快.

控油門跟控駕駛輪盤(手指)是最重要的. 駕駛快車時, 這些都是重要, 不嗎? 就是我之前所說, 只是兩者控制方式完全兩樣.
Cepacol 發表於 2009-4-13 03:18 AM

如果你呢個想法唔變...任你既電子部品有多配合...
車架只會是一台........
多聽人家既見解...總比自己在腦海中攪出來既一大堆理論進步得快
Edde 發表於 2009-4-14 00:45:41 | 只看該作者
如果齒比真係無必要改變嘅話,
咁理論上 ..... 摩打嘅數據亦都可當不理了 ??
DriftNoobie 發表於 2009-4-14 13:36:17 | 只看該作者
如果齒比真係無必要改變話,
咁理論上 ..... 摩打數據亦都可當不理了 ??
Edde 發表於 2009-4-14 00:45

Edde 兄, hello, 好耐無見!

Cepacol 哥既理論, 好似又正確喎.
但我就有理無理, 砌完架車, 落地即跑, 計餐死為咩, 跑得唔順先改羅.

另外, 我都改左 gear ratio 防止 ESC BBQ.
因為 original 70/30 x 2.353 = 5.49,
但 Novak GTB manual 話起碼要 7.5 以上先安全,
我怕死, 所以改 80/22 x 2.353 = 8.56.
Edde 發表於 2009-4-14 21:19:15 | 只看該作者
Edde 兄, hello, 好耐無見!

Cepacol 哥既理論, 好似又正確喎.
但我就有理無理, 砌完架車, 落地即跑, 計餐死為咩, 跑得唔順先改羅.

另外, 我都改左 gear ratio 防止 ESC BBQ.
因為 original 70/30 ...
DriftNoobie 發表於 2009-4-14 13:36

hi !!  friend 真係好耐無同你玩車 la, 走番轉.
gegegum 發表於 2009-4-15 00:57:19 | 只看該作者
其實就算唔講齒比對drift有咩影響, 為o左保護你o既靚靚esc同motor, 都真係要留意架, 可能你地冇試過bbq個esc同motor啦!
 樓主| 漂移十三 發表於 2009-4-15 04:16:52 | 只看該作者
非常多謝咁多位師兄既鼎力相助,基本上我都開始有個概念了,希望自己儘快搞掂個問題,三月由於工作關係再次未能成行,確定六月metting再向各位師兄討教。
 樓主| 漂移十三 發表於 2009-4-15 04:16:55 | 只看該作者
非常多謝咁多位師兄既鼎力相助,基本上我都開始有個概念了,希望自己儘快搞掂個問題,三月由於工作關係再次未能成行,確定六月metting再向各位師兄討教。
buggy 發表於 2009-4-15 11:05:45 | 只看該作者
其實條呔都唔grip, 有扭力等如無. 只有空轉快d同空轉慢d. 手指要好快同好柔. 太突然加速, 個轆空轉太快, 食唔切, 好似油車個clutch起步咁.
wowo0123 發表於 2009-4-15 11:27:36 | 只看該作者
其實條呔都唔grip, 有扭力等如無. 只有空轉快d同空轉慢d. 手指要好快同好柔. 太突然加速, 個轆空轉太快, 食唔切, 好似油車個clutch起步咁.
buggy 發表於 2009-4-15 11:05

所以咪話攪咁多野都唔知做咩
Cepacol 發表於 2009-4-15 20:59:42 | 只看該作者
燒過 ESC 後, 你就會明白齒比的重要性.
magic-vtec 發表於 2009-4-15 23:36:50 | 只看該作者
Cepacol 發表於 2009-4-15 08:59 PM

其實玩Touring同M車齒比係好重要...
但Drift既齒比,由於hk多個比賽多唔限摩打...
我會用摩打就架車既動力...
大場...細場而家都係用緊同一隻摩打...
玩左咁耐我都係認為...
車架setting比起動力既輸出大細重要得多
minesr34gtr 發表於 2009-4-16 09:13:18 | 只看該作者
Cepacol 發表於 2009-4-15 20:59

想當年用隻mc330搭19t玩drift,齒比搭細d都成日過熱cut電,
不過依家d ESC咁勁又勁風扇吹住,搭細d齒比都無問題,當然唔好過細la,
我到依家唔理咩場.都係同一motor同一齒比同一setting,原因一個字[懶]
lung1 發表於 2009-4-16 09:34:05 | 只看該作者
將hipoint set到最高, 電變punch set 7-8
搭返正確齒比就肯定無問題!
你隻8.5R 係咪姐係4000KV?
 樓主| 漂移十三 發表於 2009-4-16 15:48:49 | 只看該作者
將hipoint set到最高, 電變punch set 7-8
搭返正確齒比就肯定無問題!
你隻8.5R 係咪姐係4000KV?
lung1 發表於 2009-4-16 09:34

低于4000KV少少,大概好似系3700KV多点