RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1541|回復: 5
打印 上一主題 下一主題
收起左側

無刷摩打 VS AM

topy99 發表於 2009-3-31 04:49:37 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請大大的 C hing 教下我呢個問題, 唔該
原本玩開Futaba AM控玩隻有刷摩打艇, 完全無問題,
後來換上無刷摩打後, 就有Jim控既情況, 時得時唔得,
請問用無刷是不是不可用AM控嗎?
wah 發表於 2009-3-31 08:57:26 | 只看該作者
我都用AM控,無刷,沒有問題,
vending 發表於 2009-4-1 23:54:17 | 只看該作者
請大大的 C hing 教下我呢個問題, 唔該
原本玩開Futaba AM控玩隻有刷摩打艇, 完全無問題,
後來換上無刷摩打後, 就有Jim控既情況, 時得時唔得,
請問用無刷是不是不可用AM控嗎?
topy99 發表於 2009-3-31 04:49

小弟两年前第一隻用無刷摩打的船,係用AM控的,一落水就失控了三次,船都爆埋,改用FM控則無問題,唔好因小失大,如果彈薬充足的話最好花千餘元買套2.4G的,或買套二手都可以,因為你以後升級隻船都可用番.
亞勞 發表於 2009-4-3 18:53:12 | 只看該作者
小弟年前第一隻用無刷摩打的船,係用AM控的,一落水就失控了三次,船都爆埋,改用FM控則無問題,唔好因小失大,如果彈薬充足的話最好花千餘元買套2.4G的,或買套二手都可以,因為你以後升級隻船都可用番.
vending 發表於 2009-4-1 23:54

支持Vending兄的說法,
我是用FM, 所以沒遇過這問題,
但有另師兄話ok, 而AM控是初哥的入門選擇,
再有沒有師兄們給多些意見和經驗分享呢?
eleung838 發表於 2009-4-6 05:54:18 | 只看該作者
小弟两年前第一隻用無刷摩打的船,係用AM控的,一落水就失控了三次,船都爆埋,改用FM控則無問題,唔好因小失大,如果彈薬充足的話最好花千餘元買套2.4G的,或買套二手都可以,因為你以後升級隻船都可用番.
vending 發表於 1/4/2009 23:54

完全同意
vending 發表於 2009-4-6 21:51:44 | 只看該作者
同一道理,買無刷電變最好可買大一級,以往經驗只會越玩越快,(快船計),同一款或近似的船人地比你快些,你便會改大D槳或加大電池,你買大一級電變便可有升級空間.
完全同意
eleung838 發表於 2009-4-6 05:54 [/quote]