RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1666|回復: 4
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手問題- 船軸

EV3389 發表於 2009-3-15 19:37:32 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問船身與船軸之間應該用咩膠水接合...?
同埋船軸入面打果D "雪油" 起邊度有得賣?又有冇D代替品?
我怕角度唔夠,會入水...
但又唔識開注油孔...支軸直徑好細的..
我的是1/250 的空母..

thanks

mwheel 發表於 2009-3-15 20:56:22 | 只看該作者
大家研究下,
1. 我會在船身先開個窿,穿條船軸落窿,
    然後先以少少超能膠定位,再用「鋼塑土」(五金店買)填補軸及窿的空位及四周,
    鋼塑土乾了會好硬,好堅固。
2. 雪油在五金店買,10元一小桶 (半磅),用一世都夠。
3. 我無開注油孔,通常我會拔出整條船軸芯,
     再用針筒(拆下剌針部分) 由軸套的一端注入雪油。

樓主| EV3389 發表於 2009-3-15 21:21:07 | 只看該作者
原帖由 mwheel 於 2009-3-15 20:56 發表
大家研究下,
    然後先以少少超能膠定位,再用「鋼塑土」(五金店買)填補軸及窿的空位及四周,
2. 雪油在五金店買,10元一小桶 (半磅), ...

師兄請問日本城有冇鋼塑土賣嫁?
我住屯門兆麟呢頭好似冇乜五金鋪...有的都係全部賣窗..賣膠水管的...
好似冇乜真係專賣五金o既鋪頭

mwheel 發表於 2009-3-16 00:14:52 | 只看該作者
通常屋邨街市都會有一種「家庭用品」+「雜貨」+「五金」的鋪頭,
應該有鋼塑土及雪油賣,普通用品而已,
屯門我唔熟,又或者你去屯門公園水池請教下各路高手吧。
ck128 發表於 2009-3-16 03:49:53 | 只看該作者
原帖由 mwheel 於 2009-3-15 20:56 發表
大家研究下,
2. 雪油在五金店買,10元一小桶 (半磅), ...

軸套的一端 = 車葉一端 ?