RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: minimini
打印 上一主題 下一主題
收起左側

我的昆蟲標本

樓主| minimini 發表於 2008-12-20 00:55:32 | 只看該作者
 樓主| minimini 發表於 2009-6-18 21:48:37 | 只看該作者

wooooo.........原來好耐冇 update 過........

今日啱啱收到..........由好兄弟喺 yahoo.jp 幫手 bid 返來嘅 MR4-BC (JMRCA 2003' Special Edition) ..........車殼係由 Brain Speed Graphix 代噴 (即係噴原篤志, 足立伸之介 & 前住喻專用車花嗰個日本仔)...........照估計.........呢部衰鬼應該係 Team Yokomo 其中一個日本車手嘅 "士啤車".........

http://www10.ocn.ne.jp/~bsg/
pd 發表於 2009-6-18 22:34:30 | 只看該作者
Wow Brain Graphix Design!!!!!!!!
crusaderlyf 發表於 2009-6-19 11:57:55 | 只看該作者
Brain design的樱花式样车壳,great!!
rk2 發表於 2009-6-19 15:36:40 | 只看該作者
其實而家的車花多數係火焰花,..... 都好難睇得出 什麼 design 的個人風格了 ....
 樓主| minimini 發表於 2009-7-10 20:49:28 | 只看該作者

又有新 update..........Swift 壳配前住喻花........
 樓主| minimini 發表於 2009-8-10 13:24:46 | 只看該作者

最近終於將一部 Turbo Optima 爆散咗..........洗乾淨................再加埋一套 "本地原創" Optima 改中置摩打 conversion kit (應該算係老展其中一件經典產品)...........當年呢套 kit 好似有幾個 versions........各兄弟有冇印象 ??..........

車架差不多完成..........尚欠電子嘢呔呤車壳.........遲少少再攪.........
kkchung 發表於 2009-8-20 21:11:00 | 只看該作者
最近終於將一部 Turbo Optima 爆散咗..........洗乾淨................再加埋一套 "本地原創" Optima 改中置摩打 conversion kit (應該算係老展其中一件經典產品)...........當年呢套 kit 好似有幾個 versions ...
minimini 發表於 2009-8-10 13:24

這是早期版本的中置kit,當年80年代中尾期G.P.M.還有做改用5x11啤鈴的轉向杯和長陣合金A臂.
 樓主| minimini 發表於 2009-9-19 13:50:12 | 只看該作者
今日又喺雜物房............揾番一部小弟中學時代嘅戰馬..........YZ-10.........
rk2 發表於 2009-9-19 13:53:40 | 只看該作者
剛搵出來? 有無復修過 ?  咁新淨 ?
 樓主| minimini 發表於 2009-9-19 14:25:27 | 只看該作者
剛搵出來? 有無復修過 ?  咁新淨 ?
rk2 發表於 2009-9-19 13:53

冇花冇假........全部當年 setting + 砌工...........

記得嗰陣係啱啱由平路 buggy 轉 touring 嘅年代...........買咗呢部車之後...........冇耐就出 YR4.........又再買埋........... (再加個柏林 2000 殼, 15T motor, 8.4V 電)..................所以呢部衰鬼都真係冇セ落過地.............

你見到四支 kyosho 金油壓........套住咗 Asso 油壓套 (都差唔多穿咁濟).......就估到佢都有番咁上下年資........

另外............當年小弟屋企住近大馬路............好大塵............所以每次玩完車.........都會將部車抹乾淨..........再用大膠袋入住........然後收埋喺鞋盒裡面.........費時整污糟..........就係因為咁.........所以部車到而家都仲 keep 得好靚..........
rk2 發表於 2009-9-19 15:01:26 | 只看該作者
師兄, 你既習慣  "每次玩完車,都會將部車抹乾淨,再用大膠袋入住.,然後收埋喺鞋盒裡面,費時整污糟" 真係低俾 3 個叻俾你. 好手尾到無得頂. 自己都好想咁做, 好多時都做唔到 ...
 樓主| minimini 發表於 2009-9-19 18:11:36 | 只看該作者
師兄, 你既習慣  "每次玩完車,都會將部車抹乾淨,再用大膠袋入住.,然後收埋喺鞋盒裡面,費時整污糟" 真係低俾 3 個叻俾你. 好手尾到無得頂. 自己都好想咁做, 好多時都做唔到 ...
rk2 發表於 2009-9-19 15:01

Thx for your kind words ..........

以前玩完車........如果有撞爛嘢..........通常都會順便去好景商場執埋 d 零件.........然後返屋企砌番好.........咁部車車就可隨時 ready 再玩啦...........
chacha 發表於 2009-9-20 02:07:36 | 只看該作者
mini 兄,想毒死咩
Tim718 發表於 2009-9-20 22:34:59 | 只看該作者
個油壓套好正呀
rk2 發表於 2009-9-21 08:49:31 | 只看該作者
Thx for your kind words ..........

以前玩完車........如果有撞爛嘢..........通常都會順便去好景商場執埋 d 零件.........然後返屋企砌番好.........咁部車車就可隨時 ready 再玩啦...... ...
minimini 發表於 2009-9-19 18:11

yeah !! 好景 & 恆利 bring us a lot of memory !!!
 樓主| minimini 發表於 2009-9-21 14:03:01 | 只看該作者
yeah !! 好景 & 恆利 bring us a lot of memory !!!
rk2 發表於 2009-9-21 08:49

also 永捷........宏峰.........德利........車中樂.........有邦........有誠..........etc........
chacha 發表於 2009-9-21 14:37:54 | 只看該作者
好懷念好景年代,留低好多腳毛同口水
 樓主| minimini 發表於 2009-9-21 14:46:32 | 只看該作者
好懷念好景年代,留低好多腳毛同口水
chacha 發表於 2009-9-21 14:37

仲有發生過無數次嘅 "購物後荷包乾塘" 事件..........
chacha 發表於 2009-9-21 15:04:00 | 只看該作者
每間放低一百,0個個月一定冇錢開飯
仲有發生過無數次嘅 "購物後荷包乾塘" 事件..........
minimini 發表於 21/9/2009 14:46