RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: yoyoyo101
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Choro Q 車殼 車窗黑色的 有影響接收嗎?

relo 發表於 2009-2-14 01:48:38 | 只看該作者
A 邦快d改控, 等你份報告
forgetmyla 發表於 2009-2-14 01:56:54 | 只看該作者
你上次又話改IR
結果無左件事
relo 發表於 2009-2-14 02:13:29 | 只看該作者
我係0更新= ="(狂汗)
heilok1989 發表於 2009-2-14 08:58:46 | 只看該作者
加油呀...a邦..快d改呀..xdd
 樓主| yoyoyo101 發表於 2009-2-16 00:40:36 | 只看該作者
原帖由 vayeate 於 2009-2-14 07:57 發表

用同一樣做法用係車窗上面
肉眼睇會好似黑色咁
但係紅外線係可以通過的

似下係我做o既實驗
首先我幫部相機落左ip filter 先
就咁睇好黑....完全見唔到lens

再對街影望望....係影到野的
22652 ...

請問姐係 只要改左搖控器 , 黑窗先至唔受影響?
未改的話也會有影響?
forgetmyla 發表於 2009-2-16 11:48:50 | 只看該作者
紅外線感應原理

在營救比賽中機械人需要沿著地上的黑線行走,當走過綠色或銀色的傷者時就需要作出示意信號。而透過紅外線感應器來判斷機械人是否正沿著黑線走是一個較簡單的方法。感應器會主動發射出紅外線,然後再接收經反射回來的紅外線,藉由紅外線的強弱得知感應器的位置。因為不同顏色的表面對紅外線吸收能力各有不同。例如:白色表面的東西吸收紅外線能力會較低;黑色表面的則很強。我們便利用這點將紅外線感應器安裝在車頭底部,若感應器接收到紅外線時,表示在白色表面上。若信號很微弱則表示在黑色表面上。

copied by
http://www.computertoday.com.hk/robotmain.php?titleID=54

heilok1989 發表於 2009-2-16 17:54:59 | 只看該作者
原帖由 forgetmyla 於 2009-2-16 11:48 發表
紅外線感應原理

在營救比賽中機械人需要沿著地上的黑線行走,當走過綠色或銀色的傷者時就需要作出示意信號。而透過紅外線感應器來判斷機械人是否正沿著黑線走是一個較簡單的方法。感應器會主動發射出紅外線,然後 ...

吸收強即係穿透強定弱??
forgetmyla 發表於 2009-2-16 18:01:30 | 只看該作者
呢個係一個......迷~
等有呢方面知識既人解答
heilok1989 發表於 2009-2-17 00:41:07 | 只看該作者
快d搵人黎答la..xdd
椰禮 發表於 2009-2-17 01:56:20 | 只看該作者
但係睇番e個post,片中既爆走車應該比有色物遮左接收,但係都仲接收得好wo
forgetmyla 發表於 2009-2-17 11:28:01 | 只看該作者
relo 發表於 2009-2-18 23:02:21 | 只看該作者
原帖由 heilok1989 於 2009-2-16 17:54 發表

吸收強即係穿透強定弱??

呢個就一定要搞清楚.....吸收強係指物件本身, 但穿透力係指信號; (物質)吸收力強 同 (訊號)穿透力強弱 冇關係, 只係相對既概念(即係吸收力弱左你會覺得穿透力強左)

黑白色係一個極端例子, 原理就好似白色冇咁吸熱, 黑色就吸熱好好; 熱能同紅外線既關係始終密不可分
但以顏色判斷吸收力強弱其實也不夠全面....就光啞/物質表面本身都有影響(越講越複雜).....省幾百字

skybread 發表於 2009-2-18 23:13:43 | 只看該作者
原帖由 relo 於 2009-2-18 23:02 發表

呢個就一定要搞清楚.....吸收強係指物件本身, 但穿透力係指信號; (物質)吸收力強 同 (訊號)穿透力強弱 冇關係, 只係相對既概念(即係吸收力弱左你會覺得穿透力強左)

黑白色係一個極端例子, 原理就好似白色冇咁 ...

wave motion 要講的話可以有成本字典咁多...
唔指省百幾字咁多 ...
heilok1989 發表於 2009-2-18 23:21:03 | 只看該作者
哦..但顏色都會有一定影響..
我想問紅外線係唔係光波呀??佢光波應該係長過紅色..
咁係唔係穿透力強d呀?
skybread 發表於 2009-2-18 23:35:35 | 只看該作者
forgetmyla 發表於 2009-2-18 23:38:31 | 只看該作者

回復 37# 的帖子

紅外線係光波   佢波長係咪長過紅色就唔知
咩既穿透性強d@@?

你地快變成q-steer發燒友= ="連呢d咁細微既野都想改
relo 發表於 2009-2-18 23:39:00 | 只看該作者
可見光(七色)係wave既一類, 紅外線都係wave既一種
但係可見光同紅外線, 點分類其實由波長/頻率決定

而 紅外線既波長 比 可見光既 長, 其實 紅外線既波長 岩岩比 可見光紅色 為長, 但紅外線同可見光紅色唔同, 肉眼亦都唔見到紅外線係紅色

但係話穿透力強唔強呢點好難講, 因為呢d係比較性既問題
既然問到呢度就一定要講清楚....穿透力其實同頻率有關, 頻率越高"穿透力"越強, 但"射程"越短, 即係穿透到紙多張紙同個訊號去到幾遠既分別

但就steer黎計我地唔可以改到紅外線既頻率同波長, 所以就要由物料同功率著手, 而透過提高功率(例如大d電壓)我地可以提高紅外線既穿透力同射程, 如果個控可以頂到4.5v/6v咁steer既控制距離應該可以高好多

如果一講就真係好長架.....又唔想講d唔講d

但返返去最初黎計.....我覺得steer本身既控制距離已經唔差啦 未必有需要改造呢part

relo 發表於 2009-2-19 00:04:44 | 只看該作者
我睇到自己打既都覺得好長.....  好似洗版咁
heilok1989 發表於 2009-2-19 00:20:15 | 只看該作者
好detail..我鍾意..
relo..你真係天才..哈哈
LokSpec 發表於 2009-2-19 10:23:43 | 只看該作者
即理論上控制距離可以改善
但有必要嗎,遠到睇唔到部車又點控呀?

反應我較想知道多過3部車一齊行時
信號受干擾的原因
是發射,還是接收?