RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 35913|回復: 40
收起左側

Q steer改底攻略(大量圖)

relo 發表於 2008-12-9 00:23:12 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
上星期日終於可以坐底繼續整車 所以都係立即改部STEER出黎同大家分享
小弟以下呢個改底辦法其實只係拋磚引玉
變化其在太多, 但都希望能夠頂置, 方便大家參考

首先要介紹一下基本工具(左起):

焊鍚器
吸鍚器
剪鉗+尖咀鉗
界刀(最好有筆刀+鋸片)
指甲鉗(最好係大把D)
平銼/半圓銼(最好大把D= =)
線鉗
AA膠

樓主| relo 發表於 2008-12-9 00:46:40 | 顯示全部樓層
(解說可能大冗長, 希望大家多多包涵 )

今次呢個改造我只係用左一部STEER, 主要係加長軸距同改低車身(PCB板高度)
其實成個改裝最關鍵既概念就係要點樣保護前懸掛個4條銅線, 因為一斷線既話部車就等於死左一半, 所以全程一定要小心銅線部份

STEP1 就係要對前部份修整, 拆頂蓋時用刀記得睇住方向, 唔好打到鉤線
如果有需要就最好先改前懸掛
 樓主| relo 發表於 2008-12-9 00:59:14 | 顯示全部樓層
頂蓋大部份都可以用指甲鉗剪去, 但記得用返前面既部份(紅圈), 佢對前懸掛結構起左關鍵作用

前輪部份有需要既話, 都可以改左先

如果前懸掛既部份都做好左, 咁就可以重新結合, 呢個時候為左方便同安全, 可以唔裝前軨
見人就篤 發表於 2008-12-9 01:03:50 | 顯示全部樓層
係一個大手術~~
加油呀~~~~~~~~
 樓主| relo 發表於 2008-12-9 01:14:54 | 顯示全部樓層
STEP 2

到呢個時候就可以甩銅線, 同拆塊pcb板出黎先
做呢個工序之前一定要記得d線係咩位

用牙籤/鉗都可以幫到手

甩完前面就可以甩後面, 只要後面連住摩打個兩點都甩埋, 咁塊pcb就可以直接用手拎出黎架啦
 樓主| relo 發表於 2008-12-9 01:22:58 | 顯示全部樓層
而為左要保護個4條線我地就需要暫時固定好佢, 最適合就係用膠紙
但記得要將膠紙既黏力減去(例如用皮膚上既油脂), 咁先可以確保拆膠紙既時候唔駛太大力而拉斷電線  
 樓主| relo 發表於 2008-12-9 01:30:44 | 顯示全部樓層
STEP 3

包好膠紙就可以車加長軸距
因為要兼顧後軸承既強度, 所以只好由電池箱後面將STEER鋸開兩邊

樓主| relo 發表於 2008-12-9 01:46:18 | 顯示全部樓層
如果鋸得係好既話.....(STEER隻膠唔難鋸).....咁電池箱剩既空間應該仲可以夠位放電!!
至於如果想玩6V電既話就可以係而家用刀係裡面開大D位

呢個時候只要稍為用銼修整好兩邊鋸面就可以放入去你想要既車殼度對位

一般(大約)賽車被Q車如NSX/SUPRA GT/FAIRLADY Z 等等都係比一般Q STEER長 2.5MM

而填充料就可以用膠片(模型模就有$20左右一塊), 建議用0.5同1mm兩者配搭
 樓主| relo 發表於 2008-12-9 02:01:54 | 顯示全部樓層
因為我部F50GT係DIY, 所以加長幾多可以自己就, 但原理同其他車係冇分別既....

用膠片開出需要既大細, 然後分別痴好前後兩面先
再用>>>>少量<<<<AA膠將前後兩面暫時固定(砌模型黎講就叫假組)

假組係為左改既時候易D用刀分返開.....但只要1)前後件水平整齊置中 ; 2)  裝左軨推佢佢可以行直線(小心銅線)
咁基本上前後件就叫痴得好

樓主| relo 發表於 2008-12-9 02:10:10 | 顯示全部樓層
如果覺得有需要既話, 只要係左右兩面向補一塊膠片就可以大大提高車架既強度, 咁就可以解決因車底而出現結構問題啦
 樓主| relo 發表於 2008-12-9 02:18:42 | 顯示全部樓層
STEP 4

加長軸距之後就到降低車身呢一步
最直接既做法就係用鉗減去電池箱頂部, 再用銼慢慢修整出自己想要既高度
到呢個時候你就會發現, 前面用膠紙包住左A銅線既幫助有幾大........

當然減還減, 記得要留返咁上下空間放電先得
 樓主| relo 發表於 2008-12-9 02:29:37 | 顯示全部樓層
STEP 5

輪到PCB啦....因為PCB既位置已經唔同(相同既話就唔會搞到咁啦 )所以要重新設定導片既位置
有朋友問過甩導片既方法.......其實只要用一隻木夾夾住塊導片, 咁甩焊個時導片就會因為木夾既重量順利鬆出黎架啦

另外如果車身真係冇足夠空間, 就可以試下改變一下電容既擺位, 但注意電容有極性之分

explorer_lun 發表於 2008-12-9 02:43:32 | 顯示全部樓層
師兄..
我好欣賞你...有一份改進的執著...
亦與我們分享.....
 樓主| relo 發表於 2008-12-9 02:43:51 | 顯示全部樓層
係PCB底部最好貼一塊膠紙絕緣, 再貼雙面膠紙

另一方面就準備幼電線同導片(有焊電導片就最好)
焊電導片可以直接包覆電池正極個邊, 取代原有既傳導鐵線(電阻很高的東西)
負極個邊就可以用返原本既導片, 保留原有既開闢功能

但有一點要補充....因為呢次係連轉BAND既個塊導片都拆埋, 所以轉BAND既功能基本上已經失左效
 樓主| relo 發表於 2008-12-9 02:52:04 | 顯示全部樓層
當正負極既導片都SET好左係底度, 咁就可以將塊PCB貼係底上面
而係焊接導線之前記得PCB既擺位係咪FIT到個車殼!

位置OK左之後就可以將D線焊返去PCB上面, 如果塊PCB冇燒( )咁當你一焊完正負極就可以試下個摩打識唔識行
 樓主| relo 發表於 2008-12-9 03:04:06 | 顯示全部樓層
焊好摩打就到最關鍵既一步, 正常如D膠紙冇半路途中甩左出黎, 而拆膠紙個時又冇拉斷D銅線
咁呢4線最麻煩既東西應該係>>完好無缺<<

OK, 只要慢慢小心一條一條焊返上去, 咁就應該WORK架啦.......

如果做曬以上焊接, 部STEER係可以正常運作, 咁就咩唔駛講啦 :lol

不過因為銅線太多太長, 所以最好都係用膠紙封住好....亦都係因為咁樣, 前懸掛基本上就唔可以再拆開改造

而記得貼膠紙個時唔好貼死D銅線, 留一點鬆動會比較安全
 樓主| relo 發表於 2008-12-9 03:07:26 | 顯示全部樓層
到最後,

最好準備一支萬能膠/UHU, 查係銅線既焊點上面做保護
咁就大功告成啦!

樓主| relo 發表於 2008-12-9 03:09:20 | 顯示全部樓層
新舊VERSION比較.....新版比舊既工整得多(冇計NSX個殼實在太細夾硬就先得= =)

樓主| relo 發表於 2008-12-9 03:11:30 | 顯示全部樓層
其實呢個改底辦法並唔需要太多技巧上既野.....只要小心個幾條銅線, 同車軸置中既問題, 最緊要係耐性......就一定得
vrally582 發表於 2008-12-9 08:16:45 | 顯示全部樓層
可以試改offroad. 前八字arm.