RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4710|回復: 41
打印 上一主題 下一主題
收起左側

鋰電用來放車可不可行~不要理會mah

dequadin 發表於 2006-5-15 12:31:19 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我見過有3.6V 19500鋰電賣
但要make7.2V就要串聯焊接(鋰電又不可以用"辣雞", 會爆)
如果用改裝過的電池盒,會不會對放電率有影響呢?
而且鋰電可否用來放車呢?

Rainie※Hin 發表於 2006-5-15 12:36:30 | 只看該作者
~19500mah...........
.......玩24小時耐力賽.........
sangwong 發表於 2006-5-15 13:47:05 | 只看該作者
原帖由 dequadin 於 2006-5-15 12:31 發表
我見過有3.6V 19500mah鋰電賣
但要make7.2V就要串聯焊接(鋰電又不可以用"辣雞", 會爆)

粉電都係10000mah到, 都巳經咁o既size, 19500mah咪仲大?
你係唔係又俾人厄呀?
定係又o係度老吹呀?
如果又係吹, 唔該吹得有d sence得唔得呀?
 樓主| dequadin 發表於 2006-5-15 14:05:09 | 只看該作者
原帖由 sangwong 於 2006-5-15 13:47 發表

粉電都係10000mah到, 都巳經咁o既size, 19500mah咪仲大?
你係唔係又俾人厄呀?
定係又o係度老吹呀?
如果又係吹, 唔該吹得有d sence得唔得呀?

鴨記賣的, 電腦用的
$30一粒, 上面寫19500mah
wave 發表於 2006-5-15 14:11:23 | 只看該作者
原帖由 dequadin 於 2006-5-15 14:05 發表

鴨記賣的, 電腦用的
$30一粒, 上面寫19500mah

mah個度你有冇睇多左個兩個零?咁平?有冇相呀?
 樓主| dequadin 發表於 2006-5-15 14:13:15 | 只看該作者
原帖由 wave 於 2006-5-15 14:11 發表

mah個度你有冇睇多左個兩個零?咁平?有冇相呀?

可能^^
未有相,不過我有一粒這種電
 樓主| dequadin 發表於 2006-5-15 14:29:25 | 只看該作者
可能我不懂看,看錯了
上面寫著18650
Sony Energytec
wave 發表於 2006-5-15 14:35:52 | 只看該作者
電芯CODE 黎o架?
AMAT 發表於 2006-5-15 14:37:32 | 只看該作者
相信應該冇咁勁......

另外我亦都相信唔係咁適合要嚟放係遙控車到用.....因為遙控車攞電果下好勁....好大A數下.....
 樓主| dequadin 發表於 2006-5-15 14:38:43 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2006-5-15 14:37 發表
相信應該冇咁勁......

另外我亦都相信唔係咁適合要嚟放係遙控車到用.....因為遙控車攞電果下好勁....好大A數下.....

3Q much
swccamera 發表於 2006-5-15 20:45:40 | 只看該作者
原帖由 dequadin 於 2006-5-15 14:29 發表
可能我不懂看,看錯了
上面寫著18650
Sony Energytec

it's not true 鋰電

at last "0"is "product line number"
 樓主| dequadin 發表於 2006-5-15 21:19:10 | 只看該作者
原帖由 swccamera 於 2006-5-15 20:45 發表

it's not true 鋰電

at last "0"is "product line number"

講多一些可以嗎?
why this is not true 鋰電
老人家 發表於 2006-5-16 20:44:25 | 只看該作者
原帖由 dequadin 於 2006-5-15 12:31 發表
我見過有3.6V 19500鋰電賣

18650是18直徑650高度
鋰電可以用"辣雞", 但一定要用小許"强水"加至電池焊面及眼明手快 , 不可長時間接觸
改裝過的電池盒,會對放電率有影響
你上圖的電是SONY18650 , 1200MAH不可玩電車 , 因圓柱型鋰電最大放電為5C , 一定死電及有可能放電時爆炸 , 但玩12齡以下玩具反X城二百幾的電車一定無事
老人家 發表於 2006-5-17 21:18:09 | 只看該作者
原帖由 老人家 於 2006-5-16 20:44 發表

18650是18直徑650高度
鋰電可以用"辣雞", 但一定要用小許"强水"加至電池焊面及眼明手快 , 不可長時間接觸
改裝過的電池盒,會對放電率有影響
你上圖的電是SONY18650 , 1200MAH不可 ...

用"強水"有危險 , 可用銼刀做成多條花行 , 眼明手快地去焊接
ice1234 發表於 2006-5-17 21:20:35 | 只看該作者
原帖由 老人家 於 2006-5-17 21:18 發表

用"強水"有危險 , 可用銼刀做成多條花行 , 眼明手快地去焊接

我焊接都係用銼刀做成多條花行....
AMAT 發表於 2006-5-17 21:47:03 | 只看該作者
唔係要嚟俾遙控車用O既鋰電呢.....就唔好亂咁要嚟用......

因為鋰電好敏感.....你遙控車咁高出力呢,粒鋰電唔係設計咁高出力A數呢......係會過熱爆炸.....所以唔好亂嚟.....

果時我間公司有人試過搵粒手機用O既鋰電,要嚟駁著LED燈定唔知乜燈膽仔玩咋....差O的搞到粒電爆咁濟.....

所以唔好亂嚟.....
ice1234 發表於 2006-5-17 21:59:25 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2006-5-17 21:47 發表
唔係要嚟俾遙控車用O既鋰電呢.....就唔好亂咁要嚟用......

因為鋰電好敏感.....你遙控車咁高出力呢,粒鋰電唔係設計咁高出力A數呢......係會過熱爆炸.....所以唔好亂嚟.....

果時我間公司 ...

佢係咪用嚟駁石英燈呀......led同燈膽仔應該唔會搞到粒電爆咁濟
AMAT 發表於 2006-5-17 22:00:56 | 只看該作者
原帖由 ice1234 於 2006-5-17 21:59 發表

佢係咪用嚟駁石英燈呀......led同燈膽仔應該唔會搞到粒電爆咁濟

唔記得喇,總之呢.......你要嚟駁遙控車呢O的抽咁大電流O既東西呢......就一定唔掂......

SPECIAL DESIGN FOR遙控車或遙控玩具用就例外.
ice1234 發表於 2006-5-17 22:02:26 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2006-5-17 22:00 發表

唔記得喇,總之呢.......你要嚟駁遙控車呢O的抽咁大電流O既東西呢......就一定唔掂......

SPECIAL DESIGN FOR遙控車或遙控玩具用就例外.

zivtong 發表於 2006-5-17 22:05:44 | 只看該作者
我係用鋰電玩車的
我o的bike,truck 同buggy 都係用佢:

登錄/註冊後可看大圖

用11.1v 都ok 睇你esc 食唔食o者~

同重量同size 傳統最多 1200mah 7.4v 玩 bike,1:18 truck and buggy
但鋰電就起碼1800mah