RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3204|回復: 18
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請教行雙摩打變速問題

夜遊神 發表於 2008-6-26 20:57:44 | 顯示全部樓層
在外國forum找到另一做法:用RC飛機的V-tail mixer,雖然佔用兩條channel,驟聽之下同兩隻ESC直駁Rx冇分別,但佢可以將兩個ESC mix埋一齊,用一枝控制桿就能令左右摩打同步和逆向轉動,而且V-tail mixer唔貴,一百幾十有交易,我都打算搵隻試試
夜遊神 發表於 2008-6-26 23:56:12 | 顯示全部樓層
原帖由 bosco123 於 2008-6-26 22:17 發表
多謝神兄回覆
我都有睇過類似用兩隻 ESC  setup, 不過就冇提到加 v-tail mixer, 但係就肯定要佔用兩個 channel , 再用 mixer  把2個 channel mix 埋做 throttle.
除此,  rudder 都係用兩隻 servo 佔兩個 channel 行 ...

V-tail mixer只係將操縱變得方便一D,不能像專用mixer那樣節省一條channel。至於rudder,冇必要的話我唔會用v-tail mixer搭兩隻servo,因為rudder通常毋須逆向運動(工作船就好難講),反而應該在tie-rod上做點手腳,利用束角令兩邊rudder產生不同幅度的轉向角度,加上左右車逆行,隻船拐彎已經相當靈活,再唔夠喉可以加埋邊車。

夜遊神 發表於 2008-6-27 21:58:47 | 顯示全部樓層
預祝樓主開工大吉。
試V-Tail mixer,正有此意 都係時候過海打個轉
夜遊神 發表於 2008-6-27 23:04:01 | 顯示全部樓層
咁咪得米囉