RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: carmanae86
打印 上一主題 下一主題
收起左側

雙星CC01 + Defender D90製作日記

crazyed30000 發表於 2008-1-16 21:05:04 | 顯示全部樓層
hi~ All brother,
我sreach過一d Defender D90 真車既相,
e 個殼有些地方可能做錯左,
例如尾燈既排位, 車頭両橙色燈應該一大一細..... (唔知我有冇錯ler~請指教)
同埋大家不防一齊分享下e 個殼有d咩地方做得唔正確, 等各兄弟改做e 個殼時整返啱~
唔洗完工噴好哂先知有唔啱  ^^

crazyed30000 發表於 2008-1-18 01:52:21 | 顯示全部樓層
i think 千萬不要用天拿水!
d膠一定溶埋, 玻璃d膠parts溶到變哂啞色就麻煩~
crazyed30000 發表於 2008-1-19 02:00:15 | 顯示全部樓層
carmanae86兄, 我發覺玩具D90的水撥係由右向左放~
但我research d 真車相全部也是左向右~~
請問這是玩具整錯了or 某d型號係咁 ?
(如果某d型號係咁, 我就費事spend time to 改了)

chrischan4165兄, 我估所有洗到灰色個層油的溶濟也會洗得走破璃黑邊d油,
我唸洗走了黑邊d油大不了噴過, 返而應擔心會否破壞膠件為大前題, 對嗎 ?

(其實e個body我打算唔冼灰色個層油了,I am lazy.
我見佢層油好似不算太影嚮 d detail 位, 層油又無乜凹凸不平,
我打算磨下d水口位,噴層灰,再噴白色底油就上色了~ try try效果 ok 唔 ok sin, see see會不會有問題,
But 現時 i need more information and more Pics about this car first~)

crazyed30000 發表於 2008-1-19 13:38:55 | 顯示全部樓層
Thanks for respond , carmanae86兄~!
多得師兄的意見, 你對車的認識真豐富~
crazyed30000 發表於 2008-1-19 19:17:44 | 顯示全部樓層
多謝各師兄的分享~
carmanae86兄的車車真係好靚~
我想問下師兄架車是否install左break燈指揮燈system? 是雙星 or what ?

各位有無打算 cut 走泥擋?
I feel 佢個泥擋太硬~ 好阻住行車 (如果行凹凸路),
或者自製2對泥擋比佢(如有須要)~
crazyed30000 發表於 2008-2-20 23:25:07 | 顯示全部樓層
我想問下各師兄,
真車既 Defender D90 前後懸掛係行咩擔 ga ??
The chassis like bruiser , CC01 or 四搖ARM ??
crazyed30000 發表於 2008-2-21 14:45:20 | 顯示全部樓層
Thanks !
Is Front and rear also 行梗擔 ? Right ?
crazyed30000 發表於 2008-2-21 17:58:34 | 顯示全部樓層
littlekid626 brother,
Thank you so much ~ ^^