RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 44733|回復: 141
收起左側

3擔 雞 也母 拖頭 6x4 制作過程分享( SCANIA 終極出廠....21-10-07)

有勇冇謀 發表於 2007-6-10 01:07:09 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
主要制作/改裝

1. 改孖尾實擔 (6x4) <増強scania實力>    ~~done
2. 轉向servo 改放在 波箱前 <改善轉向虛位, 増加轉向效能>    ~~done
3. 升高屋仔, bumber, 波箱 及 車底電池架 <提高車殼及電池架離地距, 減少行街時撞"下爬" & 電池的機會>    ~~done
4. 改短側擾流(車陣)     ~~done
5. 改短直"濕"      ~~done
6. 駁陣      ~~done
7. 改細 cc 不鏽鋼油缸    ~~done

材料: scania一架 加 孖尾擔一set (可用回原裝scania大陣)

材料: scania一架 加 孖尾擔一set (可用回原裝scania大陣)

跟據短陣版 3100mm/14 =220mm 長度 在大陣上鑽3個洞安裝孖尾擔

跟據短陣版 3100mm/14 =220mm 長度 在大陣上鑽3個洞安裝孖尾擔

3擔設定大致完成

3擔設定大致完成

改側擾流-切除不要的部份

改側擾流-切除不要的部份

前後貼上...

前後貼上...

改側擾流完成

改側擾流完成

波箱移後一格,後面開3mm鑼絲洞

波箱移後一格,後面開3mm鑼絲洞

用10mm銅柱,升起波箱

用10mm銅柱,升起波箱

cut 入波箱小小,完成

cut 入波箱小小,完成

cut 低電池架, 開大d個洞

cut 低電池架, 開大d個洞
 樓主| 有勇冇謀 發表於 2007-6-10 01:09:32 | 顯示全部樓層
2 留位作過程分享

直濕 改短, 好正的萬向

直濕 改短, 好正的萬向

安裝 萬向直濕完成

安裝 萬向直濕完成

上埋電池架

上埋電池架

車底大致完成

車底大致完成

車頭鐵片升高10mm, 加上貨車改裝良伴~鋁片

車頭鐵片升高10mm, 加上貨車改裝良伴~鋁片

前面以2mm厚鋁片強化頭鐵片

前面以2mm厚鋁片強化頭鐵片

發現新燈有一件好合用的零件(G1)

發現新燈有一件好合用的零件(G1)

右左各鑽1洞 安裝 servo

右左各鑽1洞 安裝 servo

再在車頭膠 鑽4個洞 安裝 servo

再在車頭膠 鑽4個洞 安裝 servo

再在車頭膠背後以鋼膠強化

再在車頭膠背後以鋼膠強化

改正所有推桿位置

改正所有推桿位置

用鋁條強化車頭膠安裝 servo 位置....完成

用鋁條強化車頭膠安裝 servo 位置....完成
 樓主| 有勇冇謀 發表於 2007-6-10 01:09:42 | 顯示全部樓層
3 留位作過程分享

駁陣大約2吋, 先cut 1吋厚鋁片及鑽洞
首次使用鍋釘, 感覺良好, 裝鋁片在大陣上
接駁完成
向版友 警察兄訂原廠不鏽鋼油缸2個
好光亮之油缸....

升高後之離地距離1

升高後之離地距離1

升高後之離地距離2

升高後之離地距離2

由於車陣改短, 要更換一個細 cc 油缸

由於車陣改短, 要更換一個細 cc 油缸

接駁完成

接駁完成

好光亮之油缸....

好光亮之油缸....
 樓主| 有勇冇謀 發表於 2007-6-10 01:10:35 | 顯示全部樓層
4 留位作過程分享
到最重要的噴油程序..
噴 o左 一層白底灰, 兩層紅色, 一層光油..靚矖

25/7 剛收到的尾沙板, 立即推入噴油房上色
雞 也母 下身已噴油完成.....但上身完全末開過工...
個車殼實在太多部件, 噴油噴到癲...
車頂, 擾流都ok la, 新燈都買 o左 la....只欠屋仔未整過....下周會落雨,又要延期la....
屋仔後開窿放新燈開關
噴埋其餘部件
車尾噴油完成
新燈開關
追加全新貼紙
3好姐妹合照
好鬼靚女的雞 也母
與 benz 爭艷

樓主| 有勇冇謀 發表於 2007-6-10 01:12:41 | 顯示全部樓層
5. 攪攪 d 避震先, 為免車頭跳動, 改用秘密武器...
但要改避震架位置, 以容納 1:10 油壓筒

注意安裝位置, 不要頂轉向推捍
不要浪費太陽擋上的燈位呀....
開始安裝新燈
借用屋仔頂做音箱

做戲做全套, 改埋軚先
完成

個車頭完成 la, 仲請埋司機添....
等待安裝在車陣上便大功告成...

為了令震動效果更完美, 將震子打平, 放在車陣中間,以水平方向轉動, 提高震動效能

Doughboy 發表於 2007-6-10 11:25:10 | 顯示全部樓層
期待.........我在個m3鑽大左...撻左.
jetson123 發表於 2007-6-10 12:52:04 | 顯示全部樓層
好期待你的新作
AltezzaMak 發表於 2007-6-10 13:00:47 | 顯示全部樓層
嘩! 咁快手既, 遲下過硬我頭~

點解要"改短側擾流", 咩款黎架?
 樓主| 有勇冇謀 發表於 2007-6-10 18:08:57 | 顯示全部樓層

一定唔會....
隻 也母 check住 只可秘密制作....

tommy1218 發表於 2007-6-10 20:39:19 | 顯示全部樓層
哈哈!估唔到有咁多三擔Scania出現
steven58228 發表於 2007-6-11 12:29:53 | 顯示全部樓層
各位車友先進好:
我住在台灣,因為想改車,想請問一下你們改車時所買的後輪總成(第3擔)及車頭等是向誰買的?應該不是向TAMIYA訂購的吧?個人有個計畫是想將SCAINA的車頭改成Longline車頭,那可不可以介紹香港地區有賣的商家,最好是可以賣給海外的商店,麻煩各位先進了
Best Regards
 樓主| 有勇冇謀 發表於 2007-6-11 13:34:39 | 顯示全部樓層
原帖由 steven58228 於 2007-6-11 12:29 發表
各位車友先進好:
我住在台灣,因為想改車,想請問一下你們改車時所買的後輪總成(第3擔)及車頭等是向誰買的?應該不是向TAMIYA訂購的吧?個人有個計畫是想將SCAINA的車頭改成Longline車頭,那可不可以介紹香港地區有 ...

steven兄
小弟建議 閣下可以買一架全新或二手車作改車用, 在香港可以在遙控模型店代向TAMIYA訂零件, 但要跟據說明書最後一頁之價目表日圓對港圓 10算計或 另加運費.
如訂小量零件還可以, 但訂大量零件便極之昂貴(有機會貴過一盒新車)

steven58228 發表於 2007-6-11 14:07:29 | 顯示全部樓層
感謝您的回覆,那再請問一下香港是否有二手交換拍賣的網站或是剛好有人願意低價出脫拖車頭呢?因為買新車來改裝實在有點浪費.因為我想買黑騎士然後換掉車廂改成SCINAN,所以才會提出如此的問題,因為技術方面沒問題,但是買不到材料就比較麻煩,您改的拖車很棒,尤其是volvo改成貨車這也是我參考的目標之一,還麻煩您告知是否有方式解決?謝謝
Best Regards
steven
donhk1982 發表於 2007-6-11 14:49:21 | 顯示全部樓層
原帖由 steven58228 於 2007-6-11 14:07 發表
感謝您的回覆,那再請問一下香港是否有二手交換拍賣的網站或是剛好有人願意低價出脫拖車頭呢?因為買新車來改裝實在有點浪費.因為我想買黑騎士然後換掉車廂改成SCINAN,所以才會提出如此的問題,因為技術方面沒問題 ...

什麼是黑騎士??有冇相??
Doughboy 發表於 2007-6-11 14:54:05 | 顯示全部樓層
原帖由 donhk1982 於 2007-6-11 14:49 發表

Dark Knight?
toyotali2000 發表於 2007-6-11 15:49:20 | 顯示全部樓層
Knight hauler
AltezzaMak 發表於 2007-6-11 15:54:23 | 顯示全部樓層
原帖由 donhk1982 於 2007-6-10 20:49 發表

呢款掛
http://www.tamiya.com/japan/products/56313hauler/index.htm
Doughboy 發表於 2007-6-13 00:02:05 | 顯示全部樓層
勇兄, 請問用甚麼方法界得咁直? 我的用剧...斜了
 樓主| 有勇冇謀 發表於 2007-6-13 01:46:18 | 顯示全部樓層
原帖由 Doughboy 於 2007-6-13 00:02 發表
勇兄, 請問用甚麼方法界得咁直? 我的用剧...斜了

只是用有紋膠紙,量好貼好, 再用普通介刀前後介幾下便可張其屈斷...
Doughboy 發表於 2007-6-13 10:18:04 | 顯示全部樓層
原帖由 有勇冇謀 於 2007-6-13 01:46 發表

只是用有紋膠紙,量好貼好, 再用普通介刀前後介幾下便可張其屈斷...

THX