RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 11812|回復: 20
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[新產品資訊] XPRESS AT1 即將面世。軸車家庭,越來越熱鬧。

juliuskmm 發表於 2022-5-26 17:20:10 | 顯示全部樓層
條中軸用萬向節嘅做法!?

但其實皮帶傳動係未比軸傳動穩定? 而皮帶車應該比軸車重量較輕, 應該有一點點優勢的, 但軸車一直都無被淘汰, 一定有佢嘅優點, 咁其實軸車嘅優點係喺邊方面呢?
juliuskmm 發表於 2022-5-28 06:38:52 | 顯示全部樓層
masterlai 發表於 2022-5-26 19:13
單就傳動阻力而言,皮帶因為需要維持一定的張緊度,並且有拉展空間,整體的動力傳輸效率其實是劣於軸傳的 ...

收到師兄, 多謝指教, 因為小弟揸開26, 所以在概念中鍊條(皮帶)傳動會比軸傳動動力流失較少, 但忽略咗RC嘅皮帶結構同26大有不同...呢外睇到Amat師兄喺youtube嘅文章分享, 其實都皮帶車及軸車的了解都有所提升, 多謝兩位師兄指教~~
juliuskmm 發表於 2022-5-30 17:27:56 | 顯示全部樓層
masterlai 發表於 2022-5-30 17:06
皮帶車還有個好處是沒有側向旋轉慣性的問題

以前這種軸傳車,急加速瞬間會有車體偏一邊的癖性(因為ˋmot ...

現在AT1設計都是縱向摩打, 應該都是為了解決這個轉動慣性的問題吧...
juliuskmm 發表於 2022-5-31 09:06:53 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2022-5-30 22:01
呢種擺法先至會有慣性。

皮帶車擺位唔係冇慣性,只係佢嘅慣性係會令架車車尾下沉,對抓地力有好處。

icic ... 咁即係要抵銷軸旋轉時嘅動力慣性, 理論上應該將個摩打橫置, 以減少摩打及軸轉動時所帶嚟嘅離心力導致車體嘅動力慣性失衡...不過如果係咁, 其實皮帶車的話, 摩打放左邊定右邊, 是否都會影響車尾的下沉力? 因為放的方向不同, 皮帶的旋轉方向亦都有所改變 ...