RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: Echan23
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[選擇建議] 買新車幾問~~

ivan仔 發表於 2020-7-3 10:42:34 | 顯示全部樓層
我個人睇法,
有心玩會玩下去的話....以下係有心玩會玩下去的

遙控....電變.....差機.....可以買好D就買好D
控當然買最頂級, 因為你玩玩下換控, 到時支中價控點?賣左佢?(除非你好有錢, 多支控都沒所謂)
FUTABA 7PXR  三和M17 & M12SR

電變
有好多牌子, 不過我會選擇HOBBYWING XR10 PRO 160A, 因為大廠比較穩定(唔會無啦啦燒, 有朋友試過其中一個牌子正常用用用下都燒左, 攞去維修整左兩三個月)
XR10 PRO 都多人用 有設定可以抄考, (當然抄完都要試下合唔合自己手型同再改小小就反自己啦)
160A 一步到位, 玩玩下13.5換魔打4.5時先發現個電變玩4.5會頂唔順, 到時中價電變點算?賣左佢?(除非你好有錢, 多隻電變都沒所謂)

差機
第1要睇下多唔多壞, 如果成日壞要整來整去都幾麻煩,
第2 想平衡快  icharger 好多朋友用過覺得 平衡做得好,
第3 差電大細A, 當然啦有大買大一定沒錯, 差在你用唔用到(4.5T 我玩開用8-9A差, 13.5 沒玩我就唔知啦)

最後都係咁講啦, 我就唔係想賣廣告或想推薦咩牌子, 我只係想推薦真正好野比車友, 分享自己用過或見到朋友用過的器材

ivan仔 發表於 2020-7-3 11:53:56 | 顯示全部樓層
chairmannone 發表於 2020-7-3 11:50
我又唔係好同意

首先,冇人一開始就知道自己係咪會玩落去,就算係好想玩,都可以因為轉份工,生個小朋友 ...

你有沒睇樓主話咩?想要去比賽, 當然叫佢選擇E D啦, 如果佢新手剛入來玩, 當然唔會叫佢一買買最貴啦
ivan仔 發表於 2020-7-3 11:58:26 | 顯示全部樓層
chairmannone 發表於 2020-7-3 11:50
我又唔係好同意

首先,冇人一開始就知道自己係咪會玩落去,就算係好想玩,都可以因為轉份工,生個小朋友 ...

同埋控係其中一樣最可以收二手既, 因為好少話會有暗病

我就唔會買二手控(除非朋友賣, 知道玩左幾耐), 你知唔知控都會有損耗, 如果你話沒, 咁我都無謂多講
ivan仔 發表於 2020-7-3 15:24:11 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2020-7-3 12:53
講到比賽,其實話分兩頭。

中低端價錢嘢就等如鬥唔到車?

我講明左個人覺得,可以唔跟,因為本身玩開,都知道中價控同頂級係有分別,沒話比賽一定要贏,一定環頭車A1, 如果搵亞力山大用MT44 都可以贏到車啦,
問題係有錢咪買貴囉,沒錢顆中價或最平都得,建議人地比都要自己睇下係咪真同合唔合自己心水。

我自己就試過 4PLS 再用4PX 二話不說換左4PX,之後比友借左支M12S 試完後就沒再用支4PX,之後又試左支M17 佢好過支M12 輕左 玩上來輕鬆D,不過太快沒電要成日翔電,最後用返M12S

每個人的感覺都唔同,都係要自己試吓,有錢有時間就四支平控,之後買支中價試,再最後買支頂級試,自己感受下
ivan仔 發表於 2020-7-6 09:23:20 | 顯示全部樓層
Echan23 發表於 2020-7-5 19:54
其實邊到叫差速果個位唔係好識
同埋邊到叫牙差

你可以上YOUTUBE 搵大家的RC 搵下教砌牙差, 你就知綠油點用