RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4848|回復: 17
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[問題] FPV 問題

blackshark3 發表於 2016-6-22 00:02:22 | 顯示全部樓層

我新玩唔夠3個月,砌咗兩㗎(250同210),仲有超過10架未砌,又訂咗TBS Vendetta。

個人意見,首先揀機架係睇你點飛同喺邊度飛。我喺老鬼會同喺停車場飛,發現喺老鬼會天大地大,隻250明顯遇風穩定過隻210,但隻210就靈活性好啲。喺停車場飛就210好過250,但都稍嫌大,所以買咗180 同150諗住砌起捐窿靈活啲。跟住電子嘢唔好慳,又其係套鏡頭同視頻發射,你睇唔到又點飛?我都係經朋友介紹用HS1177 CCD鏡頭搭Immersion視頻發射砌210,最初唔覺有乜特別,但之後買隻250套裝機有試過朋友其他機先知佢有幾好,起碼有光暗大差別時HS1177唔會白太耐,同個視頻發射冇咁容易花,所以以後砌機件HS1177都係梗膽,但視頻發射就買咗多幾款遅啲試。

基本上摩打電變唔慳得嘅原因係試過其它可能唔夠力或反應唔夠快,隻機遊雲唔精神,我隻250套裝飛咗幾轉後換梗膽摩打電變落去直頭兩隻機嚟。摩打電變梗膽Favorite Little Bee 30A加EMax 2205,但啱啱入咗DYS 最新嗰隻XMS30A,遅啲又想試下Rcinpower。

飛控我試過唔同款嘅Naze32,SPR F3同CC3D,F3係必然選擇,因為就算自己手指試唔出F3隻cpu係咪好似傳説咁話快3倍,但事實係佢多port駁嘢方便好多,唯一唔鍾意就係佢個blackbox得8mb太小,香港又未有F3 evo賣。電我用Hyperion LiHV 1300,係貴啲,但冇腳軟,試過人地啲雜電,唔使諗。所以,因電子嘢關係,唔建議買套裝機(除咗TBS Vendetta或Vortex 250 Pro例外,呢兩隻我試過啲朋友嘅,料靚好飛,唔使自己砌咁煩,但就冇得改嘢玩下),自己揀啱嗰樣砌落去,係貴啲,但質素有保證。

最後就係mon定眼鏡。我用肥鯊HD,隻嘢夠清又有齊錄影,係我嗰陣冇雙天綫接收買咗單天綫用唔夠一陣又要換使多咗。睇過人地用平啲嘅肥鯊跟住後悔,Skyzone就未見過人用。最近轉埋佢套雙天綫接收,明顯雙天綫接收清啲。mon我唔識,但遅啲都會試下,一定唔會買細過10吋嘅,怕睇細mon老眼昏花。

技術我都係請教法師傅同上網扒文問外國高手,佢地都好肯教
blackshark3 發表於 2016-6-22 13:26:19 | 顯示全部樓層
各位師兄,見笑。其實我唔使恨,我係冇乜時間玩同搞,所以諗住使錢慳時間買方便,好彩呢範比其它遙控模型算平,但買埋成堆嘢應該全部都會用嘅機會係零,唔同各位師兄可以有試下呢樣試下嗰樣嘅樂趣,我都要向各位請教set 機買嘢