RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 15375|回復: 24
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[技術問題] TAMIYA TRF 419x 交流區

ivan仔 發表於 2016-6-19 22:07:53 | 顯示全部樓層
rowrowdog 發表於 2016-6-19 20:58
有冇師兄同時有419同419x可以比較一下有什麼進步?

不專業的開盒, 有咩進步就唔知, 不過有咩改動就知, 因為剛開盒睇左小小零件,
419VS419X,
脾:油壓孔改左小小, 材料好像比較膠(還是混炭的),
尾杯, 改厚左推桿鑼絲位,
底板: 轉各同脾碼位置沒改變, 其他就有改動, 波箱左右收窄左, 魔打座改回似418,
二樓板:因為波收窄左同時二樓板都收窄左,
電池座: 改大左, 同膠紙直接痴在電池座上唔再痴底板,
萬向:頭三節改左46mm,
牙差: 牙差齒PIN 改長左, 1.6X8 -> 1.6X9,
油壓:改用TB EVO 6 油壓(短油壓似M車用OP油壓),
油壓板 :改底左, 波箱牛角改成兩件式,
SERVO座: 一體變三件式,
跟多左小小改件(Stabilizer 固定碼, OP Ball connector :之前要自己買),
我只知有咩分別, 等其他CHING 測試報告中

ivan仔 發表於 2016-6-26 05:28:42 | 顯示全部樓層

我用雙星2000牙差油, 今日試左, 反映都好快,
不過砌車時發現數個問題:
1.砌大減齒時用的E RING 比419大隻左小小, 419之前跟是黑色的, 現在跟銀色, 我度過是比較大隻, 會頂住BEARING, 會唔順暢(我換回419的E RING 可以解決)
2.頭尾脾碼(長形的), 說明書叫你用3X6, 不過用3X8好似會好D(換了3X8)
3.裝轉向時, 跟的戒指好似又是頂BEARING, 會唔順(我換戒指解決)
4.裝二樓板後發現二樓板磨左右皮帶輪(用手工去解決=自己磨邊去增加空間)
5.說明書教裝脾時用的戒指是錯的, 跟佢裝會唔順, 把5.5X1mm 換成 5.5X0.7 +5.5X0.1 或用自己方法把1mm變成0.8mm
還有(唔記得左)
ivan仔 發表於 2016-8-19 23:55:49 | 顯示全部樓層
rcson 發表於 2016-8-19 19:20
tamiya 有出金屬傘齒
http://www.rcmart.com/tamiya-54428-steel-bevel-gears-ta06-gear-differential-u ...

TRF417 TA06 的牙差同TRF419 TRF419X TA07 唔同, 所以用唔到, 除非你架TRF419X 用返TRF417隻牙差, 就可以用到.