RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: cs1
打印 上一主題 下一主題
收起左側

LIPO 真真正正可平衡充電機入門選購推介

ghostkcleung 發表於 2015-8-23 22:16:55 來自手機 | 顯示全部樓層

手上未有他錶之前,唔敢對呢隻嘢評價住。但無論如何,呢隻叉機算係快,
我現時手上嘅電 40 火已經夠做。
ghostkcleung 發表於 2015-8-24 00:45:30 | 顯示全部樓層
hotakming 發表於 2015-8-23 22:34
A9配40A牛已足夠用,300w再用大A數牛都冇咩幫助

咁直昇機嘅野,個個都越玩越大架嘛,
唔好一步到位啦,半步到位啦。

9S * 4.2V * 8A = 302.4W
希望將來玩得起先再升級叉電機都未遲。

學 CS1 師兄咁,最緊要粒電叉得足,平衡得好。

至於千千聲嗰啲,係人都知好野,
不過到我隻機萬萬聲嗰陣先諗啦。
ghostkcleung 發表於 2015-9-3 00:16:14 | 顯示全部樓層

我反而嫌自己依家呢部太勁(對我嚟講太勁)
完全無用武之地(我自己啲嘢太 cheap
我目前最大嗰粒電都係得 6s 1400mAH
真係想特登買隻機谷爆佢。

成世人未玩過多軸機,
想問吓有邊隻入門機需要孭起 8000mAH 嘅電?
最好係 6s 甚至 9s。
ghostkcleung 發表於 2015-9-3 14:55:36 | 顯示全部樓層
hotakming 發表於 2015-9-3 08:39
如要玩6s至9s多軸機,孭8000mAH,就要DlY,不過單講5s至12s的無刷電調都唔平,唔係商業用途玩6s以足夠, ...

我現時覺得華記最正嗰部係 Runner 250,
其實我係想練好手直昇機,
有個底蘊先至玩四軸。

我相信佢呢隻嘢咁受歡迎,
呢隻係佢哋第一款穿越機,
一定係有嘢要改良,
估佢好快又會出 Runner 350, 450…
到時就係我手入嘅時候

其實我心目中想佢 4 隻槳都有得控制 pitch 囉。
ghostkcleung 發表於 2015-9-3 23:16:53 | 顯示全部樓層
hotakming 發表於 2015-9-3 22:48
用4隻摩打,
喱啲結構又唔同。

感覺上 1 隻摩打轉晒全部會好啲喎,
起碼轉速肯定係一致。

4 隻摩打食 4 份電。
ghostkcleung 發表於 2015-9-5 15:21:53 | 顯示全部樓層

我依家又諗緊,用褓姆還是用並聯板好。
先唔考慮價錢,兩者都可以免去長期看守住保叉機,拔拔插插嘅麻煩。

並聯板可以加大幾倍 A 數慳時間,褓姆唔得。
褓姆可以睇到粒電嘅狀況,並板唔得。

不過最大嘅考慮因素,就係我成日睇到啲文章話,
並聯會好傷電池,又話會幾粒電互相衝爆組平衡線,會著火爆炸,呢樣野其實有幾真 ?
如果只係 "理論上" 嘅問題,我當然係想谷大個 A 數啦。
而且並板真係平好多。
ghostkcleung 發表於 2015-9-6 02:27:14 | 顯示全部樓層
Ericang 發表於 2015-9-5 22:43
我而家都係用並聯,3s 2200 一次 6 至 10 粒,1 或 2 c charge.

爆 balance port 原因係:

聽落又好似幾放心,咁嘅話並聯板一定值比褓姆值得用,唔該晒!
ghostkcleung 發表於 2015-10-30 20:08:46 | 顯示全部樓層
搵咗好耐,都搵唔到我想要嘅野:

a) 頂得住 8A 嘅 9s 平衡線;
b) 8A 並充板 ( 淘寶嗰啲都只係夠膽話自己 5A )

地球上其實有無呢 2 件野出現過?