RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2112|回復: 12
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Phantom 2 遙控天線一問?

solaris8x86 發表於 2014-12-31 10:31:53 | 顯示全部樓層
除電直外,所有遠程飛機 (任何類型),必須將天線盡量垂直放,但地面FPV Patch antenna (指向性天線) 除外。橫向安裝天線會另到電波兩極 (polarization) 隨飛機轉向時有大幅波動,會做成訊號時強時弱。
solaris8x86 發表於 2014-12-31 10:47:27 | 顯示全部樓層
ericlam 發表於 2014-12-31 10:41
師兄,我今日會先試天線擺位,如也是短距離 FS回航,稍後就換控測試,希望吾關部機事,上廠維修就頭痕

...

你支咩天線?

solaris8x86 發表於 2014-12-31 11:05:10 | 顯示全部樓層
ericlam 發表於 2014-12-31 11:02
原裝Phantom控嗰條

咁任你點搞都無乜用....
solaris8x86 發表於 2014-12-31 11:12:47 | 顯示全部樓層
ericlam 發表於 2014-12-31 11:07
Why, 我見人飛成1000米,個朋友部Vision Plus都400米,我部Phantom 2得200米

飛咁Q遠仲乜啫,時代唔同喇,而家FPV講求畫質同流暢,大家已轉玩團團圈racing,玩抗拍或blind flight 3丶5公里,已無人欣賞架喇。
solaris8x86 發表於 2014-12-31 11:19:27 | 顯示全部樓層
ericlam 發表於 2014-12-31 11:15
但係都無理由得180幾米就 FS回航

180米咪夠囇玩團團圈racing囉,唔使跟人嘅,發揮自己所長,或者你可以成為全港笫一部玩到玩團團圈racing既phantom,咪仲威。