RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 阿邊個
打印 上一主題 下一主題
收起左側

SCX 10 車主及討論區

ricksonchow 發表於 2014-6-7 00:50:58 | 顯示全部樓層
好sharp 醒WOR, 走線都好乾淨
ricksonchow 發表於 2014-6-19 02:17:14 | 顯示全部樓層
mariusing 發表於 2014-6-19 00:12
SCX10 有無機會可以砌到 D110 body?

可以, 點改都得, 當然要DIY 落功夫!

http://lmgtfy.com/?q=scx10+d110
ricksonchow 發表於 2014-6-19 02:21:39 | 顯示全部樓層
mariusing 發表於 2014-6-19 01:02
初哥心思思想開始玩慢爬, 想問下 SCX10 RTR 係咪算最平既入門? 係咪AX90044算最抵玩?
仲有少少問題....
1.  ...

90044 係最抵玩
1. 係
2. 90044 既話 Reciver, Servo 要做防水,  ESC 已經係防水, 其他parts 可以唔理住
3. 加重四條軨再好爬D, 相反會更穏定更加難反車, 可以話係其中一樣好大影響的改裝, TAOBAO 好多金屬軨已跟加重圈
4. 可以唔加

ricksonchow 發表於 2014-6-19 02:24:47 | 顯示全部樓層
bbfonghk 發表於 2014-6-17 14:18
師兄;
想請教下如果有玩水,前後你地會點保養下,防止d啤鈴/前後軸無咁容易生鏽?

最緊要玩完返去沖乾淨, 我會放上抽濕機上浪乾佢

而軸上面啤鈴可以話一定會生銹/入泥, 我後軸外啤鈴已改用銅杯士(星星車跟果D)
ricksonchow 發表於 2014-6-19 10:54:26 | 顯示全部樓層
711leung 發表於 2014-6-19 10:02
rickson ching, 想問以上拉桿換金钃, 有冇尺吋, 我架車係 ax90035, 313mm 車架唔知附圖啱唔啱, tks

...

轉向杆啱用, 但係我唔知下面果兩組link 既長度, 你留意返你部車係行3 link (有y形果條) 定係 4 link 去配返. 你部車係313, 搵返HONCHO D PARTS 多數啱用, Dingo 就係短陣, 未必全部啱用http://www.asiatees.com/model.ph ... amp;pid=1&rank=
ricksonchow 發表於 2014-6-19 14:54:32 | 顯示全部樓層
我自已就中意用鋰電, 貪佢玩得耐, 一排5000 玩兩粒鐘
鈴既話可以上左TAOBAO 睇下D 款先, 之後去KWS 智X 睇, 款冇TAOBAO咁多但佢賣得平過TAOBAO 仲會連埋胎(有D款有) 不果D 胎未必夠原裝果隻咁咬地
ricksonchow 發表於 2014-6-19 15:41:56 | 顯示全部樓層
有B6 同B6 AC, B6 要另外配牛, 細隻D,  B6AC 就內置牛大隻D
ricksonchow 發表於 2014-6-19 17:18:02 | 顯示全部樓層
有刷冇分有冇感唔怕落水, 而你講得冇錯, 無刷無感比較適合玩快車, 慢爬既無刷要有感.  但同時有感唔掂得水, 所以比較簡單同平既選擇係玩有刷.  AE-5係有刷防水電變,不support 無刷, 原裝27T係有刷
ricksonchow 發表於 2014-6-24 17:03:56 | 顯示全部樓層
cyt2011 發表於 2014-6-24 16:48
剛有時間, 用下條Castle link set 個 AE-2,
主要係呢兩個, 其它都係Standard

我隻Castle link 都到左, 可以set 多D 其他野, 我一陣又整返個post 講下佢先

Arming time 係指一開ESC 到行得要幾多時間, (你聽到個ESC 同摩打BB 聲果陣)

而DEAD BAND 係指電變感應支控中位既範圍, 如果你技控唔太精準, 油門中位set極佢都有少少前後偏移, 可以較大個dead band令中位範圍變大
ricksonchow 發表於 2014-6-27 12:49:15 | 顯示全部樓層
cyt2011 發表於 2014-6-27 12:01
"電池座"
1.1.5mm 鋁片屈出電池托架
2.上面加兩根8mm膠柱收在原來支架上

你個電池架一流, 可以拎去賣!
ricksonchow 發表於 2014-6-27 14:44:47 | 顯示全部樓層
2, 30 分鐘左右
ricksonchow 發表於 2014-7-1 06:00:44 | 顯示全部樓層
modelhp 發表於 2014-6-30 21:19
有冇人知ax90027 和 ax90034 除了外型款式不同外,
地盘chassis啲零件有冇不同?
在官网睇唔出有分别。 ...

冇.........
ricksonchow 發表於 2014-7-3 11:54:29 | 顯示全部樓層
ricksonchow 發表於 2014-7-3 13:06:47 | 顯示全部樓層
係, 其實同你而家一樣, 只不過手動開關變左lee 個switch,  UBEC 駁switch input, out 駁燈, Ch3 駁reciver
ricksonchow 發表於 2014-7-4 01:51:08 | 顯示全部樓層
又簡單又實用又靚仔, 好波!!
ricksonchow 發表於 2014-7-8 01:32:33 | 顯示全部樓層
abcdef 發表於 2014-7-8 00:35
我也有裝ubec,話說上星期,上完山、關掉發射放在私家車,再行街3小時,完全冇跌volt
...

就係UBEC 既功用, 永遠KEEP 住同一個Voltage, 除非D電用哂
ricksonchow 發表於 2014-7-8 02:05:53 | 顯示全部樓層
阿邊個 發表於 2014-7-8 01:57
都係, 不過就唔想著住D 野咁耐.

我一上到車, 都會拆左舊電出黎先.

我唔玩都一定會甩電,  安全至上
ricksonchow 發表於 2014-7-12 01:50:24 | 顯示全部樓層
其實油壓要求不高, 唔漏油就可以, 反而如果你要裝其他金屬油壓, 要留意佢隻彈弓唔好過硬

摩打的話, 其實分別不太大, 用可換碳擦果D 35T 就可以
ricksonchow 發表於 2014-7-12 23:58:25 | 顯示全部樓層
好詳細既解釋, 十分同意, 我係因為考慮過行程問題, 用103mm 既長行程避震

ricksonchow 發表於 2014-7-13 20:45:55 | 顯示全部樓層
sum306gti 發表於 2014-7-13 00:13
Gmade官網資料話:
xd103 行程--32mm
zero104 行程--35mm

我睇過youtube 砌zero shocks d 片, 佢成個頂密封, 又少左一個地方會漏,  不過Gmade果D ORING都係麻麻地,我上次砌XD 果陣見到係有毛邊, 下次換哂星星先