RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 14137|回復: 53
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[技術問題]條camber link嘅setting作用

blackshark3 發表於 2013-10-14 11:36:54 | 顯示全部樓層 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請教各位高手,4條camber link嘅setting隨咗長短set camber之外,佢嘅擺位(例如裏面近shock tower擺入/出/斜窿)、入/出邊波子墊高/放低會對架車嘅過灣有乜影響呢?
 樓主| blackshark3 發表於 2013-10-16 13:35:53 | 顯示全部樓層
遺憾仲未有師兄不吝賜教
 樓主| blackshark3 發表於 2013-10-16 14:40:42 | 顯示全部樓層
Chrispo 發表於 2013-10-16 13:48
XRAY 本 Setup Book (http://www.teamxray.com/teamxray/products/proddwnld.php?prod_id=4238&kategoria=0 ...

多謝師兄,之前我就係睇咗嗰度,仲睇埋呢度http://users.telenet.be/elvo/ ,睇完覺幾複雜但都明基本道理,一去試就越試越迷失,所以喺度以最基本條camber link開始問
 樓主| blackshark3 發表於 2013-10-23 23:04:08 | 顯示全部樓層
leehoupin 發表於 2013-10-23 22:13
Camber Link 要同Roll Centre 分開來講比較容易明白,Camber Link 作用是操控車呔在上下變動時車呔表面與地 ...

多謝師兄分享
問多句,咁喺camber link波珠下攝介子又會對動態camber變化有乜影響呢?
 樓主| blackshark3 發表於 2013-10-24 13:31:16 | 顯示全部樓層
leehoupin 發表於 2013-10-24 13:10
Camber link 波子下加減介子有兩個個方法,先講在單邊加減介子(通常在接近波箱一邊)作用跟改變camber link  ...

真感激師兄,祈望拜讀師兄更多技術分享
 樓主| blackshark3 發表於 2013-10-24 21:32:00 | 顯示全部樓層
leehoupin 發表於 2013-10-24 20:27
希望這些個人經驗能夠幫到車友改進車子的性能,令大家玩得更盡興如果有什麼錯誤亦希望見諒只是個人見解不要 ...

好多謝師兄嘅分享,希望能帶動到多啲師兄大家一齊研究分享下set 車心得。架車set得好,行高幾班,補品都買小啲
 樓主| blackshark3 發表於 2013-11-16 14:01:22 | 顯示全部樓層
leehoupin 發表於 2013-11-14 23:49
可能在外國玩車多覺得大家一齊進步才可把水準提高,希望大家可以set 到架車好走而有更多興趣練習把香港車壇 ...

師兄,好多謝你一直無私分享
跟住問:我有架車條尾出灣好甩,出灣一起油架車就擺橫,我攝0.5mm介子墊高下A臂pin碼,架車條尾出灣冇咁甸,就覺架車推咗。
攝介子墊高下A臂pin碼會對過灣有乜嘢影響呢?
又有人話唔俾架車落brake跪太多就剩懾介子落後A臂pin碼,作用何解?
 樓主| blackshark3 發表於 2013-11-17 03:49:06 | 顯示全部樓層
leehoupin 發表於 2013-11-17 00:36
請問介子墊高在那一個pin碼下(前,前前,後,後後),叧外請問墊高介子後有沒有從新set過Drop(總離地距)因為 ...

唔好意思師兄我漏咗講係攝咗後轆前後A臂碼底加咗0.5mm介子,後down stop螺絲冇郁到。
恕我蠢才多問,理論上我咁樣攝咗後轆前後碼加咗0.5mm介子,喺其它嘢冇變嘅情況下,係咪會令到後離地距低咗0.5mm,而後down stop亦多咗0.5mm?
再祈望師兄嘅分享
 樓主| blackshark3 發表於 2013-11-18 00:33:37 | 顯示全部樓層
leehoupin 發表於 2013-11-17 06:59
C兄如果將setting upload 可以一齊分享如何令到架車更好走

先多謝師兄指點。
就攞我最近砌好set緊行左幾排電嘅CSO V2 2014嚟問吓師兄,因為好似師兄你都有呢款車。我喺JV玩,好多年冇玩算新仔一名,一直限自己行10.5T摩打攞番綫位感覺先,我上架電車係Delta 12仔,約10年前玩過一輪1/8又斷咗。我從未玩過touring,所以而家玩番就想由基本功同set車學起。
呢個setting前尾轆頭尾臂碼底冇攝介子,頭2.8尾2.7彈弓時,頭好轉但個尾好料一出灣俾多啲油就唧橫㗎車。跟住攝介子後,頭冇咁肯入,但尾冇咁料,換埋彈弓候就變成呢個setting sheet,頭入灣夠轉,灣心都轉但出灣未出晒一比油快啲條尾就唧。我想條尾穩啲。
師兄,我明白條條大路通羅馬,要解救我㗎車條尾可以有好多方法搞其它嘢,但因為我想特別了解用條camber link同攝介子落臂碼去改變roll center嘅功用,可唔可以針對呢點講多小小?
再一次多謝師兄無私指點,亦希望其他師兄賜教。

樓主| blackshark3 發表於 2013-11-18 20:11:44 | 顯示全部樓層
多謝師兄無私指點,即刻改,試咗結果番嚟再討論
 樓主| blackshark3 發表於 2013-11-19 19:33:32 | 顯示全部樓層
師兄,今日以你建議嘅setting試,條尾穩定咗,但入灣就冇咁好入。我跟住換硬一級頭彈弓,架車肯入咗,跟住將尾油壓放低一個窿,條尾更加定。
而家就發現轉灣一上縛俾油出灣架車就好易給轉,可以點搞?
玩咗幾排電,朋友話我架車快咗追我難咗,好開心,再一次多謝兄無私指點
 樓主| blackshark3 發表於 2013-11-20 13:33:59 | 顯示全部樓層
leehoupin 發表於 2013-11-20 05:23
現在setting應該很接近只要改少少就夠,例如減0.5mm頭drop或減0.5mm尾drop再試,要記住每次只改一樣setting ...

多謝師兄賜教。會再試微調droop。師兄有空能否講下droop改動對行車之影響?

樓主| blackshark3 發表於 2013-11-21 02:09:52 | 顯示全部樓層
leehoupin 發表於 2013-11-20 22:18
只要能夠幫到大家set到等車好走我都好開心。Drop 的原理及對行車表現的影響俾少少時問我想想點可以令大家比 ...

師兄,真係好多謝你花寶貴時間嚟分享心得,我祈待你嘅大作