RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 13180|回復: 89
打印 上一主題 下一主題
收起左側

想買叉機, 有咩平靚正推介?

seasky 發表於 2013-5-10 09:05:11 | 顯示全部樓層
你留意下有邊隻牌子好多人用, 但又無人放2 手啦
seasky 發表於 2013-5-13 08:39:20 | 顯示全部樓層

好唔好架?

佢得2條電線, 6排電, 個差板咪要串聯?

seasky 發表於 2013-5-13 09:25:28 | 顯示全部樓層
純討論下

如果並聯, 咁每排電唔同情況. ie, 6排2s 電, 每排每 cell 放淨 3.40v,3.45v, 3.50v,

a) 咁佢用幾大電壓/電流去差呢?
b) 佢點做平衡呢?

我見我舊牛廢差機, 差緊電時D A數會跳來跳去 0.5A~5A 不等.
咁佢並聯仲知唔知要用幾多A?

我係JV見啲人通常玩時間, 夠鐘就收車, 咁每轉玩車, 有時比大油, 有時比細油, 有時整下車.
應該每排電用去嘅量都唔同.

假設每排電嘅容量一樣, 即係每排電嘅淨餘容量唔同,
並聯點決定每邊1排差完?

佢塊差板, 係咪就咁分線呢?  定有IC可以幫手分開檢查每排電嘅狀況?
seasky 發表於 2013-5-13 12:32:55 | 顯示全部樓層
阿虫 發表於 2013-5-13 09:44
例如你同時叉4舊 5000mAH, 用 1C 去叉, 佢就會用 20A 黎叉, 塊平衡板有一條平衡線駁返去部 PowerLab 度

...

又有問題,
4排串明白.
但平衡佢得1排線入, 可以做到4排2s 同時平衡架啦?

seasky 發表於 2013-5-13 14:20:48 | 顯示全部樓層
阿虫 發表於 2013-5-13 14:04
可以, 有兩個連接方法, 一係買佢塊 MPA 最多可以連接6排電, 另外就係買幾塊 parallel adapters 再加幾條  ...

明明地, 又唔太明.  
seasky 發表於 2013-5-14 16:46:21 | 顯示全部樓層
gtimax 發表於 2013-5-13 23:45
今時今日既電咁大容量梗係要快啦, 唔買佢點上JV呀? (13/F 有賣)
http://www.youtube.com/watch?v=fYxHzP_he ...

如果當串做 12s, 咁應該有 13條線返差機, 由差機決定每 cell 充放.
而 24s , 咁應該有 25 條線返差機.

睇落又唔似咁多線喎.

2s * 6 仲有個問題, 其中幾 cell 容量高/低.  或者玩車時用唔晒啲電, 會點架?

seasky 發表於 2013-5-14 17:10:35 | 顯示全部樓層
anthony_wg 發表於 2013-5-14 00:26
我都有些興趣啊, 快 D 忙埋呢幾日!!

我想有兩種做法, 一是獨立幾組差電, 二是一組差電接一個多工開關.  ...

2s *6 要13條線做 balance 啊.

多工開關, 係咪即係每隔一段時間轉balance第2排?

seasky 發表於 2013-5-14 17:18:35 | 顯示全部樓層

咁MPA 即係有 ic喎, 本身做埋 a/d 轉換?   定係做circurit switch, 比返個 v 差機自己決定?

seasky 發表於 2013-5-15 01:30:38 | 顯示全部樓層
呢部早排有人放2手
seasky 發表於 2013-5-21 14:33:11 | 顯示全部樓層
諗諗下, 簡單串聯一定唔得啦.  

6個串聯頭, 其中一個無插就差唔到啦.
(加 relay 做 by pass 係得, 但如果真係有插野就等於直接 short 埋, 跟住㕷㕷聲?)

如果並聯, 假設4排 2s 每一排內部都係 prefect balanced.
咁1排 3.6/s, 1排3.7/s, 1排3.8/s, 1排 4.0/s,

簡單地將4條 +, 4條 - 接埋, 咁正負係咪應該出 4.0x2 = 8.0v?
跟住, 4.0v果排因為高過 3.6v, 咪變成 4.0 幫 3.6, 3.7, 3.8 差電囉?

小學生程度嘅電學知識, 各師兄唔好見怪~
seasky 發表於 2013-5-21 16:42:32 | 顯示全部樓層
話時話, 多年前DIY 過一件野, 要用到大量鋰電.

當年係買大量有 charge board 嘅電, 再比個 5v 定 3.7v 做 charge. charge board 自己決定幾時差完.
最終好似係做左 2s x 4p