RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5544|回復: 41
打印 上一主題 下一主題
收起左側

航拍Action Cam,歡迎其它Sport Cam一齊討論 (已加相)

simon540 發表於 2013-4-13 01:33:18 | 顯示全部樓層 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

買咗Rollei Bullet 4S(1080P/30fps,,,,720p/60fps)
地點 : 旺角(不便公開),原價HK$2780,清貨價HK$1500,我走時仲只得番1部,
不過見X成相機都做特價HK$1780(送16GB)

樓主| simon540 發表於 2013-4-13 01:34:09 | 顯示全部樓層

今次放多d相俾大家睇清楚,一齊討論,睇睇呢部Action Cam抵唔抵玩.........

樓主| simon540 發表於 2013-4-13 10:12:52 | 顯示全部樓層
今日未得閒post,夜d先,可以上youtube 睇住質素先
https://www.youtube.com/watch?v= ... outube_gdata_player
 樓主| simon540 發表於 2013-4-13 11:48:08 | 顯示全部樓層
其實電腦場有OEM機(叫AEE),黑色好似5S,賣$1980
 樓主| simon540 發表於 2013-4-13 14:03:30 | 顯示全部樓層
係呀,應該係Rollei 先至係OEM機,佢標明power by AEE ,SD19是720p=3S,SD20是1080p/30fps=4S,SD21=5S,但係SD21只係1080i/60fps,質素同4S差不多
 樓主| simon540 發表於 2013-4-13 14:11:36 | 顯示全部樓層

Gopro唔抵玩,質素唔係想像中好,配件又超貴,本身無mon,要加800-900蚊,同埋嫌佢無咗個housing底部無腳架缧絲位
 樓主| simon540 發表於 2013-4-13 14:32:02 | 顯示全部樓層
無,個housing係fit for有mon,拆走mon可以用海綿頂返個厚度,攪掂

另外行貨Rollei 有2年保養,AEE就無保養,邊部抵?自己唸!
 樓主| simon540 發表於 2013-4-13 14:33:00 | 顯示全部樓層
Ruddy你咗香港未?
 樓主| simon540 發表於 2013-4-13 14:36:29 | 顯示全部樓層
D.I.Y個鏡頭罩都好喎
 樓主| simon540 發表於 2013-4-13 19:04:29 | 顯示全部樓層
裸機=71g
電池=21g
mon=25g
Housing=102g
未裝mon+電池+連潛水Housing=195g
已裝mon+電池+連潛水Housing=221g

裸機=71g
 樓主| simon540 發表於 2013-4-14 16:51:41 | 顯示全部樓層
Rollei Bullet 4S Test

1080p/30fps/50Hz
http://www.youtube.com/watch?v=e1imgMRy55M

相片測試800萬像素3200X2400(上傅工房減半1600X1200)
色温正常,光暗正常,算OK,可以收貨!

樓主| simon540 發表於 2013-4-15 18:56:09 | 顯示全部樓層
mansiu 發表於 2013-4-15 17:40
想問下影相出來兩邊是否一定變形?可否set佢無咁wide呢?thanks

說明書有講可以,但未詳細睇,
另外發現可以當Car-cam循環錄影,
又有2,3,5,7,10,15,30秒拍一張,連環快拍3,5,10張,
幻燈片,快慢鏡playback,都幾抵玩吖
 樓主| simon540 發表於 2013-4-16 00:15:05 | 顯示全部樓層

夜拍HERO 3 無乜雜訊,靚好多,但偏黄色,絕對唔值呢個機價,同埋配件不合理地貴,
其實Rollei 呢幾款sport cam係深圳AEE代工,但倆者QC要求唔同,
我用Class 10/48MBs mirco SD 拍咗幾段1080p/30fps日間飛行片,,,,好清,無偏色,收音好清,(無時間upload)
 樓主| simon540 發表於 2013-4-16 00:31:39 | 顯示全部樓層

係,唔記得講"電池續航力"..........
昨下午一路影相,拍video,試呢樣試嗰樣,今日航拍咗幾pack電,到今晚10點用完
 樓主| simon540 發表於 2013-4-16 01:21:25 | 顯示全部樓層
mansiu 發表於 2013-4-15 17:40
想問下影相出來兩邊是否一定變形?可否set佢無咁wide呢?thanks

原來720p先可以set angle
 樓主| simon540 發表於 2013-4-30 00:42:59 | 顯示全部樓層
今晚突然屎忽痕,行去買Phantom,行過見到"天x行"內有位師兄試緊部[黑版Hero 3]
個個都講到佢咁正,又話4Kp,又話1080p/60fps,又話WVGA/240fps超慢鏡
我都敗一部玩吓

樓主| simon540 發表於 2013-5-1 00:32:20 | 顯示全部樓層

N年前嘅GameBoy micro袋,依家變咗英雄袋
但部Rollei反而塞唔入
 樓主| simon540 發表於 2013-5-1 06:53:08 | 顯示全部樓層
R8fky 發表於 2013-5-1 03:31
暈...部 Rollei 都仲未有航拍片睇, 又話來多部 Gopro
係呢部 Rollei 同 Sony 夜晚啲雜訊都咁明顯, 反而G ...

因為Rollei拍d片其實無咩特别,同一般1080p無分別,夜拍真係麻麻,好多雜訊
Black Hero 3畫質真係正好多,我見淘寶d配件好平
你都無影部Sony開箱啦
 樓主| simon540 發表於 2013-5-1 06:56:23 | 顯示全部樓層
阿虫 發表於 2013-5-1 01:42
C兄,我都有一套

正,你個好FIT
我見過同你個有D分別,賣HK$170,打算買返個